"Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"
Το πρώτο κρατικό ραδιόφωνο της Ελλάδας, ο "ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ", εγκαινιάσθηκε την άνοιξη του 1938, με πομπό ισχύος 15 kw στο προάστιο των Λιοσίων και ραδιοθαλάμους στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η πρώτη προσπάθεια ραδιοσταθμού βραχέων κυμάτων έγινε αμέσως μετά την έκρηξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου τον Οκτώβριο 1940. Aπό μικρό πομπό στο κέντρο των Αθηνών μεταδίδονταν, προς το Μέτωπο και τις βαλκανικές χώρες, εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Ιδιαίτερο πρόγραμμα Βραχέων Κυμάτων δημιουργήθηκε μετά την γερμανοϊταλική κατοχή, το 1947: από πομπό ισχύος 7,5 kw άρχισαν καθημερινές μεταδόσεις προς Κύπρο, Αίγυπτο, Τουρκία, Βαλκάνια, Σοβ. Ένωση και 4 εκπομπών προς τους Έλληνες ναυτιλλόμενους.
Τα καθημερινά δελτία ειδήσεων μεταδίδονταν σε
12 ξένες γλώσσες (ΑΡΑΒΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΡΩΣΙΚΑ, ΙΣΠΑΝΙΚΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ,
ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ, ΑΛΒΑΝΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΠΟΛΩΝΙΚΑ,
ΑΓΓΛΙΚΑ) και μια φορά την εβδομάδα στα αραβικά. Μεταδιδόταν, επίσης,
ποικίλο μουσικό πρόγραμμα.
Το κέντρο εκπομπής βραχέων κυμάτων άρχισε το 1972 από δύο
πομπούς 110 kw και στην Αυλίδα - 37 χλμ. ΒΑ των Αθηνών - με κεραίες
κατευθυνόμενες προς τις πέντε ηπείρους.
Το 1975, μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, το πρόγραμμα Βραχέων Κυμάτων ονομάστηκε "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ", υπαγόμενο στην τότε Διεύθυνση Ειδήσεων Ραδιοφωνίας. Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, με την θέσπιση και εφαρμογή του Ενιαίου φορέα της ΕΡΤ, αυτονομήθηκε ως "Πέμπτο Πρόγραμμα - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ", στην Γενική Διεύθυνση της ΕΡΑ.