Πρόκειται για τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη (φώτο), ιδρυτή του Κέντρου Υποστήριξης Αιτούντων Άσυλο (Asylum Seeker Resource Centre) της Μελβούρνης.
Ο Καραπαναγιωτίδης ήταν δικηγόρος, κοινωνικός λειτουργός και υφηγητής σε πανεπιστήμιο όταν ανέλαβε να στηρίξει ένα παιδάκι τουρκικής καταγωγής που είχε πέσει θύμα ρατσιστικής διάκρισης και αποφάσισε να αφοσιωθεί με τους αιτούντες άσυλο.
Συμπαραστάτης του ήταν η μητέρα του Αναστασία μαζί με την οποία συγκέντρωναν χρήματα και τρόφιμα για τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο.
Σήμερα το κέντρο του έχει αναπτυχθεί σημαντικά και δέχεται πάνω από χίλιες επισκέψεις το χρόνο.
Ο ίδιος εργάζεται εκεί πολλές ώρες καθημερινά.
Με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας του απονεμήθηκε η διάκριση ΟΑΜ για τις υπηρεσίες του "στην αυστραλιανή κοινωνία και τον άνθρωπο".
Δηλώνει υπερήφανος για την διάκριση και προσθέτει: "Ελπίζω να υπενθυμίσει σε όλους πως η Αυστραλία φτιάχτηκε από τους μετανάστες".
Ο ίδιος θεωρεί ότι οι πρόσφυγες είναι οι άσημοι ήρωες της κοινωνίας και κατακρίνει την πολιτική στοχοποίησης των προσφύγων, εκ μέρους των δύο μεγάλων αυστραλιανών πολιτικών κομμάτων.
Ο Κ. Καραπαναγιωτίδης ανησυχεί ότι η Αυστραλία έχει χάσει τον δρόμο της και έχει μετατραπεί σε διεθνή περίγελο στο θέμα της πολιτικής προστασίας των συνόρων της και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό προσφύγων που δέχεται η Αυστραλία, ως αναλογία του μεταναστευτικού της προγράμματος, είναι το χαμηλότερο των τελευταίων χρόνων".
Επισημαίνεται ότι συχνά στο δημόσιο διάλογο οι πρόσφυγες αποκαλούνται "λαθρομετανάστες" και τονίζεται ότι "οι πολιτικοί ηγέτες θα έπρεπε να βοηθήσουν την κοινή γνώμη να δει το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις και όχι να υποδαυλίζουν τις προκαταλήψεις και τους φόβους".
Η συμπάθεια του Κ. Καραπαναγιωτίδη για τους πρόσφυγες προέρχεται από την προσωπική οικογενειακή του εμπειρία. ''Οι πρώτες μου μνήμες ως παιδί είναι ότι δεν ένιωθα ευπρόσδεκτος ή επιθυμητός σε αυτή τη χώρα. Ξέρεις, άντε ...και γύρνα πίσω στη χώρα σου'', αναφέρει ο ίδιος. Θυμάται, επίσης, ιστορίες που του έλεγε η μητέρα του για Έλληνες που έπεφταν θύματα ξυλοδαρμού στους δρόμους, στη δεκαετία του 1960, αν μιλούσαν ανοιχτά τη γλώσσα τους, και που 40 χρόνια αργότερα παραδέχονταν ότι δεν ένιωθαν πως εδώ είναι η χώρα τους. Σημειώνει επίσης ότι οι παππούδες του έφυγαν από την Ελλάδα ως πρόσφυγες. ''Κάθε φορά που βλέπω πρόσφυγες, σκέφτομαι ότι αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι γονείς μου, η οικογένειά μου'', λέει ο κ. Καραπαναγιωτίδης.
Συνολικά έξι ομογενείς συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 450 Αυστραλούς που τιμήθηκαν με το μετάλλιο Order of Australia, που απονέμεται κάθε χρόνο την Ημέρα της Αυστραλίας σε Αυστραλούς που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Οι ομογενείς που διακρίθηκαν, εκτός από τον κ. Καραπαναγιωτίδη, είναι:
Δρ Γιάννης Πρινέας από τη Νέα Νότια Ουαλία που έλαβε το μετάλλιο ΑΟ για την προσφορά του στις έρευνες για τη θεραπεία της θανατηφόρας ασθένειας Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Τέρενς Πίτσικας, από τη Δυτική Αυστραλία στον οποίο απονεμήθηκε το μετάλλιο ΑΜ για την προσφορά του στον τομέα της Οδοντιατρικής.
Δημήτρης Σουρής από την Κουηνσλάνδη. Έλαβε το μετάλλιο στην κατηγορία ΑΜ στον τομέα των Καλών Τεχνών και για την προσφορά του στη Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη της Κουηνσλάνδης.
Πατήρ Μιλτιάδης Χρυσαυγής από τη Νέα Νότια Ουαλία. Τιμήθηκε με την διάκριση OAM για την εκτενή προσφορά του στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα.
Αντισυνταγματάρχης Μάθιου Βετζόνης από την Νέα Νότια Ουαλία. Έλαβε το μετάλλιο CSM για την προσφορά του και πολυετή του υπηρεσία στον τομέα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στρατιωτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ