Ένας τούρκος αντάρτης στο πλευρό του ΕΛΑΣ είναι το κεντρικό πρόσωπο στο νέο ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού.Πρόκειται για τον Καπετάν Κεμάλ, πραγματικό όνομα Μιχρί Μπελί, ο Τούρκος σύντροφος της ταινίας του Λαμπρινού.Ο Κεμάλ δεν είναι απλώς ένας Τούρκος που αγάπησε τους Ελληνες, αλλά κι ένας Τούρκος που πολέμησε στο πλάι των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού στη διάρκεια του Εμφυλίου. Ενενήντα δύο χρόνων σήμερα, ο Μιχρί Μπελί αφηγείται την εκπληκτική ιστορία του. Από εθνικιστής και εχθρός των Ελλήνων στην περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922), άρχισε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 1930, ως μέλος μιας ομάδας Τούρκων, στην τότε προσπάθεια Βενιζέλου και Ατατούρκ για σύσφιγξη των ελληνοτουρικών σχέσεων. Το ίδιο συνέβαλε και το ταξίδι του για σπουδές στην Αμερική και η στράτευσή του, στην περίοδο του κραχ, στο αμερικανικό κομμουνιστικό κόμμα.
Εγκαταλείποντας την Αμερική, ο Μπελί περνάει, το 1947, παράνομα στη Θράκη, μέσω Σόφιας, για να ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό. Αναλαμβάνει την αρχηγεία ενός τάγματος 500 ανταρτών (Μουσουλμάνων, Πομάκων και Ελλήνων). Μέχρι το 1949, ο Καπετάν Κεμάλ, όπως ονομάστηκε, πολεμούσε και διηύθυνε την κομμουνιστική εφημερίδα «Αγώνας» στην τουρκική γλώσσα. Επέστρεψε στην Τουρκία και φυλακίστηκε, ενώ αργότερα αυτοεξορίστηκε μέχρι που, πρόσφατα, επέστρεψε ελεύθερος πια, στη χώρα του.
"Όχι, δεν φοβάμαι ούτε τώρα που είμαι γέρος,δηλώνει ο Μπελί στην εφημερίδα "Παρατηρητής" της Ξάνθης. Δεν φοβήθηκα, ήμουν νέος τότε βλέπετε...Πήγα στην Αμερική και βρέθηκα στο πλευρό των Μαύρων που αγωνίζονταν στο Μισισιπή για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ύστερα πήγα στο Σαν Φραντσίσκο και εργάστηκα για το Κομμουνιστικό Κόμμα παίρνοντας μέρος σε πορείες, σε διαμαρτυρίες. Μετά επέστρεψα στην Τουρκία και άρχισα την δράση μου με το κομμουνιστικό κόμμα, έμεινα πολλά χρόνια φυλακή γι' αυτό. Πήγα στην Ελλάδα, πήρα μέρος, 2,5 χρόνια, στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού. Συνάντησα ανθρώπους σαν τον Λασσάνη, τον Λάμπρο, τον Αχμέτ, την Ασπίδα που τους αγάπησα πολύ. Νομίζω ότι η ζωή μου είναι ενδιαφέρουσα."
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|