Στην τελική ευθεία μπαίνει η έκδοση των Ομολόγων της Διασποράς. Η ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει το επόμενο έτος να ζητήσει από τους Ομογενείς να αγοράσουν ομόλογα και κατ’ επέκταση το χρέος της χώρας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πουλήσει ομόλογα στους αμερικανούς πολίτες για να ενισχυθεί η οικονομία κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τον ίδιο τρόπο είναι σα να ενισχύουμε την χώρα μας στη διάρκεια ενός οικονομικού πολέμου, επομένως, γιατί όχι επισημαίνει ο κ Βακρατσής.
Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ και της Ινδίας. Θα στραφεί, τώρα που έχει ανάγκη, στους πραγματικά πιστούς της πολίτες που τυχαίνει να ζουν στο εξωτερικό για να τους πουλήσει τα αποκαλούμενα «ομόλογα της διασποράς».
Από τότε που η Ελλάδα πήρε το πακέτο των 110 δις. Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο δεν έχει καταφέρει να πουλήσει ομόλογα διάρκειας μεγαλύτερης των έξι μηνών. «Η διασπορά είναι πολύ ευκατάστατη και ο αριθμός των ελλήνων της διασποράς είναι αρκετά μεγάλος, είπε ο Ντίλιπ Ράθα, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας ειδικευμένος στην εναλλακτική χρηματοδότηση. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι έλληνες της διασποράς έχουν την διάθεση να επενδύσουν στην χώρα, αλλά και πόσο πολύ πιστεύουν σ’ αυτή».
Τα επιτοκιακά κόστη των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα από αυτά της Γερμανίας και διπλάσια από αυτά της Πορτογαλίας που είναι η επόμενη χώρα για την οποία εκτιμούν οι αγορές ότι θα χρειαστεί στήριξη. Το κόστος ασφάλισης του κινδύνου μη πληρωμής του ελληνικού χρέους είναι επίσης διπλάσιο από αυτό της Πορτογαλίας σύμφωνα με στοιχεία του CMA (Credit Market Analysis).
Τα ομόλογα της διασποράς θα απευθυνθούν σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα, είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η χώρα σκοπεύει να εκδώσει τα ομόλογα το 2011.
Η Ελληνική Κυβέρνηση επανέλαβε τα σχέδια της να διευρύνει το επενδυτικό κοινό στο οποίο θα απευθυνθούν τα εν λόγω ομόλογα σε ΗΠΑ, Καναδά, και Αυστραλία, τόνισε ο Πέτρος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, η χώρα είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια δολάρια όταν πουλούσε ομόλογα σε εβραϊκές κοινότητες και θεσμικούς επενδυτές μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού για το Ισραήλ. Οι τρέχουσες εκδόσεις αφορούν σε πενταετή επετειακά ομόλογα ελάχιστης ετήσιας απόδοσης 2,22% για ελάχιστη επένδυση που ανέρχεται στο ποσό των 25.000 δολαρίων. Τα πενταετή «Mazel Tov» ομόλογα πληρώνουν 1,6% ετησίως με ένα μίνιμουμ επένδυσης 100 δολαρίων.
09 12 2010 |
|
Blog comments powered by Disqus
|