Στο ρεπορτάζ αναφέρονται διεξοδικά οι στενές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου και τονίζεται ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της νησιωτικής Δημοκρατίας της Κύπρου είναι η εξάρτηση των τραπεζών της από την ελληνική αγορά καθώς και τα μεγάλα αποθέματά τους σε ελληνικά ομόλογα.»
Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's, Moody's και Fitch έχουν ήδη υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα, διότι «διαβλέπουν ρίσκα στην στενή διαπλοκή της κυπριακής με την ελληνική οικονομία. Πάνω από το ένα πέμπτο των κυπριακών εξαγωγών έχει προορισμό την Ελλάδα.
Έτσι μετά την κρίση και τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα οι συνέπειες είναι ήδη αρνητικές για τους Κύπριους εξαγωγείς.»
«Εάν γίνει μάλιστα 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους και οι πιστωτές υποστούν μερική απώλεια των απαιτήσεών τους, τότε οι κυπριακές τράπεζες θα υποστούν δραματικές απώλειες, και το κυπριακό κράτος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος της διάσωσής τους, διότι αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρά προβλήματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Γύρω στο 30% των κρατικών δαπανών της Κύπρου απορροφώνται από τη γραφειοκρατία. Εδώ και καιρό ο διοικητής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά άμεσες μεταρρυθμίσεις και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το κυβερνών ΑΚΕΛ όμως διστάζει, διότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας φοβάται την σύγκρουση με το πανίσχυρο συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ.»
Πηγή:DW