1. Εθνικά Θέματα
Το Ζ΄ Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συνέδριο, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις Κυβερνήσεις και τους λαούς της Ελλάδος και της Κύπρου σχετικά με την προάσπιση της εθνικής τους ανεξαρτησίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας, από κάθε επιβουλή. Οι Σύνεδροι διατράνωσαν τη βούλησή των Ομοσπονδιών τους να εργαστούν, από κοινού με όλες τις οργανώσεις του απανταχού ελληνισμού, υπό την αιγίδα ΣΑΕ, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, βάσει των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Επίσης, καταδικάζει τις Τουρκικές προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο.
Οι Σύνεδροι συμπαρίστανται στον αγώνα για τον σεβασμό των Πολιτικών και Θρησκευτικών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη και απαιτούν την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Επίσης, ζητούν από την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της αναφορικά με τον σφετερισμό του ονόματος «Μακεδονία» και να συνεργαστεί με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, μια λύση η οποία να σέβεται την Ιστορία και τον Πολιτισμό.
2.Περιβάλλον
Τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο το καλοκαίρι του 2007, προκαλώντας θύματα και μεγάλες καταστροφές και στην Αρκαδία μας, οι Σύνεδροι διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεργαστούν με τις Τοπικές και Εθνικές Αρχές για την λήψη περαιτέρω μέτρων προς αποκατάσταση των πυρόπληκτων, την αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της γενέτειρας Αρκαδίας.
Οι Σύνεδροι άκουσαν, με ενδιαφέρον, την εισήγηση και τις προτάσεις του Προέδρου της περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Αεί Μαίναλον», κ. Β. Κουνέλη, για την συνεργασία διαφόρων Οργανισμών και φορέων που αποσκοπούν στην προστασία του Μαινάλου και των άλλων δρυμών της Αρκαδίας και εξουσιοδοτούν το Προεδρείο της Π.Π.Σ, σε συνεργασία με τις συνιδρυτικές Παναρκαδικές Ομοσπονδίες, να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Μεγαλόπολης και τα προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, παρ’ ότι δεν υπήρξε η σχετική ενημέρωση, οι Σύνεδροι εκφράζουν την ανησυχία τους για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
3. Παναρκαδικό Νοσοκομείο
Οι Σύνεδροι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής να θέσει υπό την αιγίδα της την επιστημονική πολυθεματική Ιατρική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, υπό τον Δρ. Γεώργιο Τσιούλο, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, υπό τον Δρ. Γεώργιο Παπασταματάκη. Η ημερίδα αυτή έθεσε τον «δάκτυλο επί των τύπων των ήλων» για το ζήτημα του Νοσοκομείου, το οποίο είναι ιδιοκτησία της Π.Ο.Α και αποτελεί ύψιστη προσφορά των ομογενών (Η.Π.Α και Καναδά) σε καιρούς δύσκολους, για την Αρκαδία και την Ελλάδα.
Οι Σύνεδροι άκουσαν, με προσοχή, τις εισηγήσεις και τις υποσχέσεις του καθηγητή, κ. Πάνου Γκούμα, Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, του Υποδιοικητή, κ. Ιωάννη Λαουδιά και του Διοικητή του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Οι ανωτέρω δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων και στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου, το ταχύτερο δυνατό. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, ιατρός-χειρούργος κ. Γ. Παπασταματάκης, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, στην εισήγησή του, σχετικά με τα προβλήματα που κληροδότησε η προηγούμενη Διοίκηση του Νοσοκομείου, καταγγέλλοντας παρατυπίες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Κατόπιν αυτών, οι Σύνεδροι δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στη δημιουργία εκείνων των συνεργιών που καθίστανται επιτακτικές προκειμένου να αναβαθμιστεί η σωστή και σύννομη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Την ίδια άποψη εξέφρασε, στην παρέμβασή του, και ο ιατρός-πνευμονολόγος κ. Κ. Ζαχαριάς.
Όσον αφορά το θέμα της Ίδρυσης Ιατρικής Σχολής στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της συνακόλουθης κήρυξης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου ως «Πανεπιστημιακού», οι Σύνεδροι θέλουν να διατρανώσουν την επιθυμία τους ως προς την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων και δηλώνουν πως θα προσφέρουν, για το σκοπό αυτό, κάθε δυνατή βοήθεια.
4. Πολιτιστική Κληρονομιά
Το Ζ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των κ.κ. Μπένου, Καλτεζιώτη, Τσούτσουβα και Shelton, δηλώνει πως υιοθετεί όλες τις εισηγήσεις αυτές και αναγνωρίζει, καθώς και εξουσιοδοτεί, τον κ. Τσούτσουβα (μέλος της Π.Ο.Ε) ως αντιπρόσωπο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αρκαδίας, για να ενεργεί για λογαριασμό της, προκειμένου να προστατευτεί η Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, με δράσεις όπως:
Την ανάδειξη και προβολή των Αρχαίων Θεάτρων της Αρκαδίας, την προστασία και διαφύλαξη αυτών καθώς και όλων των μνημείων, κλασσικών και νεότερων, της Αρκαδίας. Προς επίρρωση αυτού, ο κ. Τσούτσουβας δύναται να δημιουργήσει μια επιτροπή. Σημειώνεται πως η εξουσιοδότηση εκ μέρους της Π.Σ.Α ισχύει έως το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο
Η Συνομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την καλή διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και καλεί τον προαναφερθέντα, κ. Τσούτσουβα, να συνεργαστεί μ’ όλους τους αρμόδιους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, και πάντα μέσα στα νόμιμα πλαίσια που καθορίζει η Ελληνική Πολιτεία, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, υιοθετεί την πρόταση της δόκτορος Kim Shelton περί δημιουργίας αρχαιολογικού κέντρου στην Τεγέα, κατά το πρότυπο της Νεμέας.
5. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Το Ζ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων, βάσει της εισηγήσεως και των προτάσεων που συνεισέφερε στη συνεδριακή διαδικασία ο καθηγητής Πανεπιστημίου, κ. Λιαργκόβας, αλλά και κατόπιν συναντήσεως με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Παπαθεοδώρου, δηλώνει πως θα εργαστεί με κάθε τρόπο προκειμένου να υλοποιηθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, μεταξύ της γενέτειρας-που εκπροσωπείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- και των ομογενών, που εκπροσωπούνται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Αρκαδίας.
Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, οι λεπτομέρειες του οποίου θα διαμορφωθούν μέσα στο άμεσο μέλλον δια της συνεργασίας όλων των συνιδρυτικών Ομοσπονδιών με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κάθε άλλον αρμόδιο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, θα αποτελέσει σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια να διαφυλαχθεί η μοναδική, πολιτισμική ταυτότητα των ομογενών 2ης, 3ης και 4ης γενεάς, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά που δεν έχουν άμεση σχέση με την γενέτειρα Αρκαδία, να γνωρίσουν ενδελεχώς τον τόπο καταγωγής τους και να συνδράμουν, ποικιλοτρόπως, στην διατήρηση, ενδυνάμωση και περαιτέρω διάδοση του, περίφημου, «Αρκαδικού Ιδεώδους».
Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, το βράδυ, παρατέθηκε δεξίωση από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, κατά την οποία τιμήθηκαν για την προσφορά τους ιατροί, όπως οι κ.κ. Τσιούλος και Παπασταματάκης, γεγονός που ολοκλήρωσε με τον αρμόζοντα τρόπο την καινοτόμο πρωτοβουλία που υλοποίησε η Π.Ο. Αμερικής, διοργανώνοντας την Επιστημονική Πολυθεματική Ιατρική Ημερίδα (26 Ιουλίου), μέσα στα πλαίσια του Συνεδρίου.
Τέλος, την Τετάρτη, 28 Ιουλίου, παρατέθηκε η δεξίωση των Ομοσπονδιών-με την οποία έκλεισε και τυπικά το συνεδριακό πρόγραμμα-. Κατά τη διάρκειά της, τιμήθηκε, από τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες, ο Νομάρχης Αρκαδίας, κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ενώ και ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Αλέξανδρος Κοτσιάνης, παρέδωσε τιμητικές διακρίσεις και συλλεκτικά αναμνηστικά στους εκπροσώπους των ομογενών που συμμετείχαν στο Συνέδριο.