Ο ιστορικός Σπύρος Βρυώνης, είναι ομότιμος καθηγητής του ελληνικού πολιτισμού στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Με ένα άκρως ενδιαφέρον βιογραφικό, η προσωπική διαδρομή του ιστορικού – βυζαντινολόγου, μεσαιωνολόγου και τουρκολόγου Σπύρου Βρυώνη, ξεκινά από το Μέμφις του Τενεσή των ΗΠΑ όπου και γεννήθηκε το 1928 από οικογένεια Κεφαλληνιακής καταγωγής.
Μετά το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών του, στο Πανεπιστήμιο του
Χάρβαρντ, ξεκίνησε την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία του διδάσκοντας στο
ίδιο πανεπιστήμιο.
Έχει διατελέσει Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (όπου και χρημάτισε διευθυντής του G.E von Grunebaum Centre for Near Eastern Studies), Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο οποίο και είναι Ομότιμος Καθηγητής ελληνικού πολιτισμού.
Μέλος πολλών επιστημονικών φορέων και τιμημένος με σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις, ο Σπύρος Βρυώνης έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Αμερικανικής Μεσαιωνικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.
Το πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει 12 μονογραφίες και συλλογές άρθρων, την επιστημονική επιμέλεια 11 συλλογικών τόμων, καθώς και περισσότερα από 100 άρθρα και βιβλιοκρισίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά για το Βυζάντιο, την Οθωμανική αυτοκρατορία, τα Βαλκάνια, τον Αραβικό κόσμο, και τον Ελληνισμό.
Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: Η παρακμή του μεσαιωνικού Ελληνισμού στην Μικρά Ασία και η διαδικασία του εξισλαμισμού (11ος-15ος αι.), που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την Αμερικανική Μεσαιωνική Ακαδημία, και μεταφράστηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (1996), Βυζάντιο και Ευρώπη, Μελέτες για το Βυζάντιο, τους Σελτζούκους και τους Οθωμανούς, Βυζάντιο: η εσωτερική του ιστορία και οι σχέσεις του με τον Ισλαμικό κόσμο, και Μελέτες των Βυζαντινών θεσμών και της Βυζαντινής κοινωνίας, κ.α.
Έχει επίσης συγγράψει τα βιβλία : «Σύντομη Ιστορία της Ελληνο-αμερικανικής Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου, Μέμφις, Τένεσυ 1862-1982, «Η Οικογένεια Βρυώνη: Αναμνήσεις τεσσάρων Γενεών Ελληνο-αμερικανών»
Έχει επιμεληθεί μεταξύ άλλων τα: Κείμενα για τον Σλαβικό κόσμο και τον ενδέκατο αιώνα, Ισλάμ και πολιτισμικές αλλαγές τον Μεσαίωνα, και Ατομικότητα και κομφορμισμός στο κλασσικό Ισλάμ, σε συνεργασία με τον Amin Banani.
Επιμέλεια: Κ. Θανασούλα
|