«Γυναίκα και Γη της Μικράς Ασίας και του Πόντου» λεύκωμα από τους Γιάννη και Νάντια Σαραντοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας.
Ένα καλαίσθητο λεύκωμα του τον πρόλογο του βιβλίου ο Γιάννης Σαραντόπουλος αναφέρει:
«Όλη η γη και όλοι οι άνθρωποι είναι ένας σπόρος φυτεμένος. Εκατομμύρια χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε η ζωή, Γη και Γυναίκα συνεχίζουν να εξελίσσονται και ν’ αφήνουν την υπογραφή τους σε θαυμαστά έργα. Το μεγαλύτερο όμως θαύμα, είναι αυτό της ανθρώπινης ύπαρξης και της διαιώνισης του , που οφείλεται στον πυρήνα της οικογένειας, που είναι η μητέρα. Η Μικρασιάτισσα γυναίκα έμεινε αθάνατη, μέσω της ύπαρξής της, που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό δεν είναι αλήθεια να μιλάμε για χαμένες πατρίδες, γιατί δεν είναι χαμένες για μας οι αξίες και το νόημα της ζωής τους, που μας παρέδωσαν αυτοί οι άνθρωποι και είναι αυτό ακριβώς που μπορεί να κρατήσει ζωντανές τις πατρίδες…Το λεύκωμα αυτό είναι ένας μικρός φόρος τιμής στην ανάγκη αναγνώρισης της ιερής αποστολής και της κοινωνικής προσφοράς του…»
Η Αγγέλα Γαβρίλη από το «www.Diavasame.gr» γράφει: «Ένα καλαίσθητο λεύκωμα-φόρο τιμής στις γυναίκες που έζησαν και ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, δημιούργησαν οι Γιάννης και Νάντια Σαραντοπούλου: και το δημιούργησαν με αγάπη και μεράκι τέτοιο, ώστε να συνδυάζει την αισθητική με την παράδοση και κυρίως με την επείγουσα ανάγκη να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας. Το λεύκωμα στα κείμενα και τις φωτογραφίες του, συμπυκνώνει το μύθο και την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τις κοινωνικές συνθήκες και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου, εστιάζοντας στο γυναικείο πληθυσμό των περιοχών αυτών. Μέσα απ' τις σελίδες του προβάλλουν η σκληρά εργαζόμενη και άρρηκτα δεμένη με τη μάνα-γη αγρότισσα, η μορφωμένη και ''Ευρωπαία'' στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής της αστή και βέβαια η περίφημη για την ομορφιά και το νάζι της Σμυρνιά: όλες συναντώνται και συνυπάρχουν σ' αυτή τη μικρή κιβωτό μνήμης. Οι υπέροχες, παλιές φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι άκρως συγκινητικές: γυναίκες της υπαίθρου που δουλεύουν τη γη, γυναίκες-εστιάδες μπροστά σε σπιτικούς φούρνους κι αργαλειούς, αλλά και γυναίκες καλοζωϊσμένες που καμαρώνουν στολισμένες σαν φρεγάτες (για να θυμηθώ τον Μικρασιάτη παππού μου), χαμογελούν απ' τα βάθη του χρόνου και μας ταξιδεύουν σε εποχές και σε τόπους ευτυχισμένους, πριν το βίαιο ξεριζωμό και την προσφυγιά. Η έκδοση συμπληρώνεται με τα βιογραφικά σημειώματα σημαντικών Μικρασιατισσών γυναικών όπως οι συγγραφείς Διδώ Σωτηρίου και Μαρία Ιορδανίδου, η δημοσιογράφος Έλλη Παππά, η ποιήτρια και τεχνοκριτικός Ελένη Βακαλό κ.ά., αλλά και με μια συνοπτική ιστορία του ελληνικού γυναικείου κινήματος. Ο Γιάννης και η Νάντια Σαραντοπούλου αξίζουν συγχαρητήρια τόσο για τη συγκέντρωση του αρχειακού φωτογραφικού υλικού όσο και για το αισθητικό αποτέλεσμα. Στο σύνολό του, ένα βιβλίο-κόσμημα που θα συγκινήσει αλλά και θα συντροφέψει ευχάριστα τους αναγνώστες, καθώς θα το ξεφυλλίζουν ξανά και ξανά.»
«Παιχνίδια αυτοεκτίμησης για παιδιά» της Deborah M. Plummer από τις εκδόσεις Πατάκη. Στον πρακτικό αυτό οδηγό, η συγγραφέας παρουσιάζει μια πληθώρα διασκεδαστικών και εύκολων στην εκμάθηση παιχνιδιών για παιδιά 5-11 ετών, που έχουν επιλεγεί µε κριτήριο τη δυνατότητά τους να συμβάλουν στην αύξηση και στη διατήρηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά. Περιλαμβάνονται παιχνίδια µε ή χωρίς σωματική κίνηση, γλωσσικά και µη γλωσσικά· επομένως, υπάρχουν παιχνίδια που είναι κατάλληλα και για παιδιά µε γλωσσικές ή κινητικές δυσκολίες. Τα παιχνίδια που προτείνονται έχουν στόχο να ενισχύσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συντελούν στο αίσθημα της αυτοεκτίµησης: την αυτογνωσία, την αποδοχή του εαυτού µας, την καλλιέργεια των σχέσεών µας µε τους άλλους, την αυτοπεποίθηση, τη δυνατότητα έκφρασης κτλ., ενώ παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για σκέψη και συζήτηση. Τα παιχνίδια αυτά μπορούν να αποτελέσουν μέρος στρατηγικών που ήδη χρησιμοποιούν οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, οι εμψυχωτές ή οι γονείς, συμβάλλοντας σε μια ενιαία προσέγγιση που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να "χτίσουν", να διατηρήσουν και να ενισχύσουν μια υγιή αυτοεκτίµηση
«Παιχνίδια διαχείρισης Θυμού για παιδιά» της Deborah M. Plummer από τις εκδόσεις Πατάκη. Αυτός ο πρακτικός οδηγός βοηθάει τους ενήλικες να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τον θυμό που συχνά προκαλείται στα παιδιά. Επίσης, παρουσιάζει μια ποικιλία εύκολων στην εφαρμογή παιχνιδιών, τα οποία ενισχύουν επιτυχημένες στρατηγικές διαχείρισης θυμού για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Το βιβλίο αυτό, με τρόπο απλό και κατανοητό, δίνει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο σε όσους ασχοληθούν με τα παιχνίδια (ενεργητικά και παθητικά, λεκτικά και μη-λεκτικά, για μικρές ή μεγάλες ομάδες), τα οποία περιλαμβάνονται στο δεύτερο μέρος. Τα παιχνίδια αντιμετωπίζουν ζητήματα που αφορούν παιδιά διαφόρων ηλικιών, όπως η κοινή χρήση ενός παιχνιδιού ή η πίεση από συνομήλικους. Επίσης, ενθαρρύνουν τα παιδιά να προσεγγίσουν τα συναισθήματά τους για να διευκολύνουν την προσωπική τους εξέλιξη και την επίτευξη υγιών σχέσεων. Είναι μια ιδανική πηγή παιχνιδιών για εκπαιδευτικούς, για γονείς και για όλους εκείνους που εργάζονται με παιδιά για τη διαχείριση θυμού.
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|