«Δεν καταλογίζουμε ευθύνες,απλώς θα θέλαμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει» λέει η υφυπουργός και συμπληρώνει: «Δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε σχολεία στην Ευρώπη, ούτε να κόψουμε τη χρηματοδότηση,αλλά αυτό που συμβαίνει με τα συμβόλαια ενοικίων είναι πρωτάκουστο» . Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου αναφέρονται ενδεικτικά σχολεία όπως το Γυμνάσιο- Λύκειο Κολωνίας, στο οποίο το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 5.305 ευρώ, αλλά εκκρεμεί η ανανέωσή του: «Υπάρχουν ορισμένα σχολεία στα οποία φοιτούν μόλις 15 ελληνόπουλα και όμως πληρώνουμε ενοίκιο χιλιάδες ευρώ» επιμένει η κυρία Χριστοφιλοπούλου.
Μόνο στην περιοχή του Μονάχου λειτουργούν συνολικά εννέα ελληνικά σχολεία και η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει γι΄ αυτά κάθε μήνα μόνο για ενοίκια περισσότερα από 120.000 ευρώ. Στο Λύκειο του Ντύσελντορφ υπάρχει, όπως σημειώνεται σε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, το εξής θέμα προς διερεύνηση: «Εκκρεμεί η αποπληρωμή δανείου 350.000 ευρώ από τον Φεβρουάριο 2005 υπό τη μορφή ενοικίου (περίπου 3.500 ευρώ τον μήνα)!
Στην Ολλανδία, στα σχολεία μητρικής γλώσσας καταβάλλεται ετήσιο μίσθωμα για ενοίκιο 34.460 ευρώ, στο Βέλγιο για την ίδια μορφή σχολείων καταβάλλεται ετήσιο μίσθωμα 75.120 ευρώ, ενώ για την Ελβετία μόλις 2.389 ευρώ.
Ολα τα μισθώματα πρόκειται να αναθεωρηθούν, λέει η υφυπουργός και αποστέλλει ομάδα επιθεωρητών του υπουργείου για να την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων και κυρίως για να βρεθεί ποιοι έκαναν τα συμβόλαια ενοικίασης, από ποιους και με ποια κριτήρια
Πηγή: Βήμα Νίκος Χασαπόπουλος