01:08:2009 - 18:08 EEST
 
  • News in English
    Only a few days after his acquittal of rape charges, Victoria MP, Theo Theophanous announced he will retire from politics. During a press conference the veteran State Labor MP said that he will not contest next State election, although having recently nominated for his Upper House Northern Metropolitan seat.
  • News in English
    The President of the Hellenic Parliament, Dimitris Sioufas met with Greek language studies students from Ukraine, Albania and FYROM during their visit to Parliament. Mr. Sioufas met with the students, chaperone teachers and the Mayor of Psyhiko and President of the alliance “Friends of Mariupol” Irene Katsarou.
  • News in English
    Deputy Foreign Minister Theodore Kassimis met yesterday at the Foreign Ministry with Attorney General and Minister for Justice and Industrial Relations of New South Wales, John Hatzistergos.
  • News in English
    With a memorial service for the victims and anti-occupation events, Greek-Australians in Sydney on Sunday condemned the 35th anniversary of the Turkish invasion and occupation of Cyprus.
  • News in English
    The Secretary of the World Council of Hellenes Abroad (SAE), Dr. Olga Sarantopoulou, had the opportunity to visit the Greek community in Hungary, after an invitation issued by the president of Budapest’s Local Government of Greeks, Spyros Angardis.

30

07

2009

Χαιρετισμοί υπουργών στην ΠΑΔΕΕ
Στην 7η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των κομμάτων. Στην ομιλία του ο πρόεδρος  της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας επεσήμανε τα εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Η Βουλή των Ελλήνων, η Ελλάδα, όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σας καλωσορίζουμε στην Πατρίδα. Σ’ όποια χώρα κι αν ζείτε, όποιο κόμμα και αν εκπροσωπείτε, είστε στις ρίζες -άρα και στις καρδιές σας- Ελληνίδες και Έλληνες. Έχουμε, για το λόγο αυτό, την πεποίθηση ότι και εσείς αισθάνεστε εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, ότι βρίσκεται το δικό σας σπίτι. Είστε ένα δυναμικό τμήμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Σύνδεσμος ανάμεσα στους Απανταχού Έλληνες. Σύνδεσμος των Ελλήνων της Διασποράς με την Πατρίδα. Υπηρετείτε (και το διακηρύσσετε μέσα από το καταστατικό της Ένωσής σας) τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού των παραδόσεων, των αρχών και των αξιών της αιώνιας Ελλάδας. Εκπροσωπείτε στις κοινωνίες που πολιτεύεστε, το Έθνος που γέννησε τη Δημοκρατία, για να την υιοθετήσουν στην εποχή μας οι περισσότερες Χώρες, οι περισσότεροι Λαοί του Πλανήτη. Έχετε την περηφάνια αλλά και το βάρος της ιστορικής κληρονομιάς, που «μπόλιασε» τον παγκόσμιο πολιτισμό. Λειτουργείτε στις Δημοκρατίες της δεύτερης πατρίδας σας ως συνεχιστές μιας πανάρχαιας παράδοσης, που είναι τόσο επίκαιρη και αναγκαία στην εποχή μας. Της παράδοσης που αφορά στη δημοκρατική οργάνωση, τη λειτουργία και τη διακυβέρνηση κάθε σύγχρονης Πολιτείας. Η Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες, αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια για την καταξίωση και την πρόοδό σας. Αλλά και για την προσφορά, για το έργο που επιτελείτε στις νέες πατρίδες σας. Αισθανόμαστε, ταυτόχρονα, ευγνωμοσύνη για την έγνοια σας σε ό,τι αφορά τη Μητέρα Πατρίδα, για τη συμβολή σας στη διεύρυνση και την αναβάθμιση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας της πρώτης με τη δεύτερη Πατρίδα σας και για την προσφορά σας στη διεθνή κατανόηση και την προώθηση των εθνικών μας δικαίων.
Στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της 7ης Γενικής Συνέλευσής σας, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε θέματα που αφορούν όλους τους λαούς, όλες τις χώρες, στις οποίες απλώνεται η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού. Θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον, για την παγκόσμια οικονομική κρίση, για τη μεγάλη περιβαλλοντική και κλιματική πρόκληση, για τη φτώχεια στον Κόσμο και τη μη νόμιμη μετανάστευση, για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και τον Κόσμο.
Είδα πριν από λίγο ότι μπήκε στην αίθουσα και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής ο Απόστολος Κακλαμάνης στη θητεία του οποίου ξεκίνησε και η δική σας οργάνωση και δραστηριοποίηση της ΠαΔΕΕ και τον καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σήμερα στην συνεδρίαση.
Η αλληλοενημέρωση για τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, η ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών, ο συντονισμός όλων μας είναι βαρύνουσας σημασίας στη δύσκολη περίοδο που διανύει ολόκληρος ο Κόσμος. Μείζονος σημασίας είναι η αλληλοενημέρωση και συμπαράταξη όλων μας σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά ζητήματα της Πατρίδας: τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, την εκκρεμότητα στην ονομασία της FYROM. Η συμβολή σας σε όλα αυτά ήταν και είναι πρωτοποριακή. Επισημαίνω, ακόμη, την ιδιαίτερη σημασία του ψηφίσματος που προωθείτε για την επιστροφή των αιχμάλωτων Μαρμάρων του Παρθενώνα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επανένωσή τους. Είναι, άλλωστε, ένα οικουμενικό αίτημα για ένα κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα είναι καταλυτικής σημασίας. Πιστεύουμε ότι η συμβολή σας θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Εκλεκτοί συνάδελφοι, βουλευτές του Οικουμενικού Ελληνισμού, θέλω να σας βεβαιώσω ότι το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, οι εκπρόσωποι των Επιτροπών, οι συνάδελφοι Βουλευτές και ο ίδιος προσβλέπουμε σε γόνιμες συζητήσεις, με την καθεμιά και τον καθένα σας. Θέλουμε να σας ακούσουμε για όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέλουμε τις ιδέες και τις προτάσεις σας για καλύτερη συνεργασία και αποτελεσματικότερο συντονισμό του έργου που επιτελούμε.
Καταλήγοντας θέλω να συγχαρώ εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον έως σήμερα πρόεδρο της Ένωσης κ Δημήτρη Γιάνναρο και να ευχηθώ δυναμική πορεία και απόλυτη επιτυχία στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα επιλέξετε. Εύχομαιεκ μέρους όλων των συναδέλφων Βουλευτών,καλή επιτυχία στις εργασίες της 7ης Γενικής Συνέλευσης σας. Εύχομαιτα καλύτερα αποτελέσματα στη συζήτηση των προτάσεων για τις μελλοντικές σας δραστηριότητες, την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού σας και την τροποποίηση του Καταστατικού σας. Εύχομαι απόλυτη επιτυχία στους στόχους που έχετε ορίσει. Όπου κι αν βρίσκεστε, για μας είστε δικοί μας άνθρωποι. Με αγάπη και συγκίνηση, σας υποδεχόμαστε και σας αγκαλιάζουμε. Καλή και ευχάριστη διαμονή στην Πατρίδα. Καλή επιτυχία!»
Στον χαιρετισμό της η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε τα ακόλουθα:
«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί Έλληνες Βουλευτές από ολόκληρο τον κόσμο, καλώς ήλθατε στην Ελλάδα. Με χαρά και υπερηφάνεια σας υποδεχόμαστε στην πατρίδα, με την ευκαιρία της 7ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Εύχομαι να είναι ευχάριστη και ιδιαίτερα γόνιμη η παραμονή σας εδώ.
Κάθε φορά που απευθύνομαι σε Έλληνες από το εξωτερικό αισθάνομαι πάντα την ανάγκη να σας μεταφέρω την περηφάνια και την ευγνωμοσύνη που νοιώθουμε για εσάς, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του – και βεβαίως και εμείς, οι εκπρόσωποί του στο Ελληνικό κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση. Με συγκίνηση και με υψηλές προσδοκίες υποδεχόμαστε πάντα την είδηση ότι άξια μέλη των ελληνικών παροικιών εκλέγεστε στα κοινοβούλια των χωρών όπου διαμένετε. Με την καταξίωσή σας, με τη δράση και το έργο σας, με την αγάπη σας για την Ελλάδα και τη διάθεσή σας να προσφέρετε διαρκώς στους στόχους της, τιμάτε το όνομα της πατρίδας μας ανά τον κόσμο, αποτελείτε τη μεγάλη δύναμη του Οικουμενικού Ελληνισμού. Όλοι οι Απόδημοι – και ασφαλώς εσείς, εξέχοντα μέλη της Ομογένειας – συγκροτείτε στο εξωτερικό μια δεύτερη Ελλάδα, ισάριθμη σχεδόν του μητροπολιτικού κέντρου. Μια Ελλάδα που ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες, στηριζόμενη στο ανήσυχο πνεύμα, στη δημιουργικότητα, στην ευελιξία, στην εργατικότητα. Μια Ελλάδα που προκόβει και διακρίνεται συνεχώς. Μια Ελλάδα περήφανη για το παρελθόν της, αισιόδοξη για το μέλλον της.
Είναι ο θαυμασμός και η περηφάνια μας γι’ αυτή την Ελλάδα που εσείς εκπροσωπείτε, είναι τα αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει για την Ελλάδα η στενή και συνεχής συνεννόηση μεταξύ Κέντρου και Αποδήμων, που μας κάνουν να θέτουμε την ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί κορυφαίο πολλαπλασιαστή ισχύος για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εσείς, χτίζετε σταθερές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και των άλλων κρατών. Γι’ αυτό και στόχος μας μια συνεχώς στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με τους Αποδήμους μας. Και αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί σημαντικά βήματα έχουν γίνει προς τον στόχο αυτό. Μεταξύ αυτών θα αναφέρω την ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Τη θεσμική θωράκισή του. Την αναβάθμιση των δράσεων και πρωτοβουλιών της Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Την απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, παντού όπου υπάρχουν γενιές Ελλήνων, ώστε να γίνουν τα ελληνικά γράμματα πιο ελκυστικά και να κρατήσουμε ζωντανή την γλώσσα και την ταυτότητα μας στις νεώτερες γενιές αποδήμων. Την ουσιαστική στήριξη του ομογενειακού Τύπου και των ελληνόφωνων μέσων που δημιουργούν πιο συνεκτικούς δεσμούς στις κοινότητές μας και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στις χώρες διαμονής σας.
Γνωρίζουμε όλοι την ιδιαίτερη ευαισθησία όλων των Απόδημων Ελλήνων για την εξέλιξη των εθνικών μας υποθέσεων, γνωρίζουμε όλοι το διαρκές ενδιαφέρον σας για την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον.
Ως υπουργός Εξωτερικών της πατρίδας μας, λοιπόν, με υπευθυνότητα και ικανοποίηση στέκομαι εδώ μπροστά σας για να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μας, με την πολιτική της, ισχυροποιεί συνεχώς τη θέση και το καλό όνομα της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δυναμώνουμε τη φωνή της πατρίδας μας. Αυξάνουμε το κύρος και την επιρροή της. Πετυχαίνουμε μεγάλους εθνικούς στόχους. Κάνουμε τους Έλληνες περήφανους, σε όποια γωνιά της γης και αν ζουν.
Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε γιατί και στην εξωτερική μας πολιτική επιλέγουμε τη δράση και όχι την ακινησία. Επιλέγουμε την ενεργό, την εποικοδομητική συμμετοχή στις μεγάλες διεθνείς διεργασίες, επιλέγουμε την εξωστρέφεια. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας γιατί παρουσιαζόμαστε στη διεθνή σκηνή με εθνική αυτοπεποίθηση, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, με πίστη στα δίκαιά μας, με ανοιχτούς ορίζοντες προς τον κόσμο.
Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί – και έχει – λόγο και ρόλο στα σημαντικά διεθνή ζητήματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι παρούσα παντού: Ηγέτιδα στα Βαλκάνια, παρούσα από τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, στην Αφρική και στο Αφγανιστάν, όπου απαιτούν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις.
Βρισκόμαστε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στην πρωτοπορία των δυνάμεων που δημιουργούν τη νέα ευρωπαϊκή προοπτική.
Ενισχύουμε τις σχέσεις της Ελλάδας με όλους τους σημαντικούς διεθνείς παράγοντες – τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και με αναδυόμενες, οικονομικές και πολιτικές, δυνάμεις. Αξιοποιούμε για το σκοπό αυτό, βεβαίως, και όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όπως η τρέχουσα προεδρία μας στον ΟΑΣΕ.
Όταν στην αρχή της χρονιάς, η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία του μεγαλύτερου περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας, θέσαμε την προώθηση των ζητημάτων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Και, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων στο διεθνή χώρο, καταφέραμε να κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα με τη διοργάνωση της Ατυπης Συνόδου της Κέρκυρας. Παρά το γεγονός ότι πολλοί είχαν επιφυλάξεις αρχικά, η επιλογή μας δικαιώθηκε. Ο άτυπος, ελεύθερος και ανοιχτός διάλογος που αναπτύχθηκε στο τραπέζι της Συνόδου, έτυχε της στήριξης των 56 μελών του Οργανισμού. Η «διαδικασία της Κέρκυρας» αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε από εδώ και στο εξής τον κρίσιμο διάλογο για τα θέματα ασφάλειας της ηπείρου μας.
Παράλληλα, όπως είναι αυτονόητο, δεν παύουμε ποτέ να δίνουμε, με αποφασιστικότητα και με ρεαλισμό, τη μάχη για τα εθνικά μας θέματα, διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Πρωτοστατούμε στην εκπλήρωση των ευρωατλαντικών προσδοκιών των γειτονικών μας χωρών. Στηρίζουμε ενεργά με εθνικούς πόρους και με επενδυτικά κεφάλαια την ανάπτυξη και τη σταθερότητά τους. Με την ενεργό στήριξη της Ελλάδας, όλες οι χώρες της περιοχής μας έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, βήματα που τις φέρνουν πιο κοντά στην οικογένεια της Ευρώπης.
Δυστυχώς, εξαίρεση αποτελεί η ΠΓΔΜ. Η πολιτική των κυβερνώντων στα Σκόπια μέχρι στιγμής στερεί από τη χώρα και τον λαό της το ευρωατλαντικό τους μέλλον. Εμείς, με συγκροτημένη πολιτική, έχουμε πετύχει να κάνουμε τις θέσεις μας ευρύτερα κατανοητές μεταξύ των διεθνών μας συνομιλητών. Είναι ασφαλώς ξεκάθαρο ότι και ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος της Ομογένειάς μας, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός για την θετική έκβαση των προσπαθειών μας και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό. Στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι εταίροι μας υιοθέτησαν ομόφωνα τις θέσεις μας. Το μήνυμα στους γείτονές μας, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας, ήταν και είναι σαφές: δεν μπορούν να συνεχίζουν την πρακτική του αλυτρωτισμού, δεν μπορούν να εξακολουθούν να παραχαράσσουν την ιστορία, και να μην έχουν συνέπειες. Το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό τους μέλλον προϋποθέτει λύση στο ζήτημα του ονόματος. Αυτό επιδιώκει και η Ελλάδα. Συνεχίζουμε να δίνουμε μια δύσκολη και απαιτητική διαπραγματευτική μάχη στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, το ίδιο και οι απαραβίαστες κόκκινες γραμμές μας. Λύση με ονομασία σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων. Λύση προς όφελος όλων, λύση προς ένα μέλλον συνεργασίας και ασφάλειας.
Με αυτή την συνεπή πολιτική μας, διευρύνουμε τα διεθνή ερείσματα της Ελλάδας. Δημιουργούμε εκείνο το κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Κεφάλαιο, το οποίο αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, για να σας φέρω ένα απτό παράδειγμα.
Δυναμώνοντας την φωνή της Ελλάδας, ενισχύουμε την βαρύτητα των θέσεων και των επιχειρημάτων της. Αυτό το αποδεικνύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα που αναζητούμε τρόπους να βγούμε από το θεσμικό αδιέξοδο και να στρέψουμε το ενδιαφέρον και τις πολιτικές της Ένωσης σε εκείνα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες μας: την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης.
Το αποδεικνύουμε επίσης με τη συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου της Τουρκίας και της συμπεριφοράς της όσον αφορά στις μειονότητες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις σχέσεις καλής γειτονίας, σε τόσα άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει για κανέναν. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, τέσσερις λέξεις: πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη. Καμία παρέκκλιση, καμία λευκή επιταγή.
Είναι αυτονόητο δε, ότι τελικός στόχος της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας προϋποθέτει και την ενεργό συμβολή της στη λύση του Κυπριακού. Η συνεχιζόμενη εδώ και 35 χρόνια κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου – μέλους πια της Ευρωπαϊκής οικογένειας – αποτελεί μια κατάσταση απαράδεκτη για τη σύγχρονη Ευρώπη, η οποία πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος. Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης. Οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη μιας καθαρά κυπριακής λύσης, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Λύσης που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.. Στον αγώνα της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας για μια τέτοια λύση, η Ελλάδα στέκεται πάντα αλληλέγγυα, πάντα παρούσα, πάντα έτοιμη να συνδράμει όπου και όπως μπορεί. Η επίτευξη λύσης θα αποτελέσει άλλωστε δικαίωση των πόθων όλων των Ελλήνων, σε ολόκληρη την υφήλιο.
Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς παρουσιάζοντας προκλήσεις στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα, παρουσιάζοντας ευκαιρίες τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τόλμη.
Οι στόχοι και τα συμφέροντα της πατρίδας μας απαιτούν την εκμετάλλευση κάθε παράγοντα ισχύος που διαθέτουμε. Απαιτούν τη συμπόρευση και τη συστράτευση όλων μπροστά στους κοινούς μας εθνικούς στόχους. Απαιτούν όλοι οι Έλληνες, σε όποια χώρα του κόσμου και αν ζούμε, να συντονίσουμε τις προσπάθειες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Το γνωρίζουμε όλοι καλά: η συνεχής ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας μας αποτελεί την πιο ισχυρή εγγύηση για ένα πιο ασφαλές και δημιουργικό μέλλον για τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτή είναι η κοινή δέσμευσή μας. Καλωσορίζοντάς σας και πάλι στην πατρίδα, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της γενικής συνέλευσής σας».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είπε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω κι εγώ στην Ελλάδα. Τη χώρα όπου οι θεοί εξανθρωπίστηκαν κι ο άνθρωπος θεώθηκε… * Τη χώρα όπου η Ομορφιά συνάντησε το Λόγο και η Αρετή έσμιξε με την Ελευθερία. Τη χώρα όπου διατυπώθηκαν συγκλονιστικές αλήθειες, που ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρες. Ακόμα και σήμερα δυσκολευόμαστε να τις αντιληφθούμε. Ακόμα και σήμερα τις αναζητούμε ως οδηγό στην πορεία μας κι ως νοήματα ζωής.
Σας καλωσορίζω στη χώρα που αυτές τις αλήθειες δεν τις υπερασπίστηκε μόνο με λόγια, επιχειρήματα, γραπτά και μνημειακά έργα Τέχνης. Τις υπερασπίστηκε και με το αίμα των ανθρώπων της. Πολλές φορές σηκώνοντας το ανάστημά της μόνη ενάντια σε πανίσχυρους…
Σας καλωσορίζω στη χώρα που ανέβηκε σε πνευματικές κορυφές, χωρίς οι άνθρωποί της να αποβάλουν τις ανθρώπινες αδυναμίες τους. Δεν ξεπέρασαν μικρότητες και έριδες και μισαλλοδοξίες. Κατάφεραν ό,τι κατάφεραν, παρά τις αδυναμίες τους. Ανέβηκαν στο Όλυμπο κουβαλώντας τα «βαρίδια» της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Έγιναν πολλές φορές «Σίσυφοι» σκαρφαλώνοντας ψηλά κι ύστερα κατρακυλώντας με το φορτίο τους κάτω. Αλλά δεν σταμάτησαν να κοιτούν προς τα πάνω και να ανεβαίνουν.
Κι είναι Οικουμενικός και πάντα επίκαιρος ο Ελληνικός Πολιτισμός, όχι γιατί επαγγέλλεται την τελειότητα. Αλλά γιατί παράγει μεγαλείο και αρετή μέσα από τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης. Γιατί δεν αρνείται την ανθρωπιά – εξευγενίζει τον Ανθρωπο.
Αυτή η Ελλάδα, ή τόσο αντιφατική καμιά φορά μας πληγώνει. Αλλά την αγαπάμε, ακόμα κι όταν μας πληγώνει… Κλείστε στις καρδιές τέσσερα πράγματα που συνοψίζουν την Ελλάδα στη διαχρονία της: Φώς, Λόγο, Αρετή κι Ελευθερία. Φώς, για να διαλύει τα σκοτάδια της προκατάληψης. Λόγο, για να πειθαρχεί το Πνεύμα μας. Αρετή για να βγάζουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας. Κι Ελευθερία για να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις που έχουμε μέσα μας
Αυτά τα τέσσερα σας χαρακτηρίζουν και σας κάνουν τόσο αγαπητούς εκεί που βρίσκεστε ο καθένας. Κι αυτά οδηγούν στο πέμπτο: εκείνο που πάνω απ’ όλα σας χαρακτηρίζει! Αγάπη για την Ελλάδα. Που σημαίνει αγάπη για τον Ανθρωπο, για τον Οικουμενικό Ανθρωπο. Γιατί ένα κομμάτι Ελλάδας, ένα κομμάτι από Φώς, Λόγο, Αρετή κι Ελευθερία, υπάρχει σε κάθε σωστό άνθρωπο σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ανεξαρτήτως καταγωγής…
Αυτό αντιπροσωπεύετε εσείς. Αυτό εκφράζετε. Η Ελλάδα που υπάρχει μέσα σας συνδέεται με την Ελλάδα που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του κόσμου και επιστρέφει σήμερα στη σύγχρονη Ελλάδα. Που στέκει στα πόδια της κι αγωνίζεται να γίνει αντάξια της Ιστορίας της, αντάξια της Παράδοσής της, αντάξιά σας. Και θα το καταφέρει…Και πάλι σας καλωσορίζω, σας εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες σας».

Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Ιούλιος 2009 >
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 31    
Forum