Η Σούλα Μπασιούκα και η Νατάσα Βησσαρίωνος σεργιανίζουν στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και παρουσιάζουν από την εκπομπή «Ο ταχυδρόμος» ότι ενδιαφέρον ξεχωρίσουν. Την Παρασκευή 23 Ιουλίου προσφέρουν με κλήρωση το βιβλίο:
«Σεφ στο...παρά πέντε, Ιδέες και λύσεις για διατροφή με εύκολες συνταγές» του Ευάγγελου Ζουμπανέα από τις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα
Ο καταξιωμένος συγγραφέας Ευάγγελος Ζουμπανέας, βασισμένος στην πολύχρονη επαγγελματική του πείρα, δημιούργησε έναν εύχρηστο και πρωτότυπο οδηγό διατροφής και μαγειρικής με σκοπό να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν να τρέφονται υγιεινά.
Ο «Σεφ...στο παρά πέντε» επιλέγει και προτείνει:
• Ιδέες και λύσεις για μικρά αλλά και μεγάλα γεύματα
• Ιδέες για την προετοιμασία γευμάτων χωρίς μαγείρεμα
• Εύκολες και νόστιμες συνταγές σε λιγότερο από 15 λεπτά
• Προτάσεις για τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία μενού
• Οδηγίες για τη διασφάλιση ισορροπημένων διαιτολογίων
• Πίνακες και μεθοδολογία για την οργάνωση της καθημερινής διατροφής
• Ειδικά διαιτολόγια για παθολογικές καταστάσεις όπως υπέρταση, διαβήτης, κ .ά.
Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Nutricare, επιστημονικός σύμβουλος του περιοδικού Διατροφή και Υγεία και της εγκυκλοπαίδειας Υγιεινή Διατροφή του Κώστα Μπαζαίου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Διατροφή και Υγεία, Vita, Δίαιτα και Διατροφή καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. Συνεργάστηκε με τη δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "Τι τρέχει;" και έκανε ενημερωτικές εκπομπές σε όλα σχεδόν τα κανάλια κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης. Συνεργάστηκε επίσης με το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Τεχνολόγων Διατροφής.
Ακόμη η εκπομπή ξεχώρισε:
«Το δικό μας τραγούδι» μυθιστόρημα της Γεωργία Χαραμαρά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα
Ο Έντι και η Κάτια είναι δυο παλιοί εραστές που συναντιούνται ξανά μετά από εννιά χρόνια χωρισμού κάτω από τις ίδιες συνθήκες που πρωτοσυναντήθηκαν. Ένας κοινός γνωστός τους προτείνει για δεύτερη φορά επαγγελματική συνεργασία.
Με το που ξανασυναντιούνται, καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να αποδεχθούν το παρόν, να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλον, να συνεργαστούν ξανά.
Όμως το παρελθόν που αρχίζει με ένα περίεργο τρόπο να ξαναζωντανεύει, δυσκολεύει τα πράγματα. Οι συμπτώσεις, οι λάθος αποφάσεις και οι κακοί χειρισμοί, τα ξεχασμένα συναισθήματα, κάνουν τη σχέση τους που ξεκινάει πάλι από την αρχή να είναι γεμάτη αγκάθια.
Η Γεωργία Χαραμαρά γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ν. Φιλαδέλφεια. Απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ασχολήθηκε με το θέατρο, παίζοντας επί χρόνια σε ερασιτεχνικές ομάδες και σκηνοθετώντας σχολικές παραστάσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τον υποτιτλισμό ξένων τηλεοπτικών προγραμμάτων.
"Το δικό μας τραγούδι" είναι το πρώτο της βιβλίο.
«Ανάμεσα Γκιούλμπαξε και Σμύρνη» μυθιστόρημα του Τσιάλα Δημήτρη από τις εκδόσεις Λιβάνη
Η υπόθεση του μυθιστορήματος αυτού εκτυλίσσεται στα παράλια της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στα Βουρλά, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στη Σμύρνη. Με κεντρικό άξονα μια ερωτική ιστορία και πρωταγωνιστές μια κοπέλα και τα δύο παλικάρια που τη διεκδικούν, ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει την ξένοιαστη και πλούσια ζωή των κατοίκων πριν από το 1919, την εκστρατεία του ελληνικού στρατού στην περιοχή, τον ενθουσιασμό των κατοίκων –χτυπούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών επί ώρες, ο κόσμος είχε ξεχυθεί στους δρόμους τραγουδώντας και χορεύοντας, οι γυναίκες με τους δίσκους στα χέρια κερνούσαν τους πάντες γλυκά–, καθώς και το ρυθμό της ζωής τους μέχρι το 1922. Περιγράφεται στη συνέχεια το πώς οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να σωθούν και να καταφύγουν στην πατρίδα, στην Ελλάδα, και η ανατροπή που υπήρξε στις σχέσεις των τριών πρωταγωνιστών.
«Εκείνη την Κυριακή, στα μέσα του Μαΐου, όλα συνηγορούσαν στο να γίνει το γλέντι των Καρενλήδων το πιο σημαντικό κοσμικό γεγονός στα Βουρλά. Ο καιρός ήταν γλυκός και ήπιος. Οι κοπέλες φόρεσαν τα πιο ανάλαφρα ρούχα τους με τα μεγάλα ντεκολτέ, σήκωσαν τα μαλλιά τους ψηλά για να φαίνονται οι κρινένιοι λαιμοί τους, καλά προφυλαγμένοι όλο το χειμώνα από τις καιρικές μεταβολές, και φόρεσαν τα κομψά σκαρπινάκια τους, τα καπέλα τους και τα κοσμήματά τους. Η Ελένη έβαλε το καλύτερο φόρεμά της, το γαλάζιο με τις άσπρες μπορντούρες στις άκρες του, και έσφιξε τη μέση της όσο περισσότερο μπορούσε, σε σημείο που να μην μπορεί να σκύψει για να βάλει τα γοβάκια της. ?ε φόρεσε στο κεφάλι ούτε μαντίλι ούτε καπέλο κι άφησε τα μαλλιά της ελεύθερα. Έβαλε τα καλά χρυσαφικά της κι έδωσε δυο τσιμπιές στα μάγουλά της για να κοκκινίσουν».
Ο Δημήτρης Τσιάλας του Αθανασίου και της Καλούδας γεννήθηκε στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής από γονείς αγρότες και σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε ως καθηγητής σε διάφορα σχολεία της Θράκης και της Μακεδονίας και τώρα είναι συνταξιούχος.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Τα Παιδικά Χρόνια του Δήμου (1992), με επιμέλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που το 1998 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των αξιόλογων βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας και βρίσκεται στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων Αθηνών, Πειραιώς, Πελοποννήσου, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Κομοτηνής και πολλών ΤΕΙ. Ακολούθησαν από τις εκδόσεις Κώδικας Τα Αλάνια του Βαρδαρίου (1996), Ένας Μικρός Άγιος (1999) και Ο Καπετάν Χάψας (2000). Το τελευταίο βιβλίο του, Τα Μοβ Χρόνια της κυρα-Νιόβης, κυκλοφόρησε σε αυτοέκδοση το 2004.
Παράλληλα, επί οκτώ χρόνια, από το 1994 έως το 2002, εξέδιδε το περιοδικό Κασσάνδρα, υπό την σκέπην του «Συλλόγου Κασσαντρινών Θεσσαλονίκης» και με σχεδιασμό του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που αναφερόταν στα πολιτιστικά στοιχεία της πατρίδας του, κυρίως παραδοσιακά (τραγούδια, παραμύθια, αφηγήσεις), και φιλοξενούσε επίσης άρθρα επιστημόνων.