Sep 18 2008
Συνέδριο Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
18.09.08

Δράμα
Στο επίκεντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας θα βρεθεί η Δράμα από τις 27 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2008 με τη διεξαγωγή τού 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου Ποντιακών Σπουδών.

Στο Συνέδριο που θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή» θα συμμετάσχουν ως εισηγητές καταξιωμένες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας από όλο τον κόσμο. Δύο καθηγητές από τη Ρωσία, τρεις από την Αγγλία, τέσσερις από την Αμερική, ένας από την Κύπρο και την Τουρκία και δεκαπέντε Έλληνες θα αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες αναμένεται να εμπλουτίσουν την Ιστορία τού Ποντιακού Ελληνισμού και να φωτίσουν πτυχές τού Ποντιακού ζητήματος.

Μεταξύ αυτών οι Sergei Karpov, ακαδημαϊκός, μεσαιωνολόγος, καθηγητής στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Lomonosov, Rustam Shukurov, βυζαντινολόγος καθηγητής στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Lomonosov, Heath Lowry, οθωμανολόγος, καθηγητής τής έδρας Kemal Ataturk στο Princeton University, Taner Akcam, πολιτικός επιστήμονας - ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στο Κέντρο Σπουδών για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες, Αλέξης Σαββίδης, καθηγητής Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας τού Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ευριδίκη Γεωργαντέλη, λέκτορας Νομισματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, Anthony Eastmond, λέκτορας στην Ιστορία τής Βυζαντινής Τέχνης στο Courtauld Ινστιτούτο τής Τέχνης τού Λονδίνου.

Ο Sergei Karpov θα ανοίξει τις εργασίες τού Συνεδρίου παρουσιάζοντας νέα ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν το Βασίλειο της Τραπεζούντας, το οποίο ιδρύθηκε το 1204 μετά την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους ως Ελληνικό Βυζαντινό Βασίλειο και αποτέλεσε το διάδοχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην περιοχή. Ο Sergei Karpov θα τιμηθεί για το έργο και την επιστημονική του προσφορά.

Παράλληλα την πρώτη μέρα θα τιμηθεί και η μνήμη τού μεγάλου Έλληνα της Ρωσίας, συνθέτη, αρχιμουσικού, μαέστρου και διευθυντή των μπαλέτων Bolshoi, Οδυσσέα Δημητριάδη, του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννησή του. Στην ειδική αυτή τιμητική εκδήλωση, που θα ανοίξει τις εργασίες τού Συνεδρίου, ο μαθητής του, κ. Παύλος Τσακαλίδης, Υπ. Διδ. Μουσικολογίας και συνθέτης, θα παρουσιάσει κλασικά έργα τού Οδυσσέα Δημητριάδη για πνευστά και έγχορδα με σπουδαίους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες μουσικούς. Παράλληλα θα προβάλλονται αποσπάσματα του τιμώμενου κατά τη διάρκεια της διεύθυνσης της Κρατικής ορχήστρας τής Ρωσίας και των φημισμένων ρωσικών μπαλέτων Bolshoi.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, υποστηρίζεται από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και διοργανώνεται από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος» Περιστερεώτα και τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.
Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.