Xιλιάδες Πόντιοι ορθόδοξοι χριστιανοί από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και την Ελλάδα κατέφθασαν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα, για το ετήσιο προσκύνημα στη δική τους Ιερουσαλήμ, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σε μουσείο. Ταξίδεψαν δωρεάν, με τρία αεροπλάνα, δεκάδες πούλμαν και ένα επιβατηγό πλοίο, ναυλωμένα από τον πάμπλουτο ομογενή Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά ηγείται αποστολής μεταφοράς και καθαγιασμού της εικόνας της Παναγίας στην ιστορική μονή του Πόντου. Οι τουρκικές αρχές προέβαλαν εμπόδια, όμως το κειμήλιο σύμβολο των Ποντίων ανέβηκε στον φυσικό του θρόνο έστω και για λίγες ώρες.
H πρωτοβουλία ανήκει στον βουλευτή της Ρωσικής Δούμα Ιβαν Σαββίδη, τον «τσάρο» των Ποντίων όπως τον αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή». Φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, πλούσιος επιχειρηματίας από το Ροστόβ, ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να έχει θέσει ως στόχο ζωής την επάνοδο του ορθόδοξου χριστιανισμού στον Πόντο, με πρώτο βήμα την καθιέρωση των προσκυνημάτων στην Παναγία Σουμελά. Γι’ αυτό ξοδεύει χρήμα και αξιοποιεί τις υψηλές γνωριμίες του στη ρωσική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία. Δι’ ευχών του νέου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου αλλά και με το κατευόδιο του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οργάνωσε και φέτος τη μεταφορά της εικόνας στη Σουμελά, με απώτερο στόχο, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους χιλιάδες πιστούς, «την τέλεση μία φορά τον χρόνο λειτουργίας εντός της μονής, αλλά και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης». Γεννημένος το 1959 στην Τσάλκα της Γεωργίας από ελληνική οικογένεια, μετακόμισε στο Ροστόβ της Ρωσίας όπου εργάστηκε ως καπνεργάτης, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του υποδιευθυντή σε μεγάλο εργοστάσιο. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ανέλαβε διευθυντής της καπνοβιομηχανίας και όπως πολλοί άλλοι ξύπνησε ένα πρωί πλούσιος. Η επιχειρηματική εξέλιξή του υπήρξε ραγδαία και συνοδεύτηκε από ταχύτατη πολιτική ανέλιξη. Εκτός από τις μετοχές του στην καπνοβιομηχανία ίδρυσε μεγάλη μονάδα αλλαντοποιίας στη νότια Ρωσία, απέκτησε την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του Ροστόβ, ενώ στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστός όταν επιχείρησε (;) να αγοράσει τον ΠΑΟΚ.
Το άφθονο χρήμα τον έφερε κοντά στο Κρεμλίνο και πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με το κόμμα του οποίου εξελέγη βουλευτής στη Δούμα. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας και το 2006 συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Μολονότι δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα, ο Ιβάν Σαββίδης αναδεικνύεται σε αδιαμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία του ποντιακού ελληνισμού. Οι καχύποπτοι βέβαια τον βλέπουν ως το «μάτι» του Πούτιν στο ομογενειακό στοιχείο της Ρωσίας και όσον αφορά τον αγώνα του για την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον συνδέουν με την επιχείρηση ενίσχυσης της ακτινοβολίας της ρωσικής ορθοδοξίας, αλλά και της πολιτικής στην περιοχή. Ο ίδιος τα απορρίπτει όλα αυτά, ενώ τα στόματα των Ποντίων στάζουν μέλι όταν αναφέρονται στον «Ιβάν τον Τρομερό».
Πηγή: Καθημερινή
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|