Η εκπομπή προσφέρει την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου με κλήρωση το βιβλιο – οδηγό ‘ Ανακαλύπτω το κρασι’ , που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ‘ Μεταίχμιο», Συγγραφέας: Γιάννος Κωνσταντίνου, Φωτογραφίες : Νίκος Λουκά
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας μυεί στον πολύπτυχο κόσμο του κρασοστάφυλου, στον πολύπλοκο κόσμο του κρασιού με τις γεύσεις και τα αρώματα , τον τόπο που γέννησε το σταφύλι, τον ήλιο, τον αέρα που το μεγάλωσαν , αλλά και το κλήμα που το έθρεψε.
Για το κρασί μας μιλάει ο Γιάννος Κωνσταντίνου από Α έως το Ω γιατί « Ανάμεσα στα απειράριθμα που φύονται ανά τον πλανήτη, ξεχωρίζει για τη μοναδικότητάς της η άμπελος και ο καρπός της, το σταφύλι. Κανένα άλλο δεν είναι τόσο πολυσχιδές, βαθύ, ευρύ και μυστηριώδες. Κανένα άλλο δεν έχει την ικανότητα να συγκινεί και να ευφραίνει και κανένα δεν έχει προικισμένο με τη χαρά της μετουσίωσης. Της μετουσίωσης σε κάτι τόσο σαγηνευτικό όσο ένα ποτήρι μυρωδάτο , γευστικό κρασί» .
Το βιβλίο μας δίνει βασικές γνώσεις και απλές δεξιότητες που μεταβάλλουν την κατανάλωση του κρασιού σ’ ένα προκλητικό παιχνίδι των αισθήσεων και μας προτρέπει να ανακαλύψουμε τον κόσμο που κρύβεται σε κάθε γουλιά του, μέσα από τις σελίδες αυτού του κατατοπιστικού βιβλίου-οδηγού. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για: - τις ποικιλίες οιναμπέλου και τα είδη οινοποίησης - την τέχνη και τα μυστικά της γευστικής δοκιμής (χρώμα, άρωμα, γεύση του κρασιού, κατάλληλο ποτήρι, ιδανικές θερμοκρασίες κατανάλωσης) - τη δημιουργία της δικής σας κάβας - το σωστό σερβίρισμα και το αρμονικό πάντρεμα κρασιού με το φαγητό.
Τα κεφάλαια του βιβλίου υποστηρίζονται και αναδεικνύονται από διακόσιες και πλέον φωτογραφίες , οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της έκδοσης. Υποστηρικτικοί του όλου έργου είναι και οι χάρτες των κυριότερων οινοπαραγωγών περιοχών του πλανήτη.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γιάννος Κωνσταντίνου γράφει για το κρασί εδώ και έντεκα χρόνια. Ασχολείται με αυτό ακόμα περισσότερα. Έχει αρθρογραφήσει σε πολλά έντυπα στην Κύπρο και το εξωτερικό και έχει εκδώσει έξι βιβλία, τέσσερα στα ελληνικά και δύο στα αγγλικά. Το βιβλίο του Τhe Cyprus Wine Guide έχει διακριθεί στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιβλίων γεύσης «Gourmand World Cookbook Awards» ως ο καλύτερος οδηγός κρασιού στον κόσμο για το 2006.
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|