Έκτακτη παρέμβαση ενόψει των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών,έκανε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης:
Εργαζόμενοι, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δοκιμάζονται από την εξελισσόμενη κρίση. Η χώρα αισθάνεται ήδη την αναπνοή της ύφεσης. Οι πιστώσεις παραμένουν περιορισμένες, νέες θέσεις εργασίας είναι σπάνιες και το επίπεδο εμπιστοσύνης χαμηλό. Βασικοί κλάδοι όπως η οικοδομή, ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώνονται από την διεθνή έλλειψη ζήτησης.
Παράλληλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε πέρυσι στο 14.5% του ΑΕΠ πού αντανακλά το μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας. Και οι τρεις βασικοί δείκτες, πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή και προσωπικό εισόδημα έχουν ήδη πέσει κάτω από αποδεκτά επίπεδα, ενώ, παράλληλα, η ανεργία αυξάνεται. Με αδύναμη ζήτηση προϊόντων, οι επιχειρήσεις δεν αισθάνονται ότι έχουν λόγο να επενδύσουν. Θα περάσουν μήνες επώδυνης οικονομικής υποχώρησης πριν φθάσουμε στο κατώτατο επίπεδο πτώσης. Αναμένουμε επίσης ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2009, ενώ το 2010 εύκολα μπορεί να θεωρηθεί έτος ύφεσης.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στη χώρα μας αναμενόμενες υποχρεώσεις, δηλ. να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010 με τρόπο αξιόπιστο και διατηρήσιμο ενισχύοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009 μέσα από μόνιμα μέτρα περιορισμού των δαπανών κι εφαρμόζοντας πρόσθετα μέτρα το 2010 με στόχο την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας. Αυτό σημαίνει λήψη μέτρων ελέγχου των πρωτογενών δαπανών, λήψη φορολογικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα κι εφαρμογή κατεπειγόντως διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πιστεύουμε ότι στόχος τής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, να ενισχύσει την κατανάλωση και την υπεύθυνη ανάληψη κινδύνων ώστε να ξαναρχίσει η ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία. Η οικονομική ανάκαμψη και οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα μέσα στο 2009. Για να επιτύχει ανάκαμψη η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα πακέτο σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης πού όχι μόνο θα σταματήσει την οικονομική αιμορραγία και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, αλλά θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Στη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από το πρόσκαιρο αλλά και αδυσώπητο αδιέξοδο, πέρα από τα εξαγγελθέντα μέτρα, χρειάζονται βαθιές τομές πού μπορεί να συνοψισθούν στις ακόλουθες:
- ¶μεσος και δραστικός οργανωτικός και λειτουργικός επανασχεδιασμός των Υπουργείων και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών ώστε το δυναμικό τους να καταστεί παραγωγικό. Στο σημείο αυτό χαιρετίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Υπουργείο Περιβάλλοντος υιοθετώντας σχετική εισήγηση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και άλλων φορέων.
- ¶μεση θεσμοθέτηση μονίμων Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων πού θα επιλέγονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με πλούσια διοικητική εμπειρία ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχιση τού έργου των Υπουργείων ανεξάρτητα από την εναλλαγή των πολιτικών προϊσταμένων τους και η αποτελεσματική περιστολή των κρατικών δαπανών.
- ¶μεση καταγραφή και μείωση των συναρμοδιοτήτων ιδιαίτερα σε σχέση με την επιχειρηματικότητα ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
- ¶μεση έναρξη μιας νέας γενιάς ιδιωτικοποιήσεων πού θα εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους στο κράτος.
- ¶μεση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό και στις εργασιακές σχέσεις.
- ¶μεση απλοποίηση διαδικασιών αδειοδοτήσεως επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.
- ¶μεση αναμόρφωση της νομοθεσίας περί δημοσίων προμηθειών και συνεχής παρακολούθησή τους μια και αποτελούν βασική πηγή σπατάλης.
Στα πλαίσια ενός επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας για το 2009-2010 να ληφθούν τα ακόλουθα άμεσα μέτρα:
- Αύξηση των προσωρινών μέτρων εξοικονόμησης πόρων με εξέταση της επέκτασης του μέτρου επιβολής προστίμου για τους ημιυπαίθριους χώρους και σε όλα τα αυθαίρετα κτίσματα της χώρας στο πλαίσιο της μη κατεδάφισής τους, με εξαίρεση εκείνα πού βρίσκονται σε περιοχές δασικές, natura, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και σε αιγιαλό. Παράλληλα, να εξετασθεί η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές για την εξυπηρέτηση ενός υπέρτατου κοινωνικού σκοπού.
- Ενίσχυση της οικοδομής με απλοποίηση της σήμερα αποσπασματικής και δαιδαλώδους πολεοδομικής νομοθεσίας πού φαίνεται να εφαρμόζεται κατά το δοκούν κυοφορώντας έτσι κάθε μορφής αθέμιτη συναλλαγή κυρίως όσον αφορά στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών.
- Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων πού θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν οξυγόνο σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων τονώνοντας την αγορά.
- Υιοθέτηση ενός φορολογικού συστήματος πού να ενθαρρύνει την αποταμίευση και τις επενδύσεις και να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό, αποφεύγοντας την παγίδα της αύξησης των φόρων σε περίοδο προ-ύφεση ή ύφεσης. Στοιχείο του νέου συστήματος θα πρέπει να είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις πέρα και από την ήδη εξαγγελθείσα, ακόμα και στο 12,5% και περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου για τα ατομικά εισοδήματα. Η απώλεια φόρων από το μέτρο αυτό θα αντισταθμισθεί από την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας πού θα βοηθήσει την ανάπτυξη.
- ¶μεση ενίσχυση της ανάπτυξης όλων των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και μειώνοντας την εξάρτησή μας από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.
- ¶μεση ενίσχυση τού εμπορίου ώστε να τονωθεί η αγορά, να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Όλα λοιπόν τώρα. Χωρίς δισταγμούς και υπεκφυγές, χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος πού είναι ανύπαρκτο και, ιδανικά με την απαραίτητη πολιτική συνεννόηση. Μόνον έτσι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές.
Πάνω από όλα θα πρέπει να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα και την διορατικότητα των επιχειρήσεών μας πού αναλαμβάνουν τους σχετικούς επιχειρηματικούς κινδύνους, όπως και την εμπειρία του εργατικού μας δυναμικού. Μπορούμε να αντιδράσουμε προστατεύοντας κι ανανεώνοντας τις θεμελιακές δυνάμεις του συστήματος της ελεύθερης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενός συστήματος του οποίου η ανάκαμψη θα εξασφαλισθεί σ' ένα εκλογικευμένο φορολογικό και νομοθετικό περιβάλλον, περιβάλλον ενθάρρυνσης του επιχειρηματικού πνεύματος. Αν δεν το πράξουμε, το οικονομικό σύστημα πού μας υπηρέτησε τόσο καλά για πολλά χρόνια, θα τραυματισθεί καίρια και η επόμενη γενιά θα πληρώσει ένα υπερβολικά μεγάλο τίμημα.
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|