Ισχυρές διαβεβαιώσεις προς την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποσχέσεις της έναντι της Κύπρου και δεν θα ασκήσει πιέσεις για τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, δόθηκαν από ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, οι οποίοι επισήμαναν παράλληλα ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα λάθη της διαδικασίας του σχεδίου Ανάν.
Αντιπροσωπεία της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν, ο πρόεδρός της Αντι Μάνατος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, ο πρόεδρος του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου, Αντριου Αθενς, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς και ο Μιχάλης Γαλανάκης από το Αμερικανο-Ελληνικό Συμβούλιο της Καλιφόρνιας, είχαν την Τετάρτη διαδοχικές συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, με την διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ελίζαμπεθ Σέργουντ-Ράνταλ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Αρμίδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον. Οι επαφές που γίνονται εν όψη των κρίσιμων τελευταίων γύρων των εντατικών διαπραγματεύσεως και πριν την ανάπαυλα των συνομιλιών, ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στο Κογκρέσο, με συναντήσεις με την πρόεδρο της επιτροπής διάθεσης κονδυλίων της Βουλής, Νίτα Λόουι, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, κ. Μπέρμαν.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, χαρακτήρισε τις συναντήσεις χρήσιμες και παραγωγικές, στις οποίες τα ζητήματα ετέθησαν ανοιχτά και με ειλικρίνεια.
“
Ενδιαφέρον είναι ότι οι ομογενείς έθεσαν στους συνομιλητές τους πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνομιλία της με τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, κρίνει θετικές τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ. Ταλάτ.
“
Ιδίως ο κ. Γκόρντον μας τόνισε επανειλημμένα ότι η εποχή του σχεδίου Ανάν έχει παρέλθει, καθώς αυτό καταψηφίστηκε οριστικά. Μας είπε ότι δεν πρόκειται να επανέλθει σχέδιο με την ίδια μορφή κι αν προκύψει συμφωνία, αυτή θα προκύψει από τους δύο ηγέτες. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι όσο μικρή κι αν είναι η Κύπρος δεν θα πρέπει να ανησυχεί από πιέσεις της Αμερικής, ή άλλων, γιατί οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ο κάθε ηγέτης θα λάβει την απόφαση για το μέλλον της κοινότητάς τους σύμφωνα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τον κόσμο του”.
Οι ομογενείς τόνισαν και στους δύο επίσημους έθεσαν το θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής αρνητικότητας στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι θα μπορούσα να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος αν οι δύο κοινότητας αφήνονταν να συνομιλούν ανεμπόδιστα.
“
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς χαρακτήρισε πολύ καλές και εποικοδομητικές τις συναντήσεις.
“
Όπως ανέφερε και ο κ. Ζαμπάς, μία από τις υποσχέσεις που έλαβαν είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης των λαθών του 2004 κι ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό.
“
Ο κ. Ζαμπάς είπε ότι οι Αμερικανοί συνομιλητές τους τόνισαν τη σημασία της ευκαιρίας που δημιουργείται στις συνομιλίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τεθούν τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα για τα οποία μιλούσε οι Τουρκία.
Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί δήλωσαν έτοιμοι να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή τις υπηρεσίες τους, για να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού.
Και ο κ. Ζαμπάς επισήμανε την κατηγορηματική διάψευση από μέρους των αμερικανών αξιωματούχων των δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου για δήθεν έκφραση υποστήριξης από μέρους της Χίλαρι Κλίντον στις τουρκικές απόψεις.
Τέλος ανέφερε ότι αν και δεν υπήρξε κάποια δήλωση εκ μέρους των Αμερικανών για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, χαρακτήρισε “
Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς μας είπε ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να βοηθήσουν σε λύση του κυπριακού, όμως δεν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία.
“
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ
Πράσινο φως για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Ομπάμα για το κυπριακό, έδωσαν τα ηγετικά στελέχη της Ομογένειας, στις επαφές που είχαν την περασμένη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και την ομόλογό του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Ελίζαμπεθ Ράνταλ – Σέργουντ. Η αμερικανική κυβέρνηση δεχόμενη πιέσεις κι από την Αγκυρα – το θέμα ήγειρε επανειλημμένα στον πρόεδρο Ομπάμα ο Ταγίπ Ερντογάν και στη Χίλαρι Κλίντον ο κ. Νταβούτογλου – είχε εξαρτήσει την απόφαση από την αποδοχή του αιτήματος από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν αρνητική.
Οι επαφές των ηγετών της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας του ελληνοαμερικανικόύ λόμπι, την περασμένη Τετάρτη, ανέδειξαν ένα τεράστιο πονοκέφαλο. Οτι υπάρχει τεράστια δυσπιστία προς την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και τα μηνύματα που δίδει, τόσο με τους συνομιλητές της στην Κύπρο, όσο και την κεντρική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οταν στη συνάντηση με την κ. Ράνταλ τέθηκε το θέμα του εγγράφου που αποκάλυπτε συνομιλία του πρέσβη Φρανκ Ούρμπανσικ με τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε, η διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε πλήρη γνώση του θέματος και έδειξε κατανόηση στις αντιδράσεις των ομογενών.
Ανάλογη ήταν κι η στάση του κ. Γκόρντον. Ωστόσο, έγινε κατανοητό ότι μία διαδικασία αντικατάστασης του αμερικανού πρέσβη θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και μέχρι τότε θα συνεχιστεί η μονόπλευρη ενημέρωση από τη Λευκωσία. Και η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο διορισμός ενός προεδρικού απεσταλμένου, ο οποίος θα στέλνει απευθείας τα μηνύματα στο Λευκό Οίκο και στην Χίλαρι Κλίντον.
«Είπαμε ότι δεν διαφωνούμε με το διορισμό προεδρικού απεσταλμένου, αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο», μας είπε παράγοντας του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Κάποια πρώτα ονόματα ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένου και πρώην διπλωμάτη με μεγάλη γνώση του κυπριακού.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο διορισμός του προεδρικού απεσταλμένου αποτελεί περισσότερο επιθυμία του Λευκού Οίκου, παρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στις συνομιλίες της περασμένης Τετάρτης των Ελληνοαμερικανών με τους αμερικανούς αξιωματούχους, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και παρότι δεν δόθηκαν υποσχέσεις για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ξεκαθαρίστηκε με σαφήνεια ότι η πολιτική των πιέσεων προς την πλευρά μας για αποδοχή σχεδίων και επιδιαιτησίας αποτελεί πια παρελθόν.
«Αν δεν μπορέσουν να τα βρουν οι δύο κοινότητες μεταξύ τους κανείς δεν θα μπορέσει να τους επιβάλει τη λύση στο πρόβλημα», φέρεται να τους είπε ο κ. Γκόρντον. Ιδιαίτερα σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, ανέφεραν ότι δεν συμφωνούν με την τουρκική θέση ότι οι ψευδοεκλογές αποτελούν ορόσημο.
«Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά», είπαν στους ομογενείς.
Ένα δεύτερο ενθαρρυντικό σημείο ήταν η προσωπική εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Ομπάμα στον υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να τον τηρούν ενήμερο για όλες τις εξελίξεις.
«Μπορεί να μην λάβαμε διαβεβαιώσεις για πιέσεις προς την Αγκυρα, ωστόσο, όταν θέσαμε το θέμα των προσφάτων θέσεων που παρουσίασε εγγράφως ο κ. Ταλάτ, ένας από τους συνομιλητές μας τις χαρακτήρισε απερίφραστα απαράδεκτες», μας είπε ένας από τους ομογενείς που παρευρέθηκαν στη συνάντηση.
Ενα τρίτο συμπέρασμα των ομογενών είναι ότι οι αποκαλύψεις των εγγράφων για τη στάση αμερικανών αξιωματούχων, τόσο σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις, όσο και στις προσπάθειες επιβολής του σχεδίου Ανάν, συνέβαλαν επίσης στην αλλαγή του κλίματος στην Ουάσιγκτον.
«Οπωσδήποτε οι αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του κ. Ούρμπανσικ, αλλά και για τις πιέσεις που ασκούσε ο Κόλιν Πάουελ το 2004, έδειχναν μία εχθρότητα προς την Κύπρο και μία αντιδιπλωματική συμπεριφορά. Κι αυτό εμμέσως το παραδέχθηκαν οι συνομιλητές μας, λέγοντας ότι όσο μικρή κι αν είναι μία χώρα, δεν πρέπει να πιέζεται για να αποδεχθεί μία λύση που ο λαός της δεν την αποδέχεται ως σωστή», μας είπε ένας από τους ομογενείς που παρευρέθηκαν στις συναντήσεις.
Πηγή: Greek News