«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπό την ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έτσι όπως λειτουργούσε και πριν κλείσει, είναι η μόνη λύση στο ζήτημα», επαναλαμβάνει το «Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών», παρουσιάζοντας τη νέα έκδοση σχετικής μελέτης, που είχε συντάξει το 2005.
Ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος, καθηγητής Μενσούρ Ακγκιούν, τονίζει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, είναι θέμα που αφορά στην ισονομία και την αντίληψη, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία για την εθνική ταυτότητα.
Ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Ελτσίν Ματζάρ του Πανεπιστημίο Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης, ο καθηγητής Εμρέ Οκτέμ, από το Πανεπιστήμιο Γκαλατασαράϊ και ο κ. Σονμέζ Κιοκσάλ, απάντησαν και πάλι σε όλα τα ζητήματα, που θέτει η εθνικιστική αντιπολίτευση σε σχέση με την επαναλειτουργία της Χάλκης.
«Είναι σαφές ότι η σχολή είναι μειονοτικό ίδρυμα, όπως προβλέπει το 40ο άρθρο της Συνθήκης της Λοζάννης», λέει ο δρ. Ματζάρ.
Ο καθηγητής Εμρέ Οκτέμ αναφέρθηκε και στο θέμα της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «η οποία εκ των πραγμάτων αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή νομική τάξη».
«Η νομική προσωπικότητα του Πατριαρχείου αναγνωρίζεται αυτομάτως», είπε και πρόσθεσε: «Αν οποιοδήποτε έγγραφο, σχετικά με την Σχολή, φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), θα αξιολογηθεί ανεξαρτήτως του εθνικoύ δικαίου της Τουρκικής Δημοκρατίας», όπως έγινε στην περίπτωση της δίκης του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.
Πηγή-www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|