Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν επίσης, τα τρία επίσημα χριστιανικά δόγματα της χώρας, δηλαδή η καθολική, η ευαγγελική και η ελληνορθόδοξη εκκλησία, επιπλέον δε η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία στη Γερμανία. Ανάμεσα στους θεσμικούς παράγοντες θα είναι η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η Μόνιμη Σύνοδος των Υπουργών Ενσωμάτωσης των ομοσπόνδων κρατιδίων, Συνδικάτα, Εργοδοσία, το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Εργασίας, κοινωνικά ιδρύματα, καθώς επίσης επιστήμονες και ερευνητές.
Τα κυριότερα θέματα του Συμβουλίου θα είναι γλώσσα, γερμανική και μητρική, παιδεία, επαγγελματική αποκατάσταση, ενσωμάτωση στη γερμανική κοινωνία.
Περιγράφοντας τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου η κ. Μπέμερ το χαρακτήρισε ως «βήμα διαλόγου», όπου γερμανοί και μετανάστες «δεν θα μιλούν ο ένας για τον άλλον», αλλά «θα συζητούμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια, ώστε να καταλήγουμε από κοινού σε εποικοδομητικές λύσεις».
Η συμπερίληψη της ΟΕΚ στο νέο αυτό σχήμα της γερμανικής κυβέρνησης για την πολιτική της αναφορικά με τους μετανάστες, που κατά το κυβερνητικό οργανόγραμμα θα αναφέρεται απ' ευθείας στην καγκελάριο, αποτελεί άλλη μια περίτρανη εκδήλωση εμπιστοσύνης προς την οργανωμένη ελληνική ομογένεια ως αξιόπιστου συμβούλου της καγκελαρίου.