Ιωάννινα-του απεσταλμένου της ΕΡΑ-5 Νώε Παρλαβάντζα
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης έκαναν πράξη το αρχικό όραμα για την ελληνομάθεια των Απόδημων Ηπειρωτών.
Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού που ξεκίνησε απόψε, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008, στο ξενοδοχείο Grand Sarai των Ιωαννίνων συνέπεσε με την πανηγυρική τελετή λήξης ενός πολύ επιτυχημένου Προγράμματος, μύησης στον Ελληνικό- Ηπειρώτικό Πολιτισμό και την εκμάθηση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε) «Σταύρος Νιάρχος»του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το παρακολούθησαν 23 νέες καινέοι Απόδημοι Ηπειρώτες .
Για την επιτυχία του Προγράμματος δούλεψαν εντατικά η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με στόχο η πιλοτική αυτή εφαρμογή να γίνει μόνιμος θεσμός.
Βασικός στόχος είναι η ουσιαστική επαφή και γνωριμία των Απόδημων Ηπειρωτών Νέων μεταξύ τους και η διαρκής επικοινωνία τους με το γενέθλιο τόπο της καταγωγής τους.
Στο φετινό Προγραμμα συμμετείχαν 23 σπουδαστές από 5 χώρες (Γερμανία , Βέλγιο, Σουηδία,Αλβανία και ΗΠΑ)
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σταθερός αρωγός της προσπάθειας για διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στους απόδημους Έλληνες , ανέπτυξε αυτονόητα ιδιαίτερα στενή συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ηπειρωτών, στο πλαίσιο του οποίου έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Σύνδεσης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία των δύο φορέων, που αφορά, μεταξύ άλλων, στην καταγραφή των απανταχού απόδημων Ηπειρωτών και στην υλοποίηση προγράμματος ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για Νέους Απόδημους Ηπειρώτες .
Στο πλαίσιο αυτό, η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης είχε προσκαλέσει ως ομιλητές στο Α΄ Συνέδριο Νεολαίας Ηπειρωτών Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 25 Νοεμβρίου 2007, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Ιωάννη Γεροθανάση, και την Υπεύθυνη του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε) «Σταύρος Νιάρχος» κα Ζέτα Ασίκογλου-Λέκκα, οι οποίοι αναλυτικά είχαν παρουσιάσει το ειδικά καταρτισμένο για τους Νέους Απόδημους Ηπειρώτες, πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Το Πρόγραμμα αυτό τελικά υλοποιήθηκε από την 1 έως 31 Ιουλίου 2008, στο Διεθνές Κέντρο «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την επιστημονική ευθύνη του Προγράμματος είχε η κα Ελένη Σιάνου, Πρόεδρος του Τμήματος Φ.Π.Ψ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι 23 νέες και νέοι Απόδημοι Ηπειρώτες συμμετείχαν στις ακόλουθες δράσεις
διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, (4ωρο διδακτικό πρόγραμμα ημερησίως σε τρία επίπεδα ελληνομάθειας/αρχάριοι-μέσοι- προχωρημένοι, με έξι ειδικά καταρτισμένους διδάσκοντες)
διαλέξεις γύρω από τον πολιτισμό, τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και την ιστορική της πορεία(συνολικά έγιναν 5 διαλέξεις από Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
2ωρη διδασκαλία εβδομαδιαίως παραδοσιακών ελληνικών χορών και εξοικείωση με την ελληνική μουσική,
συμμετοχή σε πολιτισμικά δρώμενα ( Παραδοσιακό Πανηγύρι στο Καπέσοβο, Ειδική εκδήλωση στα Τσερίτσιανα, ) εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής Ηπείρου, και
εκπαιδευτικές εκδρομές σε ιστορικούς-αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και περιοχές φυσικού κάλλους σε ολόκληρη την Ελλάδα.(Τριήμερο Εκπαιδευτικό Ταξίδι στην Αθήνα, 3 ημερήσιες εκδρομές σεΛευκάδα, Μέτσοβο Μετέωρα, Νικόπολη, Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πάργα και απογευματινές επισκέψεις σε Μουσείο Βρέλλη, Σπήλαιο Περάματος, Νησί Λίμνης Ιωαννίνων, Κάστρο, Βυζαντινό Μουσείο κ.α)
Η πανηγυρική τελετή λήξης και η απονομή των Πιστοποιητικών Παρακολούθησης στους 23 συμμετέχοντες έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββατου, 25 Ιουλίου 2008, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, στο Ξενοδοχείο Epirus Palace, προς τιμήν του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.
|