20 συγγραφείς από 17 χώρες θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα λογοτεχνικών αναγνώσεων στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας,στο forum "Kleine Sprachen-Große Literaturen",(Μικρές γλώσσες Μεγάλες λογοτεχνίες).Οι συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα από τις 12 ως τις 15 Μαρτίου παρουσιάζονται ανά ζεύγη, με κριτήριο ομοιότητες στη γραφή ή στη θεματολογία τους.
Επιλογή ολόκληρου του προγράμματος παρουσιάζεται κάθε χρόνο την Δευτέρα μετά το τέλος της Έκθεσης Βιβλίου, στο Λογοτεχνικό Εργαστήριο (Literaturwerkstatt) στο Βερολίνο.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εμπνευστής του προγράμματος λογοτεχνικών παρουσιάσεων «Μικρές Γλώσσες-Μεγάλες Λογοτεχνίες» που εγκαινιάσθηκε το 2003, συμμετέχει εφέτος με τον συγγραφέα Νίκο Θέμελη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2.00-3.15 μ.μ. Λογοτεχνική παρουσίαση και συζήτηση με τον Νίκο Θέμελη και στον Dragan Velikić (Σερβία). Συντονισμός: Alida Bremer.
Παρασκευή, 13 März, 11.00 π.μ.-1.45 μ.μ. Η εφεύρεση των Βαλκανίων: Πολιτική, ιστορία και μυθοπλασία. Συζήτηση με τους: Νίκος Θέμελης (GR), Velibor Čolić (HR), Ildikó Lovás (HUN), Dragan Velikić (SER), Georgi Gospodinov (BUL). Συντονισμός: Alida Bremer.
Τουλάχιστον από την εποχή των τελευταίων πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στα Βαλκάνια προσγράφεται η «επιστροφή σε προαστικές δομές οπισθοδρόμησης, ανοησίας και βαρβαρότητας, δηλαδή σε έναν ρόλο που είναι απαραίτητος στη Δύση προκειμένου να διεκδικήσει για τον εαυτό της τον διαφωτισμό, την ανοχή και την πρόοδο». Τέτοιες ακραίες διαπιστώσεις/απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά την έκδοση του βιβλίου της Maria Todorova Imagining the Balkans καθιστούν απαραίτητη την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ συγγραφέων από τις χώρες των Βαλκανίων. Στην περιοχή των Βαλκανίων, ο εθνικισμός ενέσκηψε κατά την εποχή της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως προάγγελος - σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ως αποκλειστικός φορέας - του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, παρασύροντας τους πληθυσμούς αυτής της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής περιοχής σε αδυσώπητους πολέμους: τις εθνικές επαναστάσεις/εξεγέρσεις Ελλήνων, Ρουμάνων, Σέρβων και Βουλγάρων κατά τον 19ο αιώνα ακολούθησαν όψιμες διαδικασίες εθνογέννεσης και σκληρές πολεμικές αναμετρήσεις στις αρχές του 20ού, που εν τέλει αποτέλεσαν και την αφορμή για την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ποιός υπήρξε ο ρόλος των διανοούμενων και των λογοτεχνών εκείνη την εποχή; Σε ποιόν βαθμό υπαγορεύουν, η πολιτική και οι κυρίαρχες τάσεις, την άποψή τους στη λογοτεχνία που ασχολείται με το θέμα; Η ρομαντική φαντασίωση της συναδέλφωσης των βαλκανικών λαών είναι όντως η μοναδική εναλλακτική λύση; Υφίσταται κάποια αντιεθνικιστική τάση μεταξύ των διανοούμενων, και είναι δυνατή η δικτύωσή τους; Αυτά αποτελούν ορισμένα από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στη συζήτηση και το κοινό.
Πηγή-ΕΙΠ
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry
|