Το ζήτημα αστικών δικαιωμάτων των παλιννοστούντων που διαμένουν στην Ελλάδα ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Συντονιστή βουλευτικής ομάδας για τις σχέσεις με την Βουλή των Ελλήνων Ιβάν Σαββίδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα.
Στις 16 Φεβρουαρίου στη Μόσχα ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα κύρια πρόσωπα της ρωσικής ηγεσίας και με τους εκπροσώπους της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, κατασκευή των δύο αγωγών στα Βαλκάνια και θέματα διεθνών σχέσεων.
Κατά τις συνομιλίες η ρωσική πλευρά δήλωσε ότι η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την πλευρά του επιβεβαίωσε τις ρωσικές αρχές ότι το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός θεωρούν την Ρωσία ως στενό φίλο και στρατηγικό εταίρο και σημείωσε ότι χρειάζεται συνεργασία για την βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χορών.
Το βράδυ της ίδιας μέρας κατά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Συντονιστή βουλευτικής ομάδας για τις σχέσεις με την Βουλή των Ελλήνων Ιβάν Σαββίδη συζητήθηκαν θέματα σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς που διαμένει στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, θίχτηκε το θέμα δικαιωμάτων των παλιννοστούντων που διαμένουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο χωρίς ιθαγένεια. «Σήμερα όλη η παγκόσμια κοινωνία δημιουργεί τις σχέσεις της βασίζοντας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τελειοποιεί συνέχεια την νομοθετική βάση. Τώρα στην Ελλάδα και στην Κύπρο διαμένουν περίπου 3500 παλιννοστούντες. Όμως η ελληνική νομοθεσία μέχρι τώρα δεν καθόρισε οποιανδήποτε προθεσμία εξέτασης αιτήσεων για την απόκτηση της ιθαγένειας, που τους στερεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Ιβάν Σαββίδης. Εξ ονόματος της διοίκησης του ΣΑΕ της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, ο κ.Σαββίδης παρέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την επιστολή με τις προτάσεις για υποβολή τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και εξέφρασε την ελπίδα του για την προσεκτική στάση εκ μέρος των βουλευτών στο έγγραφο αυτό κατά την εξέταση του αντίστοιχου νομοσχεδίου.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δέχτηκε μεγάλο αριθμό Ρώσων υπηκόων, οι οποίοι σήμερα εργάζονται για την πρόοδο της Ελλάδας και συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη για τις προσαρμογές της ελληνικής νομοθεσίας.
Trackback(0)
|