Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου προσφέρουμε με κλήρωση από την εκπομπή:
1.«Αικατερίνη Ρόζα Μπότσαρη: Στη σκιά του ονόματος» μυθιστορηματική βιογραφία της Κατερίνας Αγραφιώτη από τις εκδόσεις Πάπυρος.
Η Κατερίνα Αγραφιώτη γοητευμένη από τη σύντομη και δραματική ζωή της Αικατερίνης-Ρόζας Μπότσαρη (1818 -1875), θυγατέρας του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Μάρκου Μπότσαρη, γράφει με πολύ προσωπικό τόνο μια συγκινητική μυθιστορηματική βιογραφία.
Η ήρεμη καλλονή της Αικατερίνης-Ρόζας Μπότσαρη και το ηρωικό όνομα του πατέρα της στάθηκαν, δίχως η ίδια να το επιδιώξει, οι δύο πόλοι που σημάδεψαν τη ζωή της.
Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, στιγματισμένα από την ορφάνια και την ανέχεια, ζώντας στη σκιά ενός πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ.
Αργότερα, δίπλα στους πρώτους βασιλείς της Ελλάδας, ως Ελληνίδα Κυρία επί των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας, επισκέφτηκε τα λαμπρότερα παλάτια της Ευρώπης
και έγινε το ίνδαλμα της εποχής της.
Στα 1844 παντρεύτηκε τον φαναριώτικης καταγωγής Γεώργιο Καρατζά, στρατιωτικό, άνδρα αυστηρό και αυταρχικό, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο αταίριαστος όμως γάμος της, η απώλεια των δύο από τα παιδιά της, καθώς και αγαπημένων προσώπων, την οδήγησαν σε πρόωρο θάνατο.
Το μυθιστόρημα Αικατερίνη Ρόζα Μπότσαρη: Στη σκιά του ονόματος είναι η ιστορία μιας γυναίκας που, σεβόμενη πάντα την καταγωγή της, υπηρέτησε αδιαμαρτύρητα τα κοινωνικά «πρέπει» και παρέβλεψε τις προσωπικές της αναζητήσεις με τη δύναμη και την αξιοπρέπεια που αντλούσε από το όνομα του πατέρα της.
2.«Η μυστική διαθήκη της Πηνελόπης Γκαβογιάννη» μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρούδα
από τις εκδόσεις Ωκεανίδα
Αν η Πηνελόπη Γκαβογιάννη δεν ήταν μέτοχος στη μεγαλύτερη Κατασκευαστική
της Σοφοκλέους.
Αν η παρέα του περιοδικού «Κιβωτός» δεν λάτρευε την ποίηση του Κάλβου.
Αν ο υπουργός Πολιτισμού δεν χαροπάλευε στην Εντατική.
Τότε δεν θα μάθαινε κανείς ποτέ τι έκρυβε η μυστική διαθήκη της Πηνελόπης Γκαβογιάννη.
Αθήνα, χειμώνας του 2003, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. Απέναντι στη μεγάλη φιέστα, η αμείλικτη καθημερινότητα κι η πίεση των συμφερόντων προκαλούν συνθήκες ασφυξίας...
Ένα ποιητικό περιοδικό των Εξαρχείων, η «Κιβωτός», οδηγείται στο άδοξο κλείσιμο. Ένας νεαρός ποιητής πηδάει στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας του. Η απελπισία μετατρέπεται σε οργή και ξεσπάει μανιασμένα. Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να τους σώσει ή, αλλιώς, η δύναμη της αγάπης.
Κάτω από έναν άδειο, όμως, ουρανό, οι ιδιότροποι Θεοί αρέσκονται στα πιο αλλόκοτα παιχνίδια.
«Το βιβλίο μου», λέει ο συγγραφέας Γιάννης Μαρούδας, «είχε ως αφετηρία μια ξεχωριστή είδηση στον Τύπο το 2002, που αφορούσε την αναπάντεχη χορηγία εκατό εκατομμυρίων δολαρίων της κληρονόμου της Φαρμακοβιομηχανίας “Έλι Λίλι” προς το περιοδικό “Poetry” του Σικάγο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη δωρεά που είχε γίνει ποτέ από ιδιώτη προς ένα απλό φορέα και προερχόταν από την ογδονταεφτάχρονη Ρουθ Λίλι, της οποίας τα ποιήματα είχαν κατ’ επανάληψη απορριφθεί από τη διεύθυνση του περιοδικού. Στην ελληνική περίπτωση της “Κιβωτού”, βεβαίως, το χριστουγεννιάτικο παραμύθι μετατρέπεται σε σκοτεινό αίνιγμα, σκληρή φάρσα και περιπέτεια, και, κάποιες στιγμές, σε αληθινό εφιάλτη».
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|