Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η 32η τελετή αποφοίτησης του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College.Έντεκα ήταν οι φετινοί απόφοιτοι του Κέντρου, ενώ συνολικά 19 φοιτητές έλαβαν υποτροφίες από διάφορους ομογενειακούς φορείς.
Την καθιερωμένη διάλεξη στη μνήμη του κορυφαίου ιστορικού Κωνσταντίνου Δ. Παπαρρηγόπουλου επρόκειτο να εκφωνήσει ο πολιτειακός βουλευτής της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, ο οποίος ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην τελετή, λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο Ολμπανυ. Σε επιστολή του, που ανέγνωσε η συνεργάτιδά του Ειρήνη Σταθάτου, ο κ. Γιάνναρης χαιρέτισε το έργο που επιτελεί το Κέντρο στον τομέα προώθησης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στις ΗΠΑ.
Το βραβείο και την υποτροφία «Κωνσταντίνος Δ. Παπαρρηγόπουλος», ύψους 1,000 δολαρίων, απένειμε στην αριστούχο Αννα Ζαρκά ο πρόεδρος του Queens College, Δρ. Τζέιμς Μάισκενς.
Στο χαιρετισμό του ο Δρ. Μάισκενς εξέφρασε τη μεγάλη χαρά που νιώθει κάθε φορά που παρευρίσκεται σε εκδήλωση που σχετίζεται με την Ελλάδα, λέγοντας πως αυτό πηγάζει από τις μεταπτυχιακές σπουδές που ακολούθησε στη Φιλοσοφία. Υπενθύμισε δε ότι το Queens College είναι το μόνο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ που χορηγεί πτυχίο Bachelor στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «ζωτικής σημασίας» υποστήριξη που παρέχει στο Κέντρο η ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Κέντρου ανέφερε ο διευθυντής του Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης το γεγονός ότι στα 36 χρόνια λειτουργίας του έχουν φοιτήσει σ’ αυτό πάνω από 15.000 νέοι και νέες, -στην συντριπτική τους πλειοψηφία ελληνικής καταγωγής-, χαρακτηρίζοντάς το δικαιολογημένα ως «ένα ίδρυμα το οποίο έχει βαθιά τις ρίζες του στην ελληνική κοινότητα».
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στο Queens College φοιτούν περίπου 1,500 νέοι ελληνικής καταγωγής.
Ο Δρ. Ιωαννίδης εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ομογένεια, αλλά και την Ελληνική Πολιτεία και την Κύπρο για την ενεργή υποστήριξή τους στο Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Ιδιαίτερα δε επισήμανε τη συμβολή του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», αλλά και του Καλλινίκειου Ιδρύματος, ενώ ευχαρίστησε και τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων για τις τέσσερις υποτροφίες που χορήγησε σε φοιτητές του Κέντρου τον περασμένο Ιανουάριο.
Τόσο ο Δρ. Ιωαννίδης όσο και ο Δρ. Μάισκενς αναφέρθηκαν με ευγνωμοσύνη στη σημαντική προσφορά της αναπληρώτριας διευθύντριας κ. Εφης Λέκκα, η οποία για 25 χρόνια τώρα αποτελεί την «ψυχή» του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
«Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους Ελληνες», τόνισε ο νέος πρύτανης του Κολλεγίου Τζέιμς Στέλλαρ, ενώ ο πρόεδρος της συμβουλευτικής Επιτροπής Χρήστος Στρατάκης ανέφερε ότι το Κέντρο είναι υπερήφανο για τους φοιτητές του και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
«Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς και μόνο άτομα που διαθέτουν ισχυρή μόρφωση μπορούν να επιβιώσουν», δήλωσε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Πρέσβειρα Αγη Μπαλτά, τονίζοντας στους φοιτητές ότι λαμβάνουν στο Κέντρο «μια παιδεία που δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά παγκόσμια» και η οποία θα τους βοηθήσει να αναδειχθούν σε «σε πολίτες του κόσμου και παγκόσμιους ηγέτες».
Προσκεκλημένος της διοίκησης του Κέντρου παρέστη στην εκδήλωση ο Παλαιστίνιος γιατρός και υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, Δρ. Izzeldin Abuelaish, ο οποίος τόνισε στο χαιρετισμό του ότι «πρέπει να χρησιμοποιούμε την Ιστορία για να σώζουμε ζωές και να χτίζουμε το μέλλον». Απευθυνόμενος στους φοιτητές, τους κάλεσε να μαθαίνουν από την Ιστορία ώστε «να προλαμβάνουν καταστάσεις και όχι να χρειαστεί να τις θεραπεύουν.» Ο Δρ.Abuelaish, από τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Queens College το πρωί της ίδιας μέρας.
Η τελετή ξεκίνησε με την καθιερωμένη προσευχή από τον Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Σκορδαλλό, ο οποίος μετέφερε στους αποφοίτους και την διοίκηση του Κέντρου μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, και απένειμε τις δύο υποτροφίες στο όνομα του προκαθήμενου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική στους φοιτητές Ευάγγελο Πατράκα και Αλεξάνδρα Κάβουρα.
Υποτροφίες έδωσαν φέτος ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος «Ασκληπιός», η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Ενωση Κωνσταντινουπολιτών, ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής», ο Σύλλογος Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες», η Πανικαριακή Αδελφότητα, ο εκδοτικός οργανισμός «Pella Publishing Company» και οι οικογένειες Πανίκου Παπανικολάου και Σάββα Τσίβικου.
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|