«Ο Ταχυδρόμος» πάντα κοντά σας με καλά ελληνικά βιβλία προσφέρει με κλήρωση την Παρασκευή 9 Απριλίου τα βιβλία:
«Η γενιά των γενναίων» του Ζάχου Χατζηφωτίου από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Ένα ακόμη αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ζάχου Χατζηφωτίου για τις περιπέτειες της γενιάς του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την "μπελ επόκ" της μεταπολεμικής Αθήνας. Ο ίδιος γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: "Η πρώτη σκέψη που μου πέρασε από το νου, εντελώς αυθόρμητα, ήταν να βάλω ως τίτλο σε τούτο το βιβλίο: "1940: η τυχερή γενιά μας", διακινδυνεύοντας να γίνω δυσάρεστος σε ανθρώπους της ηλικίας μου, και δεν θα ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. Λες και τους άκουγα: "Πού βρήκε ο χριστιανός την τύχη σ' αυτή τη γενιά που μόνο βάσανα είχε, πολέμους, στερήσεις, κατοχές, θύματα και κινήματα, πίκρες, φτώχεια, αγωνίες, αρρώστιες, ξεριζωμούς, διχασμούς κι όλα τα δεινά;" Κι ενώ ετοιμαζόμουν να τους αντικρούσω κάπως έτσι: "Ναι, είχε πίκρες, αλλά την πίκρα τη διαδέχτηκε η δόξα. Ναι, είχε πολέμους, αλλά πέτυχε νίκες. Ναι, μάτωσε, αλλά γέννησε και ήρωες. Ναι, είχε φτώχεια, αλλά ήταν πλούσια σε έρωτα", ξαφνικά μια δεύτερη σκέψη εμφανίστηκε αποφασιστικά και, χωρίς ν' ακυρώσει την πρώτη, μου ψιθύρισε: "1940: η γενιά των γενναίων". Κι έτσι ήταν. Δεν ήταν; Αυτό κανείς δεν θα μπορεί αλλά και δεν θα θέλει να το αμφισβητήσει, από όποια ιδεολογική, πολιτική ή κοινωνική σκοπιά κι αν βλέπει τα πράγματα." Ο Ζάχος Χατζηφωτίου εγεννήθη στην Αθήνα, στην Πλάκα. Έζησε, όπως λέει, σε μια πόλη που ήταν σαν σκηνικό θεάτρου. Εφοίτησε στη Σχολή Μακρή, στην Αναργύρειο Σπετσών και απεφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο. Πολύ νέος, 17 χρονών, με την είσοδο των Γερμανών απέδρασε στη Μέση Ανατολή, όπου επολέμησε στο Τομπρούκ, στο Ελ Αλαμέιν και στην Ταξιαρχία του Ρίμινι. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Όχι για πολύ, διότι έφυγε για τη Γαλλία, όπου έζησε οκτώ χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στην «Καθημερινή» της Ελένης Βλάχου, με την οποία τον συνέδεε μακρά φιλία. Συγχρόνως ξεκίνησε συνεργασία με τον «Ταχυδρόμο» και τα «Νέα», όπου εργάστηκε περίπου είκοσι χρόνια. Υπήρξε χρονογράφος της «Απογευματινής» και του «Ελεύθερου Τύπου», με καθημερινό χρονογράφημα, επί χρόνια. Έχει γράψει 15 βιβλία, εκ των οποίων 3 ή 4 έχουν σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων. Έχει γράψει στίχους για τραγούδια του Ξαρχάκου και του Ζαμπέτα, θεατρικά έργα, και έχει κάνει μεταφράσεις-διασκευές θεατρικών έργων που ανέβηκαν με επιτυχία στη σκηνή. Στην τηλεόραση εργάστηκε 23 χρόνια και έγινε γνωστός από το «Πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».
«Στον κόσμο της Τζίνας» του Γιώργου Λεμπέση, σε εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Το βιβλίο «Στον κόσμο της Τζίνας» διαπραγματεύεται το ρόλο της οικογένειας και της διαχείριση του εαυτού μας μέσα απ’ τις επιλογές που μας δίνονται.
Η Τζίνα, στη διάρκεια του ταξιδιού της, ανακαλύπτει τον εαυτό της και λαμβάνει μηνύματα που θα τη συνοδεύουν σε όλη της τη ζωή. Έχοντας τη συγκατάθεση της οικογένειας και τα εφόδια που της έδωσαν, ανοίγει τις πόρτες που εμφανίζονται μπροστά της και που τη βοηθούν να βρει λύσεις για να συνεχίσει. Μέσα από μια περιπέτεια φαντασίας, η Τζίνα τελικά βρίσκει αυτό που ψάχνει μέσα στον ίδιο της τον εαυτό. Δείχνοντάς μας έτσι πως όλα είναι στο χέρι μας και πως όλα είναι εφικτά, αρκεί να πάρουμε την απόφαση να περπατήσουμε στο δρόμο που μας ανοίγεται. Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει από τον Γιώργο Σγουρό. Ένα βιβλίο που προτείνουμε σε μικρούς και μεγάλους. Ελάτε να μπούμε όλοι στον φανταστικό κόσμο της Τζίνας, να μάθουμε να χαμογελούμε και πάλι, με όλες τις αναποδιές της ζωής, να ψάξουμε μέσα στον ίδιο μας τον εαυτό και να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά μας στη ζωή χωρίς φοβίες και ανασφάλειες. Ν’ ανοίξουμε κάθε «κλειστή πόρτα» έχοντας ως σύμμαχο, ως εφόδια τις αξίες και τα μηνύματα που μας έχει δώσει η οικογένεια μας. Πάντα είναι κοντά μας τελικά, η οικογένεια μας, μέσα μας…
Μολονότι είναι τα πρώτα βήματα του Γιώργου Λεμπέση στο παιδικό βιβλίο, συναντούμε ένα πηγαίο και αυθόρμητο ταλέντο και έναν άνθρωπο που δεν ξέχασε πως είναι να είσαι παιδί. Άμεσο, περιπετειώδες, με πολλά μηνύματα και χωρίς διδακτισμό με την ονειρική και παιχνιδιάρικη εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού το βιβλίο «Ο κόσμος της Τζίνας» ταξιδεύει τον αναγνώστη σε φανταστικούς κόσμους που σου αφήνουν μια γλυκιά γεύση στο στόμα και ένα όμορφο και σίγουρο χαμόγελο. Ο Γιώργος Λεμπέσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε μουσική τεχνολογία και μουσική βιομηχανία. Ξεκίνησε σαν ραδιοφωνικός παραγωγός το 1998. Το 2003 μπαίνει στον χώρο των μουσικών παραγωγών και συνεργάζεται αποκλειστικά με την εταιρία On stage productions. Δημιουργός και εμπνευστής του πρώτου παιδικού φεστιβάλ (Town For Kids) που έγινε στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιήθηκε με επιτυχία από την On Stage productions. Είναι επίσης δημιουργός της παιδικής παράστασης Ψαρόσουπα όπου ανεβαίνει για το έτος 2009-2010 στο θέατρο Αργώ. Με το εικονογραφημένο του παραμύθι “Στον Κόσμος της Τζίνας” (ζωγραφιές Γιώργος Σγουρός), συστήνεται πρώτη φορά σαν συγγραφέας στο χώρο του παιδικού βιβλίου, ενώ ήδη γράφει το επόμενο παραμύθι του καθώς και το σενάριο μιας ταινίας μεγάλου μήκους . Εντυπωσιακό βήμα για την μελλοντική αισιόδοξη και ανοδική πορεία του, η αγορά της ιστορίας «Ψαρόσουπα», από μεγάλη εταιρεία παραγωγής ταινιών και η μεταφορά της στην κινηματογραφική οθόνη στον επόμενο χρόνο.
Την Τετάρτη 7 Απριλίου η εκπομπή φιλοξενεί τηλεφωνικώς τον Γιώργο Λεμπέση.
Ακόμη ξεχωρίσαμε:
«Η αναπαράσταση» μυθιστόρημα της Λίλας Κονομάρα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο συγγραφέας Ανδρέας Παράσχος εξαφανίζεται. Έναν χρόνο μετά, ένας φίλος του ακαδημαϊκός αρχίζει να γράφει τη βιογραφία του. Μέσα από μαρτυρίες συγγενών και φίλων, αλλά και από μια σειρά επιστολών που είχε ανταλλάξει ο Παράσχος με την ομότεχνή του Έλλη Στεργίου, ανασυντίθεται σταδιακά η πορεία του προικισμένου πεζογράφου που αναμετριέται με τη ζωή όπως αναμετριέται με τις λέξεις, τα κείμενα, τις ιδέες. Ένα μυστήριο μοιάζει ωστόσο να καλύπτει τις έρευνες του βιογράφου. Ο αναγνώστης περιπλανιέται στην Ξάνθη των πλούσιων καπνεμπόρων, των πομάκικων χωριών και των θρησκευτικών και κοινωνικών αντιθέσεων, στη Σαμοθράκη, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, αλλά κυρίως στις εσωτερικές διαδρομές του Ανδρέα Παράσχου. Είναι όμως δυνατό να ανασυσταθεί μια ζωή μέσα από σπαράγματα και αφηγήσεις τρίτων; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία; Μπορεί η γλώσσα σήμερα να σημάνει τον κόσμο; Η Λίλα Κονομάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία στο Παρίσι, εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Ως λογοτέχνης πρωτοεμφανίστηκε το 2002 με το βιβλίο Μακάο (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), για το οποίο τιμήθηκε με βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω το 2003. Το 2004 εξέδωσε το μυθιστόρημα Τέσσερις εποχές – Λεπτομέρεια (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) και το 2005 το παιδικό μυθιστόρημα Στις έντεκα και έντεκα ακριβώς! (εκδ. Παπαδόπουλος).
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|