Την έναρξη των εργασιών της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου που διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Το θέμα της Συνόδου είναι «Η Ευρώπη και η ελληνική της κληρονομιά».
Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή συνάντηση διακεκριμένων προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.
Στην ομιλία του από το βήμα της Συνόδου, ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε την άρρηκτη σχέση μεταξύ του πολιτισμού και της δημοκρατίας που είναι, όπως είπε, «έννοιες αλληλένδετες». «Μέσα σε πνεύμα δημοκρατικό, μέσα από την κατοχύρωση της ελευθερίας έκφρασης, προωθείται η δημιουργία και η δημιουργικότητα, καλλιεργείται η συμμετοχή και η καινοτομία. Αλλά και ένα περιβάλλον στο οποίο ακμάζουν οι τέχνες και τα γράμματα προσφέρει γόνιμο έδαφος να αναπτυχθούν οι αρχές της δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε την ιστορική διαδρομή του ελληνικού πολιτισμού που μαζί με τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη, αλλά και στην εδραίωση πανανθρώπινων αξιών, δίνουν υπόσταση στην οικουμενική σημασία του. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ειρήνη, σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναχθεί σε έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας. Η επαφή με τον διαφορετικό πολιτισμό άλλων λαών, η εξοικείωση με διαφορετικές νοοτροπίες και αντιλήψεις μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο εξομάλυνσης των διαφορών».
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως «το ελληνικό Κοινοβούλιο αντιλαμβάνεται ότι ως θεσμός κατεξοχήν δημοκρατικός, ως χώρος καλλιέργειας του δημοκρατικού πολιτισμού, οφείλει να συνεισφέρει στην ανάδειξη της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας». Στο πνεύμα αυτό, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Κοινοβούλιο αναλαμβάνει πνευματικές πρωτοβουλίες μέσω της υποστήριξης εκθέσεων, της έκδοσης συγγραμμάτων και λευκωμάτων, προωθώντας παράλληλα δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη συμβολή της ελληνικής σκέψης και έκφρασης στον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι «επενδύοντας στον πολιτισμό, στο οικοδόμημα των αξιών που γεννήθηκαν εδώ, πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, έτσι όπως αυτό εμπλουτίστηκε και εξελίχθηκε στα πλαίσια της σύγχρονης πολιτικής σκέψης, μπορούμε για το μέλλον να στοιχηματίσουμε σε μία ελπιδοφόρα δυναμική της Ελλάδας, αλλά και του κοινού μας σπιτιού, της Ευρώπης».