Στην εκδήλωση παρέστη ο ευρισκόμενος στην Αυστραλία αυτές τις ημέρες, πρόεδρος του παγκοσμίου ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης. Στην προσφώνησή του συνεχάρη τους διοργανωτές και είπε ότι με την «εκδήλωση αυτή αποδίδουμε τιμή στην γενιά του Πολυτεχνείου η οποία αγωνίστηκε και προστάτευσε και συνέβαλε στην εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, Βασίλειο Τόλιο, εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Νίκος Οικονομίδης. Παρών ήταν και ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, Γιώργος Αγγελόπουλος. Από την Κυπριακή Κοινότητα της ΝΝΟ, παρέστη η αντιπρόεδρος Έλλη Κάμπου.
Οι πλείστοι των συντελεστών της εκδήλωσης ήταν νέοι και νέες της παροικίας, που μίλησαν στα Ελληνικά και Αγγλικά για τα επίκαιρα μηνύματα του πολυτεχνείου. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Τζέημς Θεοδωρόπουλος από το Πανεπιστήμιο της ΝΝΟ, η Σπυριδούλα Ανδρόνικου από το πανεπιστήμιο Μακουώρι, η Καλλιόπη Παντούλη από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, ο Μάκης Δανάλης από το πανεπιστήμιο του Δυτικού Σύδνεϋ και την Επιτροπή Νεολαίας της Κοινότητας. Τελετάρχης ήταν ο φοιτητής Νίκος Λαζάρου.
Ποιήματα απήγγειλαν η μαθήτρια Γυμνασίου, Ζωή Γιαλλούρη, η φοιτήτρια Μάρθα Λαζάρου, από το Australian Catholic University, η φοιτήτρια Χριστίνα Ξενάκη από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, και η κυρία Ντίνα Δαράκη, που ο αδερφός της φονεύθηκε στα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Στο τέλος παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα, από τους Νίκο Λαζάρου, Δήμητρα Τζοδούρη, Αθανασία Κώστα, Φίλιππα Ζερβού, Μάρκους Χάρβεϊ και Αλέξανδρο Γελαδάρη.
Παράλληλα με την γιορτή του Πολυτεχνείου, τιμήθηκε και η εθνική αντίσταση στο πλαίσιο της Επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου τιμήθηκε και στην Αδελαΐδα από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Μετά από ένα άκρως επιτυχημένο αφιέρωμα για την Ημέρα του Πολυτεχνείου, ανήμερα της επετείου, με την διάλεξη του προσκεκλημένου καθηγητή Δρ. Χρήστου Φίφη, υπό τον τίτλο «Η Ποιητική πορεία του Γιάννη Ρίτσου», που στάθηκε πρωτοβουλία της Κοινότητας σε συνεργασία με τον Παλλακωνικό Σύλλογο Ν.Α. «Ο Λεωνίδας», ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και σεμνή τελετή στο κενοτάφιο του Καθεδρικού Ι. Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009.
Η τελετή περιλάμβανε ομιλία και κατάθεση στεφάνου εις μνήμη των ηρωικών νέων που θυσιάστηκαν στο βωμό των αιματηρών γεγονότων του Πολυτεχνείου, υπενθυμίζοντας στους παρευρισκομένους το διαρκές κάλεσμα να δικαιώσουμε το αθώο αίμα που το πότισε. Σαν σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να αποτελεί το πύρινο σφράγισμα της ψυχής, που όσα χρόνια και να περάσουν θα μας καλεί σε αγώνες για τα ίδια ιδανικά, για το ΨΩΜΙ, την ΠΑΙΔΕΙΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αλλά και για όσα ονειρεύεται και δικαιούται κάθε γενιά.
Trackback(0)
|