Επίτιμος Δημότης της Τιφλίδας, ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος της «Ηellenicare», Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέας Άθενς. Η τιμή αυτή της πρωτεύουσας της Γεωργίας έρχεται να προστεθεί στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει ο 88χρονος επιφανής Ελληνοαμερικανός, σε αναγνώριση του μεγαλόπνοου ανθρωπιστικού-ιατρικού έργου που αναπτύσσει εδώ και δεκατρία χρόνια στη χώρα του Καυκάσου και όχι μόνο.
Για τη συνεχή συνεισφορά του, ο κ. Άθενς τιμήθηκε από το Δημαρχείο της Τιφλίδας με το κλειδί της πόλης και τιμητική περγαμηνή, την οποία παρέλαβε εκ μέρους του ο ιατρικός διευθυντής του «Ηellenicare», ομογενής καρδιολόγος από το Σικάγο, Κυριάκος Κανάκης.Το ανθρωπιστικό-ιατρικό πρόγραμμα στη Γεωργία, ξεκίνησε σε χρόνια δύσκολα. Η πρώτη επίσκεψη του κ. Άθενς στη Γεωργία, το 1997, τον έφερε αντιμέτωπο με τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων ομογενών στη Γεωργία, αλλά και των Γεωργιανών, γενικότερα. Ήταν η εποχή που ακόμα και η ασπιρίνη ήταν δυσεύρετη. Στην Τιφλίδα ήδη λειτουργούσε Σύνδεσμος Ελλήνων Ιατρών, με στόχο να συνδράμει τις όποιες προσπάθειες ανασυγκρότησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας. Η πρωτοβουλία των ομογενών ιατρών άγγιξε την καρδιά του Έλληνα από την Αμερική. Έτσι, «γεννήθηκε» το Ελληνικό Ιατρικό Ίδρυμα «Ιπποκράτης», στην Τιφλίδα, που ακόμα και σήμερα το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στους ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες της Γεωργίας, αλλά και από όμορες χώρες.
Στα χνάρια του «Ιπποκράτη» ιδρύθηκαν αντίστοιχα προγράμματα στην Ουκρανία, την Αρμενία και την Αλβανία του «Hellenicare», που σήμερα λειτουργεί συνολικά επτά Ιατρικά Κέντρα. Τρία από αυτά, στη Δημοκρατία της Γεωργίας: ένα μεγάλο Ιατρικό Κέντρο στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, ένα στην ιστορική Ελληνική Κοινότητα της Τσάλκα και ένα στο χωριό Τσικιτσβάρι.
Παράλληλα, τρεις κινητές ιατρικές μονάδες εξυπηρετούν περισσότερα από 45 ελληνικά χωριά στη Γεωργία. Σε πέντε πόλεις γύρω από την Τιφλίδα, το «Hellenicare» λειτουργεί σταθμούς επισκεπτριών νοσοκόμων για την παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά και για το συντονισμό των επισκέψεων των κινητών μονάδων.
Η ιατρική ομάδα του «Hellenicare» πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στη Γεωργία, ενώ μέσω του προγράμματος οι τοπικοί γιατροί εκπαιδεύτηκαν σε νοσοκομεία του Σικάγου και της Θεσσαλονίκης, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν και άλλες τέτοιου είδους εγχειρήσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Τιφλίδας.
Τον περασμένο Μάρτιο το Ελληνικό Ιατρικό Ίδρυμα «Ιπποκράτης» του «Hellenicare» στην Τιφλίδα της Γεωργίας κέρδισε τον κρατικό διαγωνισμό για την έναρξη του σκρίνινγκ του καρκίνου του μαστού σε διάφορες περιοχές της Γεωργίας. Το Ίδρυμα είχε λάβει δωρεά από την Ελλάδα ένα σύγχρονο ψηφιακό μαμμολογικό μηχάνημα, σε κινητή μονάδα, για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων σε διάφορες περιοχές της Γεωργίας. Η δωρεά αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελληνικής Κρατικής Αναπτυξιακής Βοήθειας και χρηματοδότηση από το ΥΔΑΣ, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Άθενς
Ο Ανδρέας Α. Άθενς (Ανδρέας Αθανασούλας, του Αριστείδη) γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το πλούσιο σε προσφορά έργο του προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία επάξια τον κατατάσσει στις εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού της Διασποράς.
Την επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία ο Ανδρέας Άθενς ξεκίνησε το 1950 με την ίδρυση της Χαλυβουργίας Metron Steel Corporation, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη βιομηχανική μονάδα, η οποία και σήμερα αποτελεί σημαντικό κέντρο επεξεργασίας χάλυβα των ΗΠΑ στην περιφέρεια Midwest.
Η ανάμειξή του στα κοινά της Ομογένειας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Όλες οι σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, έχουν τη δική του σφραγίδα. Άλλοτε ως ιδρυτικό μέλος, άλλοτε ως πρόεδρος οργανώσεων και ιδρυμάτων, ηγήθηκε των προσπαθειών και των επιτυχιών του Ελληνισμού της Διασποράς.
Ο Ανδρέας Άθενς πρωτοστατεί σε κάθε αγώνα για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για δικαιοσύνη και ειρήνη, για την Ελλάδα και την Κύπρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, για τους Έλληνες που χρήζουν άμεσης βοήθειας, όπως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Αλβανία και αλλού. Κατείχε ηγετικές θέσεις σε περισσότερους από 50 ομογενειακούς οργανισμούς και εμπορικά επιμελητήρια στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Βέλγιο και άλλες χώρες.
Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του (1995) μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο.
Οι υπηρεσίες του Ανδρέα Άθενς έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Έχει λάβει περισσότερα από 42 βραβεία, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, Ορθόδοξα Πατριαρχεία, Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς και παραγωγικούς φορείς σε κάθε ήπειρο.
Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό της Τάξης του Φοίνικα (1977), με το βραβείο Ellis Island (1977), με το Μέγα Σταυρό της Τάξης της Τιμής της Κυπριακής Δημοκρατίας (1997), με το Τιμητικό Μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου (1993), με το ανώτατο μετάλλιο της Δημοκρατίας της Γεωργίας (2001), με το μετάλλιο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας (2003) κ.ά. Επίσης, το 1979 αναγορεύτηκε Ιππότης της Τάξης του Θρόνου του Βελγίου.