Τα τρία αυτά ιδρύματα λάμπρυναν με την προσφορά τους στα γράμματα, την επιστήμη και τον αθλητισμό, την παρουσία των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια.
Ιδρύθηκαν από την γενναιοδωρία και την μεγαλοθυμία ανθρώπων με όραμα και αγάπη για την Αλεξάνδρεια. Από τον Γεώργιο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ζερβουδάκη, την Αγγελική Παναγιωτάτου, και δεκάδες άλλους Ελληνες ευεργέτες που συνέχισαν με τις προσφορές τους –υλικές και ηθικές- να συντηρούν αυτά και πολλά άλλα σωματεία, σχολεία, οργανώσεις και συλλόγους στην Αλεξάνδρεια.
Η εκατοστή επέτειος του Ζερβουδακείου Μεγάρου, του Επιστημονικού Συλλόγου «Πτολεμαίος» και του Ναυτικού Ομίλου γιορτάστηκε με λαμπρές εκδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια από τις 26 έως και τις 28 Οκτωβρίου, παράλληλα με την επέτειο για την 28η Οκτωβρίου.
Η Αλεξάνδρεια πλημμύρισε αυτές τις ημέρες από τα ελληνικά χρώματα και την ελληνική μουσική! ΄Ελληνες τουρίστες κατέκλυσαν τα ξενοδοχεία της, τα μαγαζιά και τους δρόμους της. Στην κεντρική και μεγαλύτερη εκδήλωση που έγινε στο ανοιχτό στάδιο του Chatby στο ελληνικό τετράγωνο παραβρέθηκαν πάνω από χίλια άτομα, που έφθασαν στην Αλεξάνδρεια άλλοι με ειδικά για τον σκοπό αυτό ναυλωμένο κρουαζιερόπλοιο, άλλοι με τα αεροσκάφη της Olympic Air από την Αθήνα και άλλοι με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα από το Κάιρο.
Στην μεγάλη σημασία που έχει για τους σημερινούς Αλεξανδρινούς, αλλά και για όλους τους Ελληνες, η διατήρηση της Ελληνικής παρουσίας στην Αλεξάνδρεια, και στην Αίγυπτο, γενικότερα, αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα των εκδηλώσεων, τονίζοντας την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν για να διαφυλάξουν την παρακαταθήκη των προγόνων τους και να συνεχίσουν να «φυλάγουν Θερμοπύλες», όπως έγραψε και ο ποιητής.
Ημέρες τιμής και μνήμης χαρακτηρίστηκαν από όλους αυτές οι ημέρες που έζησε η Αλεξάνδρεια την εβδομάδα που πέρασε. Ημέρες γιορτής και χαράς! Ημέρες ιστορικές!
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το εορταστικό τριήμερο άρχισε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το απόγευμα με την τελετή για τα 100 χρόνια του Επιστημονικού συλλόγου «Πτολεμαίος» στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου στο τετράγωνο του Chatby.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αιγύπτου «Πτολεμαίος ο Α΄» μπορεί να χαρακτηριστεί η πρώτη οργάνωση γιατρών του κόσμου ή γιατρών χωρίς σύνορα, καθώς οι γιατροί, από τους οποίους κυρίως απαρτιζόταν, με την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου συγκρότησαν την ομάδα «Κυανούς Σταυρός» με φορητό χειρουργείο και έσπευσαν σε βοήθεια των Ελλήνων και των συμμάχων. Εμειναν γνωστοί μεταξύ των τραυματιών ως «οι γιατροί της Αλεξάνδρειας». Αλλά και αργότερα, στην περίοδο του Μεσοπολέμου, ο «Κυανούς Σταυρός» του «Πτολεμαίου» ανέλαβε αντιφυματικό αγώνα, ενώ η δράση του συνεχίστηκε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και το 1947 με την μεγάλη επιδημία χολέρας που ξέσπασε στην Αλεξάνδρεια.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευφορίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Νικόλαος Παπαντώνης αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο του Πτολεμαίου, που υπήρξε επιστημονικό αλλά και κοινωνικό. Ο κ.Παπαντώνης –ψυχή του Πτολεμαίου για 30 χρόνια- περιέγραψε τους αγώνες και τις προσπάθειές του να συνεχιστεί το έργο του Συλλόγου και η λαμπρή παρουσία του στην Αλεξάνδρεια.
Ευχή όλων των παρευρισκομένων ήταν να εξακολουθήσει η σημαντική πορεία του Πτολεμαίου και να εορταστεί με την ίδια επισημότητα η επέτειος των 150 χρόνων και των 200 ακόμη χρόνων από τις επόμενες γενιές.
Εξέχουσα στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απονομή από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας του παρασήμου του Ανώτατου Ταξιάρχη του Λέοντος του Πατριαρχείου, στον κ.Παπαντώνη για την 30χρονη προσφορά του από την θέση του προέδρου του Πτολεμαίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας Πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρος ο Β΄, ο Γενικός Πρόξενος κ.Γ.Διακοφωτάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ.Ι.Σιόκας, ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Στ.Ταμβάκης, ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ.Μ.Μαραγκούλης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου κ.Ε.Κασιμάτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας κ.Σπ.Καμαλάκης.
Την εκατοντάχρονη πορεία του Συλλόγου και την σημαντική επιστημονική και κοινωνική προσφορά του παρουσίασε ο καθηγητής κ.Ευθύμιος Σουλογιάννης στην ιστορική αναδρομή που έκανε στη συνέχεια. Ο κ.Σουλογιάννης τόνισε ιδιαίτερα τον ζήλο και την επιστημοσύνη των ιδρυτών του «Πτολεμαίου», αλλά και των συνεχιστών τους, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την παρουσία του στην Αλεξάνδρεια, με τις ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες τους. Εξήρε το έργο του σημερινού προέδρου κ.Ν.Παπαντώνη, τον οποίο χαρακτήρισε εξαίρετο επιστήμονα.
Η ίδρυση της οργάνωσης «Κυανούς Σταυρός» που έσπευσε στα πολεμικά μέτωπα και της «Ενωσης Ελληνίδων» που πρωτοστάτησε στη δημιουργία βρεφοκομείου και ορφανοτροφείου στην Αλεξάνδρεια, ήταν από τις πιο σημαντικές προσφορές του Πτολεμαίου. Ενα από τα πιο σημαίνοντα μέλη του «Πτολεμαίου» υπήρξε, όπως επεσήμανε ο κ.Σουλογιάννης, η Αγγελική Παναγιωτάτου, η οποία αφιέρωσε την ζωή της στην επιστήμη και την προσφορά, ενώ η δράση και η προσωπικότητά της αναγνωρίζονται από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα.
Η αγάπη της Αγγελικής Παναγιωτάτου για την επιστήμη αποτυπώθηκε και στον επίλογο της ζωής της, στη διαθήκη της, με την οποία άφησε το σπίτι της, ένα διώροφο ιδιόκτητο κτίριο, απέναντι από το Εβραϊκό Νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας, στον «Πτολεμαίο» για να συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει γνώση και επιστήμη στις επόμενες γενιές.
Το αφιέρωμα στον «Πτολεμαίο» έκλεισε με μια μικρή δεξίωση στον προαύλιο χώρο έξω από την αίθουσα «Ιουλίας Σαλβάγου».
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΡΙΤΣΟ
Αμέσως μετά η σκυτάλη δόθηκε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου στην ΄Οπερα της Αλεξάνδρειας “Sayed Darwish” , όπου παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση «Μυθική Διάσταση» αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. ΄Ελαβαν μέρος Ελληνες και Αιγύπτιοι ηθοποιοί, ενώ έγινε για πρώτη φορά μετάφραση στην αραβική γλώσσα των μονολόγων της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση», στην οποία βασίστηκε η παράσταση. Τη σύνθεση των κειμένων και την σκηνοθεσία ανέλαβε η κ.Μαρία Φραγκή, διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου), τη μετάφραση στα αραβικά έκανε ο Δρ.Χισάμ Νταρουίς και συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Μαρία Λεμπέση, Γιάννα Ντερτίμα, Σάμαα Ιμπραήμ, Γιώργος Ρουστέμης, ΄Αχμεντ Ελ Χενάουι, Σάντυ Σπυρίδη και στο πιάνο ήταν η Αλκυόνη Μαλεκάκη.
Viva Opera – Viva Operetta
Μετά την παράσταση και την ποίηση του Ρίτσου, οι θεατές που είχαν γεμίσει το θέατρο, έκαναν ένα μουσικό ταξίδι στον περασμένο αιώνα με ξεναγούς τον μαέστρο Γιώργο Νιάρχο, την σοπράνο Μάρα Θρασυβουλίδου, τον βαρύτονο Ηλία Τηλιακό και τους τενόρους Κωνσταντίνο Παλιατσάρα και Duo Fina (Αφοι ΦΙΝΑ). Η παράσταση με τίτλο «Viva Opera – Viva Operetta” ξεσήκωσε το κοινό που σιγοτραγουδούσε και κρατούσε τον ρυθμό, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι θεατές χειροκροτούσαν όρθιοι και οι επευφημίες ήταν συνεχείς.
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων άρχισε με τον σχολικό εορτασμό της εθνικής εορτής για την επέτειο του «ΟΧΙ» και την παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι επισκέπτες από την Ελλάδα παρακολούθησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση τους μαθητές του Πρατσίκειου και του Αβερώφειου να αποδίδουν τις τιμές που τους πρέπουν στους ήρωες του 1940 και να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς στην αυλή του Δημοτικού.
ΣΤΗΛΗ ΤΙΜΗΣ
Το απόγευμα της Τρίτης στον προαύλιο χώρο του Αβερωφείου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της στήλης τιμής, αλλά και μνήμης που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου και ήταν προσφορά των αποφοίτων Αβερωφιτών. Την αποκάλυψη της στήλης έκανε ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Στέφανος Ταμβάκης, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφιτών κ.Βασίλης Βαγής, φανερά συγκινημένος μετέφερε τον χαιρετισμό του πρώην λυκειάρχου κ.Μ.Ραμού. Την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του Αβερωφείου κ.Ελένη Δαλγκίτση, η οποία αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία του σχολείου και στην μεγάλη του προσφορά.
Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ….ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με τα εγκαίνια μιας έκθεσης ζωγραφικής. Ηταν η έκθεση του Βούλγαρου ζωγράφου Στόγιαν Ντόνεβ, του οποίου πηγή έμπνευσης υπήρξε η Καβαφική ποίηση. Η έκθεση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων ως συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του «Πτολεμαίου», του «Ζερβουδακείου Κτιρίου» και του «Ναυτικού Ομίλου».
Τα εγκαίνια της έκθεσης έκαναν ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κ.Αντελ Λαμπίμπ και η αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίου κ.Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, η οποία τόνισε ότι «με τη συμμετοχή του αυτή ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει ακόμη περισσότερο τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Αθήνας και της Αλεξάνδρειας».
Τα 36 έργα του Βούλγαρου ζωγράφου παρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Προξενείου της Αλεξάνδρειας και η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 7 Νοεμβρίου τις εργάσιμες ημέρες από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετα το μεσημέρι.
ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Η μεγαλύτερη εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Ζερβουδακείου Κτιρίου, στο οποίο στεγάστηκε το 1909 το ιστορικό Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, άρχισε αμέσως μετά στο ανοιχτό γήπεδο στο Chatby.
Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωάννης Σιόκας χαρακτηρίζοντας την ημέρα «σταυροδρόμι , όπου το χθες συναντά το σήμερα και διαμορφώνει την αισιοδοξία για το αύριο». «Ολα αυτά που μας χαρακτηρίζουν ως Ελληνες είναι εδώ. Η αγάπη για την πατρίδα, το Ελληνικό πνεύμα, οι παραδόσεις μας, η θρησκεία μας, ο πολιτισμός μας, αλλά και οι αναμνήσεις μας και η ελπίδα μας, γεμίζουν τον χώρο», τόνισε ο κ.Σιόκας και πρόσθεσε:
«Βρισκόμαστε εδώ όχι για να γιορτάσουμε τυπικά άλλη μία επέτειο, αλλά για να διατρανώσουμε την περηφάνεια μας για την καταγωγή μας, για τις αρχές και τις αξίες μας. Και πάνω απ΄όλα για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να κάνουμε σπονδή στη μνήμη, αφιέρωση στη δημιουργία, διαιώνιση της παρακαταθήκης μας. Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν γίνονται μόνο για να περιποιήσουμε τιμή στους προγόνους μας, αλλά και για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο και μια παράδοση για τους επιγόνους μας, τόσο πλούσια, όσο αυτή που λάβαμε εμείς από τους γονείς μας.»
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΚΑ αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού και στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ζερβουδάκειο Μέγαρο και το Αβερώφειο Γυμνάσιο στη διαμόρφωση της ζωής και της εθνικής ταυτότητας των ελληνοπαίδων της παροικίας.
«Με το πείσμα και την προσφορά , αλλά και την αγάπη και την φροντίδα για τον ελληνικό πολιτισμό, φτάσαμε από το πρώτο κοινό σχολείο «Το Σχολείο των Γραικών», σε ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα γυμνάσια του Ελληνισμού της Διασποράς, στο οποίο γαλουχήθηκαν με τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής πνευματικής παρακαταθήκης πολλοί επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος και προσωπικότητες της τέχνης», συνέχισε ο κ.Σιόκας και τόνισε: «Το ίδρυμα αυτό, αλλά και το παράδειγμα των δωρητών του λειτουργούν ως κιβωτοί της ελληνικής ψυχής, φάροι του ελληνικού πνεύματος. Πρεσβευτές και γέφυρα με τη μητροπολιτική Ελλάδα.
Αναλογικά με την ιστορία της πατρίδας μας εκατό χρόνια δεν είναι πολλά. Είναι όμως, εκατό χρόνια ιστορίας μπολιασμένα με πείσμα, δάκρυ, πόνο, αλλά και περηφάνια, τιμή και αξίες.
Και ασφαλώς γνωρίζουμε ότι σήμερα η λογική των αριθμών είναι εναντίον μας. Σας ρωτώ ωστόσο: Πότε η λογική των αριθμών ήταν υπέρ της πατρίδας μας;
Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να μεγαλουργήσουν ενάντια στη λογική των αριθμών. Είμαστε υπερήφανοι που καλούμαστε ΄Ελληνες και αυτό μας κάνει να συνεχίζουμε να ζούμε και να λειτουργούμε έχοντας πάντα υπόψη μας ότι η έννοια του Ελληνισμού είναι μια έννοια δυναμική που εξελίσσεται και καθορίζεται μέσα από τις επιλογές όλων μας.
Και είναι σημαντικό σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, μέσα στον ορυμαγδό της παγκοσμιοποίησης, να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας ως Αιγυπτιώτες Ελληνες και να προσπαθούμε να αναδείξουμε τις αξίες μας και τις παραδόσεις μας.»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας τόνισε ότι «ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας και της Αιγύπτου, γενικότερα, είναι μια μικρή, αλλά λαμπερή, ψηφίδα του Ελληνισμού» και διαβεβαίωσε ότι «η ψηφίδα αυτή είναι ζωντανή, επίκαιρη και στέλνει το μήνυμα της ελπίδας και της περηφάνιας σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο κ.Σιόκας ευχαρίστησε θερμά όλους εκείνους που στήριξαν και βοήθησαν στην πραγματοποίηση και την επιτυχία των εκδηλώσεων, με πρώτο τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρο τον Β΄. «Ο Μακαριώτατος είναι η αστείρευτη πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη και όρεξη για να συνεχίσουμε το έργο μας και είμαστε ευλογημένοι που τον έχουμε δίπλα μας», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΑ ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Ν.Κακλαμάνη, την αντιδήμαρχο κ.Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, το κοινωφελές ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», το Γενικό Προξενείο της Αλεξάνδρειας, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και προσωπικά τον πρόεδρό του κ.Στ.Ταμβάκη, την «Olympic Air», αλλά και τον αλεξανδρινό μαέστρο κ.Ν.Χριστουδουλή που οργάνωσε την μεγάλη συναυλία που ακολούθησε.
Ειδική μνεία έκανε ο κ.Σιόκας στον πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας κ.Βασίλη Βαγή, στον οποίο απένειμε τιμητική διάκριση για την επί σειρά ετών προσφορά του στον Αιγυπυτιώτη Ελληνισμό. Ο κ.Βαγής ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της ΕΚΑ τονίζοντας ότι όλες του οι ενέργειες πηγάζουν από την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του για το Αβερώφειο και την Αλεξάνδρεια.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος που έλαβε στη συνέχεια τον λόγο, μετέφερε την αγάπη του στους παρευρισκομένους, εξέφρασε την ευχή να συνεχίσει να λάμπει το φως του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και δώρισε στον πρόεδρο της ΕΚΑ την εικόνα-σύμβολο του Πατριαρχείου, για να ευλογεί και να καθοδηγεί τους επικεφαλής της Ελληνικής Κοινότητας προς όφελος των Ελλήνων της παροικίας και προς το καλό όλων.
ΔΡΟΜΟΣ Κ.ΚΑΒΑΦΗ
Σε οδό Καβάφη θα μετονομαστεί ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του μεγάλου Ελληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη στο κέντρο της Αλεξάνδρειας.
Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνήτης της πόλης κ.Αντελ Λαμπίμπ μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Κτιρίου στο γήπεδο του Chatby.
Ο κ.Λαμπίμπ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας και επεσήμανε τις αρμονικές σχέσεις συνύπαρξης που υπήρχαν πάντοτε μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων. Ο κ.Λαμπίμπ τόνισε ότι «οι Αιγυπτιώτες ήταν και είναι ένα κομμάτι της Αλεξάνδρειας και της ιστορίας της, την οποία διαμόρφωσαν σημαντικά στο πέρασμα των αιώνων». Ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας εξέφρασε την ελπίδα να μεγαλώσει η ελληνική η παροικία στην πόλη και να γίνει όπως άλλοτε.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Η βραδιά συνεχίστηκε με δείπνο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του Αλεξανδρινού μαέστρου Νίκου Χρηστοδουλή και τραγουδιστές τον Στέλιο Διονυσίου, τη Στέλλα Γεωργιάδου, τον Δάκη, τον Δημήτρη Φρυδά, τον Νίκο Πίτσικα και τη Βάσω Καραγιάννη.
Περίπου 1500 ήταν οι προσκεκλημένοι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, που κατέκλυσαν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του γηπέδου στο ελληνικό τετράγωνο. Το κέφι και ο χορός κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι μπουφέδες με τα πλούσια εδέσματα ικανοποίησαν και τους πιο απαιτητικούς.
Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β΄. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους μεγάλους ευεργέτες της παροικίας Γ.Ζερβουδάκη και Γ.Αβέρωφ.
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το απόγευμα της Τετάρτης έγιναν τα εγκαίνια μιας ακόμη έκθεσης. Φωτογραφίας αυτή τη φορά με θέμα τη Μακεδονία. Τίτλος της έκθεσης είναι «Αρχαιολογικοί τόποι της Μακεδονίας» και οργανώθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου. Στην έκθεση παίρνουν μέρος φωτογράφοι από το f-14 Κοινόν Φωτογράφων της Θεσσαλονίκης.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι «οι ματιές πολλών καλλιτεχνών στα εναπομείναντα μνημεία της μακεδονικής αρχαιότητας» και όπως τόνισε ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας κ.Μανώλης Μαραγκούλης «τα κύματα των βορειοανατολικών ακτών της Μεσογείου σμίγουν με τις ανοιχτές αγκαλιές της νοτιοανατολικής στην πόλη-πύλη της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».
Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Η γιορτή της Αλεξάνδρειας έκλεισε την Τετάρτη το βράδυ και την τιμητική του είχε ο Ελληνικός Ναυτικός ΄Ομιλος δίπλα στο ιστορικό κάστρο Καΐτ Μπέη.
Στη δεξίωση έγινε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Ομίλου από τον πρόεδρο κ.Εδμόνδο Κασσιμάτη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μέσα από την ιστορία του Ομίλου διαβάζει κανείς την ιστορία δυο χωρών της Αιγύπτου και της Ελλάδας στο διάβα ενός αιώνα».
«Δεν υπήρξαμε όμως, απλοί θεατές, δεν παρατηρούσαμε ως παθητικοί δέκται τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που άλλαξαν τον ρουν της ιστορίας, αλλά υπήρξαμε συμμέτοχοι ενεργοί, κάποτε και πρωταγωνισταί των εξελίξεων», επεσήμανε ο κ.Κασσιμάτης και αναφέρθηκε στην παραχώρηση μέρους των εγκαταστάσεων του Ομίλου στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ενέργεια για την οποία τιμήθηκε από την Ελλάδα με το παράσημο των Εξαιρέτων Πράξεων το 1947. «Ο Ομιλος, ομως, στάθηκε και στο πλευρό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στον αγώνα κατά της τριπλής αποικιοκρατικής επεμβάσεως στο Σουέζ το 1956», πρόσθεσε ο κ.Κασιμάτης, τονίζοντας ότι δεν έγινε διάκριση μεταξύ των δυο πατρίδων, αλλά ότι αντίθετα ο Ομιλος πρωτοστάτησε στη συναδελφοσύνη των δύο λαών. Ο κ.Κασιμάτης αναφέρθηκε στον αγώνα που έκανε ο ίδιος και οι συνεργάτες του για να ξαναγυρίσει στα ελληνικά χέρια ο Ομιλος, επαναφέροντας σε ισχύ την Συνθήκη του Μοντρέ. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας κ.Αντελ Λαμπίμπ για την συμπαράστασή του στο έργο του Ομίλου και ευχήθηκε «μακροημέρευση, υγεία και δύναμη στον πρόεδρο της Αιγύπτου κ.Χόσνι Μουμπάρακ για την φιλία των δύο λαών». Ο κ.Κασιμάτης ευχαρίστησε από καρδιάς «όλους εκείνους που μόχθησαν και βοήθησαν το Σωματείο δίνοντάς του την ευκαιρία να συμπληρώσει την εκατονταετηρίδα».
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση ευχήθηκε να συνεχίσει για πολλές γενιές το έργο του ο Ναυτικός ΄Ομιλος, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας κ.Λαμπίμπ για την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στον ελληνισμό της πόλης και κλείνοντας απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Λέοντος του Πατριαρχείου, στον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου κ.Ε.Κασιμάτη.
Η ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ
Η βραδιά συνεχίστηκε με ένα μουσικό ταξίδι στην παλιά Αθήνα από την Αιγυπτιώτισσα κ.Ευαγγελία Ξενοπούλου. Ταξίδεψε από το Κατελλόριζο με το συγκρότημά της που παρουσίασε χορούς της εποχής, ενώ η κυρία Ξενοπούλου τραγούδησε παλιά τραγούδια. Ακολούθησαν αιγυπτιακά συγκροτήματα που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Ανω Αιγύπτου, αλλά και χορό της κοιλιάς. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έφθασε στο αποκορύφωμά του με την εμφάνιση του Δάκη, ο οποίος σκόρπισε το κέφι με τα τραγούδια του.
Πηγή: ΣΑΕ
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|