"Ζούμε ιστορικές στιγμές με την κατάθεση του παρόντος νομοσχεδίου", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΑΕ, επισημαίνοντας ότι "το νομοσχέδιο δίδει την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής μας και για αυτό λέμε ότι δεχόμαστε την ψήφο που μας δίνεται".
Επίσης, ζήτησε να συμπεριληφθεί η δυνατότητα εκλογής, πέραν της κάλπης και με επιστολική ψήφο, να υπάρξει δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ώστε να υπάρξει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση των θέσεων του ΣΑΕ, όπως και να προχωρήσει άμεσα το θέμα της καταγραφής των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους.
Σχετικά με το αίτημα του ΣΑΕ να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος, που σήμερα δεν το προβλέπει.
"Γι' αυτό καταφύγαμε σε έναν έμμεσο τρόπο εκπροσώπησης, μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου κάθε κόμμα μπορεί να εκλέξει έως και τουλάχιστον τρεις ομογενείς βουλευτές", τόνισε ο υπουργός. Για την επιστολική ψήφο ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μπορεί με μεταβατική διάταξη να δίδεται σε επόμενη κυβέρνηση η δυνατότητα, με προεδρικό διάταγμα, να ψηφίζουν οι ομογενείς με επιστολή.
«Σε καμία περίπτωση, οι θέσεις του ΣΑΕ δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να γίνουν σημείο κομματικής αντιπαράθεσης από κανέναν», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Την τακτική της άρνησης που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ επέκρινε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ζήτησε άμεσα από όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να συμπεριληφθούν ως τροποποιήσεις κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο Συντονιστής Περιφέρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής Χάρης Γκουβέλης τόνισε «την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα της ψήφου με κάλπη και επιστολική ψήφο και να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες ώστε να εκλεγούν δικοί μας εκπρόσωποι στη Βουλή και να προχωρήσει η καταγραφή των Ελλήνων στο Εξωτερικό».
Ο Συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ Θοδωρής Σπυρόπουλος υπογράμμισε: «Στηρίζουμε το συζητούμενο νομοσχέδιο με το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου και της περιφέρειας που μπορεί να συζητηθεί μελλοντικώς. Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα θα αναλογιστούν αυτή την ανάγκη που έχει ο Απόδημος».
Ο Συντονιστής Περιφέρειας Καναδά Κώστας Μενεγάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο πληροί τις προσδοκίες της Ομογένειας του Καναδά, αφού κατοχυρώνει το δικαίωμα του εκλέγειν από τους τόπους διαμονής. Ταυτόχρονα ζήτησε από τα κόμματα να εξετάσουν μελλοντικά τη δυνατότητα εκλογής αντιπροσώπων των Αποδήμων από τις περιφέρειες που διαμένουν, με επιστολική ψήφο και κάλπη.
«Παρακαλούμε τους βουλευτές να αναλογιστούν ότι πρόκειται για ένα αρχικό στάδιο, πάνω στο οποίο μεταγενέστερα θα μπορούν να φέρουν όποιες τροποποιήσεις θεωρούν αναγκαίες και ως εκ τούτου να εισπράξουν το ανάλογο πολιτικό κέρδος ή κόστος», πρόσθεσε.
Την τακτική της άρνησης που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ επέκρινε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ζήτησε άμεσα από όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να συμπεριληφθούν ως τροποποιήσεις κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης υπογράμμισε ότι οι θέσεις του κόμματός του ταυτίζονται με τις θέσεις που ακούστηκαν, δηλαδή «με την επιστολική ψήφο, με τις περιφέρειες, τους εκπροσώπους που πρέπει να υπάρχουν στην ελληνική Βουλή και προφανώς με την καταγραφή που πρέπει να γίνει».
«Το νομοσχέδιο όμως δεν αναφέρεται σε όλα αυτά και φοβάμαι ότι πρόχειρα έχει έρθει στη Βουλή, δημιουργώντας περισσότερες δυσκολίες από ότι ευκολίες και δεν έχει γίνει η επεξεργασία που χρειάζεται ώστε να έχει σάρκα και οστά το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας. Επιβάλλεται να υπάρχουν εκπρόσωποι του ελληνισμού, όχι όμως να τους χρησιμοποιούμε τους απόδημους ως γλάστρες σε μια σοβαρότατη διαδικασία που είναι η ψήφος», ανέφερε ο κ Χυτήρης.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο στο να ψηφίζουν οι απόδημοι από τη στιγμή που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι υπέρ της ύπαρξης μεγάλων περιφερειών, 4-5 άτομα αλλά όχι αν εγγραφούν τα εγγόνια και τα δισέγγονα να κρέμεται η πολιτική ζωή της χώρας από ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ελληνικά».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Τσούκαλης τόνισε την ανάγκη να καθοριστούν πρώτα οι εκλογικές περιφέρειες και το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και να καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι ανά περιφέρεια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βιάζεται πάρα πολύ, χωρίς την απαραίτητη προεργασία, να έχει την ψήφο των αποδήμων.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ στο να ψηφίσουν οι απόδημοι ει δυνατόν από αύριο. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι για καθαρά προεκλογικούς λόγους οχυρώνεται πίσω από τις θέσεις του ΣΑΕ.
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|