Η εκπομπή «Ο Ταχυδρόμος» προσφέρει με κλήρωση την Παρασκευή 26 Μαρτίου το βιβλίο:
«Πρίγκιπες στη γη της Σερίφου» μυθιστόρημα από την Κλαίρη Ντελώ. Μέσα στην κινητή εικόνα της αιωνιότητας... Ο Μυροκέρδος έρχεται τον τέταρτο αιώνα πριν το Χριστό στη Σέριφο. Καλλιεργεί ρόδα και φτιάχνει το μοναδικό στον κόσμο μύρο της αθανασίας. Ξέρει να γλυκαίνει τις μοίρες... του μηνύουν οι θεοί... του χαρίζουν την αιώνια νιότη... Η Φοίβη στο μυροπωλείο της πουλάει αρώματα και μύρα. Μια νυχτιά έπρεπε το μύρο της αθανασίας να πάει στη Δήλο, για να μυρωθούν παιδιά Θεού, ο Απόλλωνας και η Άρτεμη, που θα γεννιούνταν. Στον πηγαιμό για τη Δήλο η Φοίβη δεν ήταν μόνη. Κάποιος την είχε ακολουθήσει· κάποιος που έμελλε να της αποκαλύψει μυστικά από τα βάθη των αιώνων. Μαζί του θα συμμετέχει στις τελετουργίες μετάβασης: στα Δήλια, τα Απολλώνια της Δήλου, τα Ανθεστήρια, τα Αδώνια, γιορτές που περιείχαν κάτι από το πριν αλλά και κάτι από το μετά. Ο Σόνυρφος, Αθηναίος συντηρητής του ναού του Απόλλωνα της Σίφνου, θα οδηγήσει τη Φοίβη στους κύκλους περιστροφής των γενεών... Θα καταφέρει η Φοίβη να λύσει το αίνιγμα της καταγωγής του Σόνυρφου από τα πορφυρά μαντήλια; Υποπτεύεται ότι ο άγνωστος συνταξιδιώτης της για τη Δήλο και ο Σόνυρφος έχουν κάτι κοινό... Τι όμως; Η Κλαίρη Ντελώ είναι καθηγήτρια. Τα βιβλία της πραγματεύονται θέματα για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό τα οποία μεταφράζονται πάντα στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.
Ο Παύλος Γάκης έγραψε για το βιβλίο «Οι πρίγκιπες της Σερίφου»
"Γνήσια ελληνικά, ύφος από απλό – παιδικό - απλοϊκό με χρήση απλούστατων λέξεων, σχημάτων και συλλογισμών μέχρι βαρύ – φιλοσοφικό. Σχεδόν σε κάθε βήμα δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον αναγνώστη να έχει τη δική του εκδοχή, να ονειρεύεται το δικό του όνειρο, να φτιάχνει τη δική του εικόνα, να απολαμβάνει και την προσωπική του έμπνευση.
Παρουσίαση-παρέλαση άπειρων ιστορικών, μυθικών προσώπων - στοιχείων-γεγονότων, γεωγραφικών, κοινωνικών στοιχείων και πληροφοριών (ελληνικά ήθη έθιμα, θεσμοί, λαϊκή παράδοση: γέννηση, γάμος, προίκα, κηδεία, δουλεία, δημοκρατία, λατρεία θεών… Απόλλωνας, Ηρακλής, Θησέας, Αφροδίτη, Οδυσσέας...)
Παρουσίαση αξιών και αρετών (φιλία, ελευθερία…)
Ένα παραμύθι απλοϊκό για μικρούς και σοβαρό κι αληθινό για μεγάλους που επιμένουν να ονειρεύονται αλήθειες και να εμπνέονται από τα απλά και καθημερινά.
Ένα παραμύθι με παραμυθιακά στοιχεία που όχι μόνο δεν απέχουν αλλά ορίζουν τη σημερινή πραγματικότητα και καθημερινότητα.
Ο αναγνώστης μαθαίνει για τις εορτές των αρχαίων Ελλήνων (Δήλια, Αδώνια, Ανθεστήρια, Απολλώνια)"
Ο Ευστάθιος Ηλιόπουλος, Φιλόλογος, Μsc, έγραψε:
"«Οι πρίγκιπες στη γη της Σερίφου», της Κλαίρης Ντελώ, είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται σε μια εποχή ακμής και γαλήνης του αρχαίου κόσμου. Με κέντρο τη Σέριφο και καταλυτικό προορισμό το ιερό νησί της Δήλου, η Φοίβη που πουλάει αρώματα και μύρα έρχεται να φέρει το μύρο της Αθανασίας, για να μυρωθούν ο Απόλλωνας και η Άρτεμη, που πρόκειται να γεννηθούν. Τα αρώματά της, φτιαγμένα τα περισσότερα από το Μυροκέρδο, που οι Θεοί του δώρισαν αιώνια νεότητα, είναι το εισιτήριο να είναι παρούσα στη συγκλονιστικά δοσμένη από τη συγγραφέα γέννηση του Θεού Απόλλωνα. Και ο πρίγκιπας της Σερίφου, ένας βάτραχος. Εδώ είναι το παραμύθι. Τι ζητάει ένας βάτραχος σε μια ιστορία-αναζήτηση του νοήματος της ζωής; ίσως γιατί μερικά πράγματα προσεγγίζονται με την καρδιά.
Αυτό, πάντως, που διαχέεται παντού στο μυθιστόρημα είναι το θεϊκό στοιχείο. Το επιβλητικό «πάντα πλήρη Θεών» του Θαλή του Μιλήσιου, στο μυθιστόρημα αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς και ανιχνεύεται σε κάθε τελετουργική πτυχή της καθημερινότητας και γίνεται αγάπη, ομορφιά και υψηλή αισθητική. Ιδιαίτερα ευρηματικά είναι τα στιγμιότυπα του παρελθόντος – αναμνήσεις των προηγούμενων ζωών της Φοίβης – που σαν παράλληλες πραγματικότητες συμπληρώνουν το σκηνικό και συμπλέκουν την εξέλιξη του μύθου με μεγάλες στιγμές της μυθολογίας μας,. Ο μύθος μέσα στο μύθο καταργεί το χρόνο, κάνει το μύθο διαρκή ζώσα πραγματικότητα. Τη σύνδεση με την αληθινή ζωή ενισχύει και η χρήση αρχαίων και σημερινών ταυτόχρονα, τοπωνυμίων, με τα οποία η Σέριφος αλλά και η Δήλος γίνονται ένα σκηνικό γνώριμο και αληθινό. Οι περιγραφές μάλιστα των γειτονιών της Δήλου, που θυμίζουν ταξιδιωτικό οδηγό πόλης, ξυπνούν την ερευνητική διάθεση για τον αναγνώστη και ιδιαίτερα για ένα πιθανό επισκέπτη, να δει, να μάθει περισσότερα, να καταπιαστεί με υλικό απτό. Μάλιστα οι πολλές πληροφορίες που δίνονται στο γλωσσάρι για αντικείμενα καθημερινής χρήσεις των αρχαίων, για τρόφιμα, παράλληλα με πληροφορίες για ονόματα της μυθολογίας, βοηθούν πολύ την αληθοφάνεια του έργου.
«Καθώς περπατούσα νόμιζα πως κάποιος με ακολουθεί» είναι η αίσθηση της Φοίβης. Άλλοτε σαν ακαθόριστη αίσθηση, άλλοτε σαν άρωμα από απροσδιόριστη πηγή, είναι ίσως ο τρόπος που μας καλεί η συγγραφέας να νιώσουμε τον αρχαίο κόσμο κάθε φορά που περιδιαβαίνουμε τόπους ιερούς αλλά και καθημερινούς.
Το ύφος απλό, έντονα προσωπικό, όπως προκύπτει αβίαστα από την αγνή προσωπικότητα της Φοίβης. Οι χαρακτήρες του έργου και όταν φιλοσοφούν, και όταν διασκεδάζουν, ερωτεύονται και παντρεύονται, με υπέροχης αισθητικής ονόματα όπως Σπερμώ, Οινάνθη, Φαινώ, Ελαϊδα, Νικήρατος, άλλοτε συνηθισμένοι, άλλοτε αινιγματικοί, πάντοτε όμως με «υψηλή συγκίνηση», ταιριάζουν απόλυτα στην αναπαράσταση της εικόνας του αρχαίου κόσμου, που η συγγραφέας θέλει να προβάλει. Το τέλος έρχεται απλά, αβίαστα, υποψιασμένα ίσως, και είναι μια νέα αρχή σε μια αέναη κίνηση της ζωής που οι μεταμορφώσεις της υπηρετούν το υπέροχο μυστήριό της.
Αξίζουν πολλοί αναγνώστες στο μυθιστόρημα αυτό και ιδιαίτερα οι νέοι θα βρουν εκεί ένα μεγάλο μέρος του χαμένου ρομαντισμού τους, αλλά και πολλές πληροφορίες για τον αρχαίο κόσμο στην καθημερινότητά του."
Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου η εκπομπή φιλοξενεί τηλεφωνικά τη συγγραφέα Κλαίρη Ντελώ.
Trackback(0)
|