Η Σούλα Μπασιούκα και η Νατάσα Βησσαρίωνος σεργιανίζουν στα βιβλιοπωλεία της χώρας και μοιράζονται με τους ακροατές τους ότι ενδιαφέρον ανακαλύπτουν…
Τα βιβλία που προσφέρει η εκπομπή της ΕΡΑ5 «Ο Ταχυδρόμος» με κλήρωση την Παρασκευή 16 Ιουλίου είναι:
«Οι ψίθυροι στους τοίχους» μυθιστόρημα της Κατίνας Βλάχου από τις εκδόσεις Ροές.
Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη σημερινή Κέρκυρα, αλλά η πλοκή της είναι υφασμένη με νήματα χρόνου και θρύλου.
Οι «ψίθυροι» αυτοί είναι ανεξάλειπτες στο χρόνο εγγραφές παλιών μυστικών, με λέξεις που λείπουν και σιωπές ανεξίτηλες. Ένας έφηβος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τις εντοπίζει στους παλιούς τοίχους και προσπαθεί να τις αποκρυπτογραφήσει. Συναντά έναν γιατρό ο οποίος, επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, ψάχνει να βρει το κομμένο (;) νήμα και το κρυμμένο νόημα: τη συνέχεια της ζωής.
Κι άλλοι, όμως, αναζητούν το ίδιο νήμα και νόημα: μια μοναχική φιλόλογος, που ερευνά έναν τοπικό θρύλο, προστίθεται στην ομάδα και ανακαλύπτει κρυμμένα μυστικά και ψέματα μιας μικρής κοινωνίας.
Υπάρχει και η μητέρα του εφήβου, στο πρόσωπο της οποίας αναπαράγεται ένας καταστροφικός έρωτας του παρελθόντος. Υπάρχει ακόμα κι ένα μικρό παιδί, που δρα ως καταλύτης…
Τελικά, όλοι οδηγούνται στην αναγνώριση και αποδοχή του πεπρωμένου τους, και παίρνουν συνειδητά τη θέση τους στην αδιάλειπτη συνέχεια, στον τόπο και το χρόνο.
Η Κατίνα Βλάχου αφηγείται μια απλή, αλλά πολύ ευρηματική ιστορία, που αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη ψυχή και τη μοίρα και, κυρίως, προσφέρει κάθαρση τόσο στους ήρωες όσο και στους αναγνώστες της.
Η Κατίνα Βλάχου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1950. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γαλλία και εργάστηκε στην Κολωνία, την Αθήνα και την Κέρκυρα, όπου ζει από το 1988. Έχει γράψει τρία βιβλία, «Η Υπόθεση των Νημάτων», σπονδυλωτό μυθιστόρημα, (εκδόσεις ΕΨΙΛΟΝ 1996), «Το Πέταγμα του Γλάρου», πεζογραφήματα, (εκδόσεις ΕΨΙΛΟΝ 1996), και «Έρως Ημίεργος», αφήγημα (εκδόσεις ΑΚΡΩΤΗΡΙ 2005).
«Κλειστόν λόγω μελαγχολίας» μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά από τις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα.
Μια σύγχρονη μικρή πόλη, πολλές ανθρώπινες ιστορίες, που σελίδα τη σελίδα «γράφουν» το μυθιστόρημα της ζωής. Είναι το «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας».
Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι μελαγχολικοί και ανικανοποίητοι, τρυφεροί και σκληροί, τραυματισμένοι από την πλήξη και τη μίζερη ζωή τους στη μικρή τους πόλη. Άλλοτε ανιδιοτελείς και άλλοτε υστερόβουλοι, βιώνουν τις αντιφάσεις της ύπαρξης. Επιζητούν όλοι την ευτυχία, όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μελαγχολική διαπίστωση της συνειδητοποίησης ότι η καθημερινότητα μας φθείρει.
Κι έτσι, επιχειρούν να αποδράσουν από το σπίτι τους, από την πλήξη τους, από κάθε λογής μιζέρια, για να κλειστούν εντέλει, ανικανοποίητοι, ματαιωμένοι, στον εαυτό τους. Ανθρώπινοι χαρακτήρες που σπατάλησαν τη ζωή τους και βουλιάζουν στην ασημαντότητα και στην αυτοματαίωσή τους.
Το «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας» είναι ένα μυθιστόρημα με 22 εκδόσεις - 40.000 και πλέον αντιτύπων από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, το 1999, από τις εκδόσεις «Κέδρος». Εξαντλημένο πλέον, επανεκδίδεται με καινούργια επιμέλεια, από τα «Ελληνικά Γράμματα».
Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Για χρόνια σπούδαζε βιολί, το οποίο διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Εγκατέλειψε τη δικηγορία κι εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε και απολύθηκε από τη χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη συγγραφή: θέατρο, τηλεόραση, σενάριο, δημοσιογραφία, δοκίμιο και πεζογραφία. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από πολλούς θιάσους. Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός κυρίως από την περίφημη σατιρική σειρά Εκείνος και...Εκείνος . Τα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά , που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 1989 (εκδ. "Κέδρος"), μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα τουρκικά και τα εβραϊκά.
«Σου μιλάω… για γράμματα» από τους Νατάσα Κυριακοπούλου , Μαριάνθη Παπάδη, Μιχάλης Τσαμπαλίκα σε εικονογράφηση Φούλης Μητσιάλη από τις εκδόσεις Νίκας.
Το βιβλίο πραγματοποιεί την υπόσχεση του τίτλου του: Μιλάει για γράμματα! Μέσα στις σελίδες του τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου ζωντανεύουν, ζουν σε μια γειτονιά, έχουν σπίτια, δραστηριοποιούνται, εργάζονται, έχουν συνήθειες και χαρακτηριστικά μικρών και μεγάλων ανθρώπων.