Ανοιχτό άφησε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, το ενδεχόμενο να διεκδικήσει η χώρα μας τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ παράλληλα καυτηρίασε έντονα τις επικρίσεις που ακούγονται κατά της Ελλάδος, από Γερμανούς αξιωματούχους.
Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, ο κ. Κασταντίδης τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξετάζει πολύ σοβαρά και με μεγάλη προσοχή, τη νομική βάση και τη δυνατότητα παρέμβασης που έχει η χώρα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ακόμα, ο κ. Καστανίδης, ανέφερε ότι οι «αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εξετάζουν με μεγάλη προσοχή, ώστε να πετύχει, τη νομική βάση για την άσκηση του δικαιώματος που έχει η Ελλάδα να προσφύγει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου οπότε και λήγει η προθεσμία, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την υπόθεση του Διστόμου».
«Η απόφαση που θα λάβουμε σε λίγες μέρες είναι προφανές προς ποια κατεύθυνση θα είναι. Το θέμα εξετάζεται πολύ σοβαρά για να υπάρχει και αποτέλεσμα», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο κ.Γεωργιάδης επιτέθηκε στους Γερμανούς αξιωματούχους, που επικρίνουν τη χώρα μας για τα δημοσιονομικά της, ενώ τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία να θυμίσουμε στη Γερμανία ότι δεν είμαστε ο φτωχός συγγενής, αλλά αυτή μας χρωστάει και μάλιστα πάρα πολλά».
«Πολιτικά δεν θα βρίσκατε πιο κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσετε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σε κάθε περίπτωση -και πέρα από το τι θα κάνετε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Διστόμου- πρέπει να βρεθεί τρόπος να θυμηθούν οι Γερμανοί ότι μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε», συμπλήρωσε ο κ Γεωργιάδης.
Έντονα επικριτικός κατά όσων Γερμανών επιτίθενται στη χώρα μας, με αφορμή την οικονομική της κατάσταση, εμφανίστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Και εγώ ακούω διάφορες κατηγορίες από Γερμανούς και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Όσοι, όμως, επικαλούνται τη δημοσιονομική πειθαρχία, είτε την ηθική ή τις αρετές που πρέπει να επικρατούν στην Ευρώπη, θα πρέπει να είναι πρώτοι αυτοί που θα δείξουν ότι τις σέβονται. Ιδιαίτερα, πρέπει να το κάνουν αυτοί που για την εξαγωγική τους επέκταση έδειξαν ότι δεν σέβονται ούτε αρετές ούτε καθαρτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Καστανίδης και πρόσθεσε:
«Όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, καλό θα ήταν η σημερινή γερμανική ηγεσία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Βίλι Μπράντ, που ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα συγνώμη, γονατιστός. Και η ανάληψη της υποχρέωσης θα ήταν μια καθαρτήρια διαδικασία».