22:05:2009 - 03:05 EEST
 
  • News in English
    SAE President Stefanos P. Tamvakis visited the Greeks in Lebanon responding to an invitation by the president of the Greek Community in Beirut Panagiotis Andriotis.
  • News in English
    The Pan-Pontian Federation of America in cooperation with the Pontic associations and the Federation of Hellenic Societies of NY organized a lecture a the Stathakeio Cultural Center in Astoria.
  • News in English
    The Hellenic Times Scholarship Fund held its annual dinner dance which was attended by many outstanding personalities of the Greek-American community, politicians and persons from the art world.
  • News in English
    South Australian State Labor minister, Michael Atkinson, has inflamed tensions between Turkey and Canberra about a "genocide" by accepting an invitation to address a 20,000-strong rally in Greece on the sensitive issue.
  • News in English
    In an article in Australia's "The Age" newspaper entitled "Britain runs out of excuses for keeping Elgin Marbles" underlines that the opening of the New Acropolis Museum will minimize the British Museums argument that it is the best place to house the marbles that were removed from the Acropolis by Lord Elgin.

19

05

2009

Η Βουλή τίμησε Σάνο και Θια Χάλο
Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων σε ειδική εκδήλωση στο Εντευκτήριο των Βουλευτών στο πλαίσιο του καθιερωμένου εορτασμού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, ύστερα από την καθιέρωση της ημέρας αυτής ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, με ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας στις 24 Φεβρουαρίου 1994.
Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε δυο γυναίκες σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Σάνο Χάλο που επέζησε της σφαγής και αφηγήθηκε τα τραγικά γεγονότα και την κόρη της Τέα Χάλο που κατέγραψε στο συγγραφικό έργο της τη συγκλονιστική ιστορία της γενοκτονίας. Στις γυναίκες αυτές, ύστερα από αίτημά τους, δόθηκε πρόσφατα η ελληνική υπηκοότητα.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας. Μίλησαν, επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος και ο κ. Απόστολος Αποστολίδης εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Δήλωση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων και οργανώσεων.
 Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, στην ομιλία του, είπε τα ακόλουθα:
«Υπάρχουν λαοί, σύμβολα για την ανθρωπότητα. Γιατί τα πάθη που υπέστησαν αλλάζουν την άποψη και τη συμπεριφορά της ανθρωπότητας για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη συνύπαρξη των λαών. Αλλάζουν τη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας.
Οι λαοί-σύμβολα οφείλουν πολλά στους δικούς τους ανθρώπους που με λόγια και με έργα κάνουν γνωστά στην ανθρωπότητα τα πάθη, τις διώξεις, τις ταλαιπωρίες, τη γενοκτονία. Και γίνονται οι άνθρωποι αυτοί σύμβολα των συμβόλων, ουσιαστικά στοιχεία της πανανθρώπινης συνείδησης. Τέτοιοι άνθρωποι είναι και οι δύο ποντιακής καταγωγής γυναίκες, η Sano και η Thea Halo. Η μητέρα επέζησε για να διηγηθεί και η κόρη έγραψε για να μεταδώσει σε όλη την ανθρωπότητα τη γενοκτονία ενός λαού. Του Ποντιακού Ελληνισμού. Ήσαν και είναι πάντα δύο Ελληνίδες από τον Πόντο.
Η Ελληνική Πολιτεία, η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει αυτή την αλήθεια και πραγματικότητα. Και έδωσε την Ελληνική ιθαγένεια, την Ελληνική υπηκοότητα στη μητέρα και την κόρη. Πράξη τυπική γιατί ηθικά και ουσιαστικά την είχαν πάντα.
Η Thea Halo στις 18 Μαΐου 2008 μπροστά σε μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ζήτησε την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας. Πέντε ημέρες αργότερα η ίδια στην Κομοτηνή επανέλαβε το αίτημα σε Διεθνή Ημερίδα.
Εκεί ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι «χαιρετίζει ιδιαίτερα την καταξιωμένη συγγραφέα Thea Halo» και την ευχαριστεί δημόσια γιατί «μέσα από το σπουδαίο έργο της διέσωσε στο πρόσωπο της μητέρας της μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης ιστορίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας»,ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε τη Sano Halo «δίπλα στην Αννα Φρανκ ως ισοδύναμο σύμβολο αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα, ως διαχρονικό σύμβολο του θριάμβου της ζωής και της ελευθερίας απέναντι στο ρατσισμό και τη βία».
Αμέσως μετά, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος ζήτησε να ηγηθεί η Βουλή της προσπάθειας και απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας τη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στην Thea Halo και στη μητέρα της Sano Halo.
Η Βουλή των Ελλήνων μπήκε στην πρωτοπορία, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο να ανταποκριθούν. Και ανταποκρίθηκαν άμεσα. Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που θα σας επιδοθεί από τους Υπουργούς. Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ.
19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Γιατί δεν ξεχνάμε. Γιατί η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξεχάσει. Γιατί ο Ελληνισμός όπου γης δεν ξεχνά. Η ιστορική μνήμη είναι το οξυγόνο των Εθνών».
Ακολούθως, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε:
«Σπάνια, και το εννοώ, η εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Ιθαγένειας για την τιμητική πολιτογράφηση βρίσκει μια τέτοια έκφραση όπως η σημερινή. Σπάνια, γιατί αποδίδεται αυτό που ανήκει σε δύο γυναίκες που είναι Ελληνίδες. Η πολιτεία τις τιμά και δεν τους αναγνωρίζει απλώς αυτό που ήδη τους ανήκει. Τύχη αγαθή, αυτό γίνεται σήμερα, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, γενοκτονία που μας θυμίζει δύο πράγματα: πρώτον, ότι η βαρβαρότητα δεν έχει καμία θέση στην ανθρωπότητα και το σύγχρονο πολιτισμό. Και αν κάποιοι θέλουν πραγματικά να αποσείσουν την ευθύνη που φέρουν, το λιγότερο που θα είχαν να κάνουν είναι να πουν έστω και τώρα την αλήθεια και να ζητήσουν συγνώμη. Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι καμιά γενοκτονία δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορία. Απλώς εκείνο που συμβαίνει είναι ότι οι μνήμες και το αίμα που έχει χυθεί δίνουν μεγαλύτερη διάσταση στην ίδια την ιστορία, την προσφορά των ανθρώπων, αυτό που τους οφείλει ο Ελληνισμός αλλά και η ανθρωπότητα.
Δίνοντας την πολιτογράφηση αυτή σ' αυτές τις δύο γυναίκες, τη μία που έζησε την γενοκτονία και τον ξεριζωμό και την άλλη που έγραψε γι' αυτό το μεγάλο συμβάν που είναι μια στιγμή ιστορική και τραγική για τον Ελληνισμό, η Ελληνική Πολιτεία, το τονίζω για μια ακόμη φορά, απλώς κάνει το αυτονόητο χρέος της. Και το κάνει κάπως αργά, είναι η αλήθεια. Αλλά και σ' αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το ''κάλλιο αργά παρά ποτέ''.
Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τη Βουλή των Ελλήνων για την πρωτοβουλία την οποία πήρε να θυμίσει σ' εμένα και τον υφυπουργό Θανάση Νάκο ότι οφείλαμε να πράξουμε εκείνο που ανήκει σ' αυτές τις δύο γυναίκες. Και στο όνομα αυτών των γυναικών αποτίουμε φόρο τιμής και αποδίδουμε τα ίσα ακριβώς σε όλους εκείνους που έπεσαν, σε όλους εκείνους που ξεριζώθηκαν, σε όλους εκείνους που δεν μπόρεσαν εν ζωή να δουν την Ελληνική Πολιτεία από τη μία πλευρά να τους αναγνωρίζει τον αγώνα και τη θυσία και από την άλλη πλευρά, στο όνομα και στη μνήμη τους, να τιμά τα σύμβολα τα οποία γράφουν την ιστορία μας».

Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Μάιος 2009 >
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Forum