Διεθνής διάλογος ξεκινά από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στη σημερινή εποχή.Σκοπός η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου, σε συνεργασία με επτά έγκυρους ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης και της Αμερικής: το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Ινστιτούτο της Γαλλίας, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, την Αυστριακή Ακαδημία, την Ιταλική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο του Harvard και το Πανεπιστήμιο του Stanford.
Για αυτό το λόγο το Σαββατοκύριακο (3-5 Απριλίου 2009) συνήλθε στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση, η οργανωτική επιτροπή του διεθνούς συνεδρίου ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ που θα λάβει χώρα από τις 24 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2010, με την ευκαιρία των εγκαινίων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Η Οργανωτική και Επιστημονική επιτροπή αποτελείται από 40 διακεκριμένα μέλη της ελληνικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και διαμόρφωσε τις θεματικές ενότητες στις οποίες θα βασιστεί το συνέδριο.
Τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος θα τεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου και θα εξεταστούν με αφετηρία την κλασική ελληνική σκέψη και την εξέλιξή της στη διάρκεια των αιώνων. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η πυροδότηση ενός γόνιμου προβληματισμού που αναμένεται να αναπτυχθεί όχι μόνον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αλλά και κατά τον χρόνο της προετοιμασίας του.
Το συνέδριο έχει ως στόχο να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα να προσεγγίσει τους νέους, τόσο μέσω της διαδικτυακής πύλης η οποία θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί, όσο και μέσω της οργανωτικής του δομής η οποία ενθαρρύνει τον διάλογο, τη διατύπωση και ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα στάδια προετοιμασίας του συνεδρίου. Ο ιστότοπος του συνεδρίου θα περιλαμβάνει τον παγκόσμιο χάρτη (εφαρμογή gοogle map) στον οποίο θα σημειώνονται οι έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο αλλά και οι ερευνητές οι οποίοι χρησιμοποιούν την ελληνική σκέψη ως άξονα προβληματισμού στην προσέγγιση του γνωστικού τους αντικειμένου. Επιπλέον στον ιστότοπο θα προδημοσιευθούν οι κύριες ανακοινώσεις του συνεδρίου [στα τέλη Μαίου 2010] ώστε να δοθεί ο χρόνος για έναν ανοικτό και γόνιμο διάλογο -ανοιχτό στον ευρύ κοινό- πάνω στις έξι θεματικές.
Φιλοδοξία του συνεδρίου είναι να συμπεριλάβει μεταξύ των κυρίων ομιλητών επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, φιλόσοφους, πνευματικούς δημιουργούς και διανοούμενους, που προσεγγίζουν τον ελληνικό πολιτισμό με ένα σύγχρoνο και δημιουργικό πνεύμα. Η συμμετοχή ομιλητών και κοινού στο ίδιο το συνέδριο θα γίνεται μόνο με πρόσκληση. Εν τούτοις το συνέδριο θα μπορέσει να παρακολουθήσει το ευρύ κοινό μέσω της διαδικτυακής πύλης του.
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|