Μιλώντας στη Greek News και στο Δημήτρη Πανάγο, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Αρχιεπισκοπος Δημήτριος χαρακτήρισε πολύ καρποφόρο το ταξίδι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα αποτελέσματά του θα είναι σημαντικά.
«Το ταξίδι αυτό υπήρξε ένα όντως ιστορικό ταξίδι. Υπήρξε πραγματικά ένα σημείο στην όλη προσπάθεια που κάνει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής να προβάλει την Ορθοδοξία και επίσης να βοηθήσει στην επίλυση των θεμάτων που πιέζουν επί πολλά χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Επρόκειτο για μια πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία. Οι συναντήσεις αυτές στην Ουάσιγκτον και τα δείπνα αυτά διεξήχθησαν σε πνεύμα πολύ μεγάλης εγκαρδιότητος, είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο δεν ήταν καθόλου τυπικά και προώθησαν σε σημαντικό βαθμό τα θέματα του Πατριαρχείου, καθώς και τα γενικότερα θέματα περιβάλλοντος και ειρήνης και συμφιλίωσης και αγάπης μεταξύ των λαών. Όπως σημειώθηκε από πολλούς τόσο στο πολιτικό και το ακαδημαϊκό όσο και το επαγγελματικό επίπεδο, η επίσκεψη αυτή υπήρξε εξαιρετική, ήταν πολύ καρποφόρος και ελπίζεται ότι θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Όπως είπαν, δημιουργήθηκε ένα μομέντουμ το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα προβάλλει την Ορθοδοξία σε ένα πάρα πολύ υψηλό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, επαγγελματικό και πολιτικό επίπεδο.
Ευχαριστούμε το Θεό για αυτή την ευκαιρία που εδόθη και είμαστε ευγνώμονες στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο του οποίου είμαστε αναπόσπαστο τμήμα για αυτή την επίσκεψη η οποία ήταν όχι μόνο ουσιαστική και ενισχυτική για το Πατριαρχείο, αλλά προέβαλε και πάρα πολύ έντονα και με τα καλύτερα χρώματα και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Κυριακής. Το μεσημέρι της Δευτέρας παρακάθησε σε γεύμα το οποίου του παρέθεσε ο πρέσβης της Ελλάδας, Βασίλης Κασκαρέλης. Στη διάρκεια της παραμονής του είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, γεύμα από την ηγεσία του Κογκρέσου που του παρέθεσαν στο Καπιτώλιο, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι κι ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ριντ και παρακάθησαν μέλη του Κογκρέσου και συναντήσεις και επίσημα δείπνα που του παρέθεσαν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κι η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Μίλησε επίσης στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.
Στην ημίωρη συνομιλία του με τον Μπαράκ Ομπάμα, την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης στα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και περιουσιακών του δικαιωμάτων, της αναγνώρισης του οικουμενικού του καθεστώτος και άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο κ. Ομπάμα διαβεβαίωσε τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ότι τα θέματα αυτά θα τα εγείρει ξανά προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχουν στο Λευκό Οίκο, στις 7 Δεκεμβρίου.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος επανατόνισε την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη με παγκόσμιο κύρος και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πατριάρχης Βαρθλομαίος είπε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο Ομπάμα για τα οικολογικά θέματα και το συμπόσιο του Μισσισσιπί, θέματα που είχε συζητήσει λίγο νωρίτερα και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ.
«Δεν είναι ακόμη βέβαιος εάν θα μεταβεί στο μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο στην Κοπεγχάγη», είπε ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχήθηκε στον πρόεδρο Ομπάμα «καλή επιτυχία στις προσπάθειές του για μεταρρύθμιση στα θέματα υγείας».
και για αυτή τη μεταρρύθμιση που προσπαθεί να κάνει O Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε χαρά που ξανασυναντάται με τον Πατριάρχη και αναφέρθηκε στη πρώτη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, τον Απρίλιο.
«Έγινε λόγος ειδικά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της Χάλκης. Είπε ότι περιμένει το Δεκέμβριο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας εδώ και ότι θα του αναφέρει όλα αυτά τα οποία του ανέφερε και την άλλη φορά, κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία όταν έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Χάλκης στη μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση επισήμως. Είπε ότι δεν θα πάψει να υποστηρίζει αυτά τα θέματα, τα οποία, γι’ αυτόν, είναι θέματα θρησκευτικής ελευθέριας και ανθρώπινων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται σε όλο τον κόσμο».
Τέλος στη συζήτησή τους έγινε αναφορά και στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, ενώ ο Πατριάρχης τον ευχαρίστησε για την ελευθερία που απολαμβάνουν οι Ορθόδοξοι της Αμερικής. πηγή: www.greeknewsonline.com
Trackback(0)
|