Σε μία συναισθηματική αποστροφή του λόγου του, ο κ. Μπάιντεν αφού είπε στους ομογενείς ξέρετε, που βρίσκεται η καρδιά μου, όπως ξέρετε και τις θέσεις μου για 36 χρόνια, ανέφερε ότι η μεγαλύτερή απογοήτευσή του, μετά από 36 χρόνια, θα είναι μην γίνει δυνατή η επανένωση της Κύπρου, της τελευταίας εναπομένουσας διαίρεσης στην Ευρώπη. Αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να αλλάξει, είπε ο κ. Μπάιντεν, εξηγώντας παράλληλα ότι όπως η Βρετανία αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Βόρειο Ιρλανδία γιατί αντιλήφθηκε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Πιστεύω, συμπλήρωσε, ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο τέλος δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το επικρατήσει η λογική και ο ρεαλισμός, ενώ απευθυνόμενος προς τους ομογενείς είπε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το επιμείνουμε και να συνεχίσουμε. Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι σε κάθε ευκαιρία η αμερικανική κυβέρνηση εγείρει στους Τούρκους επίσημους το κυπριακό. Με αφορμή την αλλαγή φρουράς στα κατεχόμενα, είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφή προς την Αγκυρα αλλά και τον κ. Ερογλου την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να παραμείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στο τραπέζι των συνομιλιών, αναφέροντας παράλληλα ότι η Αγκυρα ανταποκρινόμενη το κατέστησε σαφές προς τον κ. Εργογλου.
Ο κ. Μπάιντεν εξήγησε και την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία, η οποία λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε μία σειρά ζητημάτων από την Τουρκική κυβέρνηση κατά τρόπο που να αναδεικνύει τα τουρκικά συμφέροντα και να βοηθά την Τουρκία να γίνει μοντέλο για τον μουσουλμανικό κόσμο. Τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στους τουρκικούς ευρωπαϊκούς οραματισμούς – κάτι που όπως είπε προωθούν και η Ελλάδα και η Κύπρος και τόνισε ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας δεν θα υλοποιηθούν ενόσω δεν εκπληρωθούν η επανένωση της Κύπρου και η αποκατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, αλλά και του ιδίου προσωπικά στον φίλο του Γιώργο Παπανδρέου. Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, στο πλαίσιο του ΔΝΤ και όπου αλλού χρειασθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί να αποτύχει, φέρεται να είπε ο κ. Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Αμερικής και, αντιστρόφως, ενδεχόμενη αποτυχία της θα είναι και αποτυχία της Αμερικής. Περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία ως ένα τσουνάμι το οποίο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ο κ. Παπανδρέου, και μίλησε με παρα πολύ θερμά λόγια για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ανέφερε, μάλιστα, ότι γνώριζε τους γονείς του και είχε συνεργασθεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο παρελθόν ως γερουσιαστής.
Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι ο τελευταίος έχει αναλάβει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο το οποίο καλείται να φέρει εις πέρας για το καλό της πατρίδας του. Δεν είναι εύκολο να ζητάς από τον λαό σου να αλλάξει το επίπεδο της ζωής του, σημείωσε, και αναφέρθηκε στον υπαρκτό κίνδυνο του πολιτικού κόστους, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία όπου ένας ηγέτης καλείται να βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό και να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις γνωρίζοντας ότι αυτές ίσως του κοστίσουν την εξουσία.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, σχολιάζοντας τις απόψεις του αντιπροέδρου Μπάιντεν είπε πως «ήταν ειλικρινής μαζί μας. Μας ανέφερε ότι δεν μετέβαλε τις θέσεις του, οι οποίες παραμένουν σταθερές κι ότι το κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην αντζέντα του ίδιου και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα». Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα αυτή η θέση και οι απόψεις του προέδρου και του αντιπροέδρου θα περάσουν και στα χαμηλότερα στρώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να διαμορφωθεί μία τέτοια πολιτική για το κυπριακό, η οποία να μας επιτρέψει να ελπίζουμε σε μία λύση του προβλήματος». Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Μπάιντεν είπε πως «γνωρίζουμε τα αισθήματά του. Αυτό που μας διαβεβαίωσε είναι ότι τα αισθήματά του δεν έχουν αλλάξει. Μας ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, όμως αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι να δούμε αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι τα πιστεύει αυτά που μας είπε, όμως ως αντιπρόεδρος και με την επιρροή που έχει προς τον πρόεδρο, πρέπει να δούμε πως όλα αυτά θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά θα είναι ακόμη ένας αποτυχημένος, όπως τόσοι άλλοι. Μην ξεχνούμε πως και ο πρόεδρος Κλίντον το πίστευε και στο τέλος κι αυτός φεύγοντας εξέφρασε λύπη γιατί δεν το έλυσε.
Αν ο κ. Μπάιντεν μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα, έχουν το θάρρος που χρειάζεται, μπορούν να το λύσουν. Όπως ο κ. Μπάιντεν μας είπε για το Γιώργο Παπανδρέου ότι χρειάζεται θάρρος για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, το ίδιο θάρρος χρειάζεται κι αυτός. Πρέπει να εντείνει την προσπάθεια». Το μέλος της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας, Γιώργος Τσούνης, είπε πως η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα κι οι Κύπριοι της Αμερικής δεν είχαν ποτέ πιο ειλικρινή φίλο από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. «Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τα θέματά μας και τους ανθρώπους μας κι είναι ένας υπέροχος φιλέλληνας». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, σε δήλωσή του επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι το κυπριακό είναι ψηλά στην αντζέντα του. «Γνωρίζετε ότι ο ρόλος της Αμερικής είναι σημαντικός και σε κάθε παρόμοια συνάντηση ακούς κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη. Όμως τέτοιες συναντήσεις παρέχουν και τη δυνατότητα να μεταφέρεις και κάποια μηνύματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την προσπάθεια που κάνουμε να επιλυθεί το κυπριακό.
Συγκράτησα που είπε ότι το κυπριακό είναι ψηλά στην αντζέντα, αλλά απ’ εκεί και πέρα θα φανούν στην πράξη οι διαθέσεις και οι προθέσεις όλων. Όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά κι όλων των εμπλεκομένων στο κυπριακό». Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση των εργασιών του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δίδει τη δυνατότητα να κρατούμε ενήμερη την Ομογένεια αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και τους στόχους που έχουμε. Για να είναι αποτελεσματική η δουλειά της διαφώτισης αλλά και των σχέσεων με διάφορα κέντρα διαμόρφωσης πολιτικής χρειάζεται να φτάνουν τα ξεκάθαρα μηνύματα σε σχέση με τους στόχους της λύσης, της πολιτικής που ακολουθούμε και των προτεραιοτήτων που έχουμε. Το συνέδριο μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα για διάλογο με τους απόδημους, να δούμε τα προβλήματα και τις προοπτικές με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την καλύτερη δυνατή εικόνα που εκπέμπουμε στα σημαντικά κέντρα αποφάσεων».
Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, που είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει λίγα λόγια με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, είπε πως «ο κ. Μπάιντεν ήταν καλά πληροφορημένος και μας είπε όλα τα σωστά πράγματα που έπρεπε να αναφέρει και για το κυπριακό και τη λύση του, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου. Το σημαντικό όμως είναι πέρα από τα λόγια να δούμε πραγματικό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης να πιέσει την Τουρκία. Είναι παλαιός και καλός φίλος ο κ. Μπάαιντεν, από τον καιρό που ήταν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και προσωπικά τον γνωρίζω 36 χρόνια, όμως – και το λέω με όλο μου το θάρρος – πρέπει να δούμε και κάποια αποτελέσματα».
Ανταπόκριση: Αποστόλης Ζουπανιώτης
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|