Εκκλησιαστικά υφάσματα (ιερατικά και λειτουργικά άμφια και διακοσμητικά υφάσματα) της μεταβυζαντινής περιόδου από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας αποτέλεσαν το αντικείμενο μελέτης ερευνητικού προγράμματος.
Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Byz-tex-Athos. Μεταβυζαντινά υφάσματα από το μοναστήρι της Σίμωνος Πέτρας: χρωστικές ουσίες και προληπτική συντήρηση» και υλοποιείται από το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης του Ιδρύματος «Ορμύλια», με τη χρηματοδότηση του αμερικανικού ιδρύματος Γκετί.
Το πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται στα τέλη του 2010, επικεντρώνεται στη μελέτη και συντήρηση 36 μεταβυζαντινών υφασμάτων της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, που χρονολογούνται από το 16ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη μιας κατηγορίας αντικειμένων που δεν έχουν ερευνηθεί σε βάθος. Μέχρι σήμερα στο Άγιον Όρος έχει δοθεί έμφαση στα κτήρια και τα ζωγραφικά έργα, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα, όπως τα υφάσματα, δεν έτυχαν ανάλογης προσοχής», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης, ερευνητής του Ιδρύματος «Ορμύλια» και υπεύθυνος του προγράμματος, Ιωάννης Καραπαναγιώτης.
Οι ερευνητές του Ιδρύματος «Ορμύλια» προχώρησαν στη φυσικοχημική μελέτη των υφασμάτων με σκοπό την ταυτοποίηση των υφάνσιμων ινών και των βαφών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά και άρα τη μελέτη των τεχνολογιών κατασκευής και βαφής τους. «Μεταξύ άλλων, ταυτοποιήθηκε η χρήση της χρωστικής του χρυσόξυλου, που δεν είναι διαδεδομένη, αλλά χρησιμοποιείται κατ' επανάληψη σε εκκλησιαστικά υφάσματα και της κογχινίλης, ζωικής προέλευσης βαφή που εισήχθη από την Αμερική στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο κ. Καραπαναγιώτης.
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα προχώρησε στη συντήρηση των επιλεγόμενων υφασμάτων με έμφαση στην εφαρμογή μεθόδων προληπτικής συντήρησης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε, εξάλλου, το θέμα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARTE.
Επόμενος στόχος του Ιδρύματος «Ορμύλια» είναι η υλοποίηση και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων με επίκεντρο τα υφάσματα. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πλούτο της χώρας μας στα υφάσματα, αρχίζοντας από το Άγιον Όρος», επισημαίνει ο κ. Καραπαναγιώτης.
Το πρόγραμμα «Byz-Tex-Athos» θα παρουσιάσουν οι ερευνητές του Ιδρύματος «Ορμύλια» Ιωάννης Καραπαναγιώτης και Χρήστος Καρύδης σε δύο εισηγήσεις τους το ερχόμενο Σάββατο στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο πλαίσιο διεθνούς συμποσίου με θέμα «Συντήρηση και αποκατάσταση των έργων τέχνης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ