23:09:2009 - 04:09 EEST
 
  • News in English
    Over 150 students in the University of New South Wales in Sydney held a major protest rally Tuesday sending out a strong message to university officials against the university’s decision to have the Modern Greek Studies Department closed.
  • News in English
    The justifiable right for the return of the Parthenon Marbles to Greece is highlighted in an article in France’s Le Monde newspaper by author and honorary professor of Sorbonne University, Henri Godard, who calls on the Louvre Museum to set a “good example” by being the first to return to Greece pieces of the Holy Rock.
  • News in English
    Screening of movies are continuing with unabated success within the context of the Hellenic Film Festival, organised in various Australian cities by local Greek communities.
  • News in English
    Ten years have passed since the enthronement of the Archbishop of America, Demetrios, on September 18, 1999, at the Holy Trinity cathedral. The 10th anniversary of the event will be celebrated with a special service on Sunday, September 20 at the cathedral, officiated by the Archbishop, with the participation of other high-ranking clerics of the Greek Orthodox Church in the United States.
  • News in English
    The new school year has commenced smoothly for Greek schools in Egypt.  Meanwhile Education Coordinator Andreas Karatzas – who met with the headmasters of three schools in Cairo – noted that the number of teachers has increased significantly this year, and first-year high school students at the Ambetios School will receive personal computers from the Greek education ministry.

15

09

2009

Συνάντηση Σιούφα με Σάνο και Θία Χάλο
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε σήμερα με τις κυρίες Σάνο Χάλο και Θία Μάρθα Χάλο, γυναίκες σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού που απέκτησαν πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια, κατόπιν αιτήματος που εξέφρασαν προς τη Βουλή των Ελλήνων οι ποντιακές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Η 100χρονη Πόντια που κατάφερε να διασωθεί από τη γενοκτονία και η κόρη της που με τη συγγραφική της δουλειά κατέγραψε το μαρτύριο και τον ξεριζωμό και ανέδειξε την πολιτιστική κληρονομιά του Ποντιακού Ελληνισμού προσήλθαν στη συνάντηση συνοδευόμενες από τον Πρόεδρο και τον Ταμία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ.κ. Δημήτρη Τομπουλίδη και Απόστολο Αποστολίδη, καθώς και από μέλη της οικογένειας Χάλο. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου, η Διπλωματική Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής κυρία Αργυρώ Παπούλια και υπηρεσιακά στελέχη.
Επισημαίνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων κατά το φετινό εορτασμό της Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 19 Μαΐου 2009, είχε αφιερώσει την εκδήλωση στη Σάνο και στη Θία Χάλο.
Υποδεχόμενος ο κ. Σιούφας τις Ελληνίδες Πόντιες είπε:
Δ. Σιούφας: Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια που καλωσορίζω σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων τη μητέρα Χάλο, μια ηρωίδα κι ένα σύμβολο του Ελληνισμού, τη συγγραφέα κόρη της που ανέδειξε την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού και βεβαίως τα παιδιά της οικογένειας Χάλο που είναι εδώ μαζί με το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.
Υπάρχουν λαοί σύμβολα, γιατί τα πάθη που υπέστησαν αλλάζουν την άποψη και τη συμπεριφορά της ανθρωπότητας για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη συνύπαρξη των λαών, αλλάζουν τη συλλογική της συνείδηση. Αυτοί οι λαοί οφείλουν πολλά στους δικούς τους ανθρώπους που με λόγια αλλά και με έργα έκαναν γνωστά στην ανθρωπότητα τις διώξεις, τις δοκιμασίες, αλλά και τη γενοκτονία, όπως αυτή των Ελλήνων του Πόντου. Εσείς, κυρία Σάνο, αλλά κι εσείς, κυρία Θία Χάλο, είστε σύμβολα των συμβόλων.
Η Βουλή των Ελλήνων, τη δεκαετία του ’90, ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως και η χθεσινή μέρα, 14η Σεπτεμβρίου, έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σας θυμίζω ότι η κυρία Θία Χάλο στις 18 Μαΐου 2008, μπροστά σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να αποκτήσουν η ίδια και η μητέρα της την ελληνική ιθαγένεια. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, εκείνη την ημέρα, παρομοίασε τη Σάνο Χάλο ως την Ελληνίδα Αννα Φρανκ.
Ο ίδιος σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία μπήκα μπροστά και ζήτησα από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αποδίδεται τιμητικά η ελληνική ιθαγένεια και στην κυρία Σάνο και στην κυρία Θία Χάλο. Στην εκδήλωση που έγινε για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, είχα την τιμή να επιδώσω, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του Υφυπουργού Θανάση Νάκου, το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με το οποίο η Κυβέρνηση απέδιδε την ελληνική ιθαγένεια στις δύο κυρίες. Ήδη έχουν γίνει δημότισσες του Δήμου Αθηναίων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι ίδιες είναι στην ψυχή Ελληνίδες, είναι Πόντιες.
Γράψατε αυτό το σπουδαίο βιβλίο που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά περιγράφοντας την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Επιτρέψτε μου, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, να σας ευχηθώ να έχετε καλές εμπνεύσεις, αλλά και να συνεχίζετε να ενημερώνετε ολόκληρη την ανθρωπότητα και κυρίως τις ΗΠΑ για το χρέος που έχουν απέναντι σε λαούς και πολίτες που έζησαν τέτοιες τραγικές ώρες όπως οι δικοί σας από τον Πόντο.
Η συνάντησή μας σήμερα αποκτά όμως ιδιαίτερη σημασία γιατί συμπίπτει με τον εορτασμό από τη Βουλή των Ελλήνων της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας, όπως και σε άλλα 159 κοινοβούλια σε ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα που αναδεικνύουμε φέτος είναι η ανοχή. Ανοχή στην άλλη άποψη, στο άλλο φύλο, στον άλλο λαό, στην άλλη θρησκεία. Αυτός ο πυλώνας μπορεί να κατοχυρώσει την ειρήνη και τη συνύπαρξη των λαών, όχι οι βιαιότητες και οι γενοκτονίες.
Ευχή και προσπάθεια όλων μας είναι τραγικά γεγονότα όπως η γενοκτονία των Ποντίων, καθώς και άλλων χριστιανικών πληθυσμών που έγιναν τον προηγούμενο αιώνα, όχι μόνο στη γειτονική μας χώρα αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη, να μην επαναληφθούν.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Δ. Τομπουλίδης: Εξοχότατε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων ΗΠΑ-Καναδά και οι κυρίες Σάνο και Θία Χάλο σας ευχαριστούμε θερμά γιατί ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γνωρίσετε από κοντά τις γυναίκες αυτές, σύμβολα του Ελληνισμού.
Αναφερθήκατε, κ. Πρόεδρε, σε ανθρώπους που βοήθησαν ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα, εμείς όμως αισθανόμαστε υποχρεωμένοι σε σας. Γιατί με εθνική ευαισθησία χρεωθήκατε το θέμα αυτό και το χειριστήκατε άμεσα και αποτελεσματικά. Είμαστε εξαιρετικά συγκινημένοι και πιστεύουμε ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει έναν ισχυρό φίλο, έναν άνθρωπο που απέδειξε και σε άλλες στιγμές ότι σέβεται την ιστορία της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού.
Ιδιαίτερα συγκινημένες ευχαρίστησαν τον κ. Σιούφα οι δυο Ελληνίδες Πόντιες κρατώντας με υπερηφάνεια τις ελληνικές ταυτότητές τους. Η συγγραφέας κ. Θία Μάρθα Χάλο μιλώντας για το θέμα της ανεκτικότητας, στο οποίο προαναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι η μητέρα της, αφηγούμενη την ιστορία της, ποτέ δεν της μετέδωσε μίσος για κανένα λαό. Η ανεκτικότητα είναι η βάση για να κατανοήσει κανείς την ιστορία και να διδαχθεί από αυτή, τόνισε η κυρία Χάλο.

Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Σεπτέμβριος 2009 >
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30