«Ας ξαναθυμηθούμε όλοι την πραγματική Ελλάδα, η οποία είναι εκεί και μας περιμένει», κάλεσε τους ομογενείς η Γενική Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Αγη Μπαλτά, στην ομιλία της κατά την εκδήλωση για την επέτειο των 146 χρόνων από την Ενωση της Επτανήσου με την μητέρα – Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, σε συνεργασία με τον Κεφαλληνιακό Σύλλογο Νέας Υόρκης «Κέφαλος», τον Σύλλογο Ζακυνθινών «Διονύσιος Σολωμός» και την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης.
Η κ. Μπαλτά, με την ομιλία της, μετέφερε τους Επτανήσιους, -ένα τόσο ζωντανό, όπως είπε, τμήμα της ελληνικής διασποράς-, σε ένα νοερό ταξίδι στα νησιά του Ιονίου Πελάγους, ξεκινώντας από μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας τους.
“Εάν το Αιγαίο αποτελεί την καρδιά της Ελλάδος, την περιοχή όπου αναπτύχθηκε ο ένδοξος ελληνικός πολιτισμός από αρχαιοτάτων χρόνων, το Ιόνιο Πέλαγος προσέφερε στον Ελληνισμό την οδό για την επέκτασή του προς τη Δύση και συνδετικό κρίκο διαμέσου των αιώνων μεταξύ του Ελληνισμού και της Δύσης. Υπήρξε η φυσική γέφυρα επικοινωνίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη και κατεξοχήν την Ιταλική Χερσόνησο”, επισήμανε η κ. Μπαλτά.
«Τα νησιά του Ιονίου», πρόσθεσε, «έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αμφίδρομη αυτή επικοινωνία και αναδείχθηκαν εστία υψηλού πολιτισμού.»
Επισήμανε δε ότι «η φυσιογνωμία των νησιών σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τις ιδιοτροπίες της ιστορίας με κυριότερη την μακρά περίοδο της Ενετοκρατίας, η οποία είχε όμως θετικό αποτέλεσμα διότι απάλλαξε την περιοχή από τις επιπτώσεις του Οθωμανικού ζυγού», ενώ τόνισε ότι «η συμβολή των Επτανησίων στον αγώνα υπέρ της Ελευθερίας υπήρξε αποφασιστική.».
«Από τη σύντομη αυτή νοερή περιήγηση στα Επτάνησα διαπιστώνει κανείς ότι η περιοχή αυτή είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας, με πλουσιότατη ιστορία, όμορφους τόπους, αξιοθαύμαστα έργα τέχνης και πολιτισμού και κατοικείται από ανθρώπους οι οποίοι διατηρούν πολλά στοιχεία της ελληνικής λεβεντιάς», τόνισε η κ. Μπαλτά.
«Το τελευταίο», ανέφερε χαρακτηριστικά, «μπορεί να το ανακαλύψει κανείς όταν επισκεπτόμενος τα νησιά αυτά έρθει σε επαφή με τους απλούς ανθρώπους. Τότε θα δει ότι υπάρχει μια νέα Ελλάδα, η πραγματική Ελλάδα και όχι αυτή που παρουσιάζεται ιδιαίτερα τώρα από τα διεθνή ΜΜΕ, αποτέλεσμα μιας κακής συγκυρίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.»
«Ας ξαναθυμηθούμε, λοιπόν, όλοι εμείς την πραγματική Ελλάδα, την Ελλάδα του Ξενίου Διός, του “παν μέτρον άριστον” των προγόνων μας, τη λογική του Αριστοτέλη, το διάλογο του Σωκράτη και εμπνεόμενοι από τα διδάγματά τους, ας αναδιατυπώσουμε το παλιό “μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστί η πατρίς” και ας πούμε την νέα ελληνική εκδοχή “Οταν η πατρίδα ευημερεί, τότε ευημερούν και τα άτομα”, πρόσθεσε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.
«Οι καιροί το απαιτούν, όλοι στην Ελλάδα το καλοκαίρι», κατέληξε η κ. Μπαλτά, μέσα στα θερμά χειροκροτήματα των Επτανησίων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Γραμματέας του ΣΑΕ, Όλγα Σαραντοπουλου η οποία επισήμανε ότι «η αξία της ιστορικής μνήμης είναι πολύτιμη», καθώς και η υποψήφια πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης, Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία υπογράμμισε τη σημασία των επετειακών αυτών εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες μαθαίνουμε για την ιστορία του τόπου μας.
Η εκδήλωση έκλεισε με τα Χορευτικά του «Κέφαλου» και της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας που παρουσίασαν τοπικούς χορούς.
Μηνύματα στην Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία για την επέτειο απέστειλαν – μεταξύ άλλων- οι βουλευτές Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος και Κερκύρας Αντζελα Γκερέκου και ο Νομάρχης Κεφαλληνίας Διονύσης Γεωργάτος.
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|