Το µοντέλο της Silicon Valley που αξιοποιεί τη νεανική επιχειρηµατικότητα και τους αποφοίτους των πανεπιστηµίων σχεδιάζει να προσαρµόσει στα ελληνικά δεδοµένα το υπουργείο Παιδείας μετά την επίσκεψη της στην περιοχή και τις επαφές που είχε με ομογενείς καθηγητές και ερευνητές.
Παρουσιάζοντας τα συµπεράσµατα από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Καλιφόρνια και τη Silicon Valley, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαµαντοπούλου τόνισε πως «τα πανεπιστήµια µε το υψηλό επίπεδο καθηγητών και φοιτητών αλλά και το βάθος της θεωρητικής γνώσης που παράγουν σε συνεργασία µε τον εντυπωσιακό αριθµό ελλήνων επιστηµόνων, ερευνητών, σπουδαστών και επιχειρηµατιών σε όλους τους τοµείς στη Silicon Valley µπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα φάρος του νέου αναπτυξιακού µοντέλου, που στον πυρήνα του να έχει τη γνώση και την καινοτοµία».
Μετά τις συναντήσεις και τις επαφές που είχε την περασµένη εβδοµάδα η κ. Διαµαντοπούλου στην Κοιλάδα της Καλιφόρνιας - την «καρδιά της επιστηµονικής έρευνας και νεανικής επιχειρηµατικότητας» όπως την χαρακτήρισε - διατύπωσε το ερώτηµα «γιατί όχι κι εδώ;». Από την άλλη η επίσκεψη στη Silicon Valley τής άφησε µια αίσθηση υπερηφάνειας «για ό,τι έχουν πετύχει οι Ελληνες εκεί και την προσδοκία να κάνουµε κάτι και εµείς εδώ. Θα προσπαθήσουµε και θα τα καταφέρουµε».
Επιπλέον ανέφερε ότι ενηµέρωσε τους έλληνες ερευνητές στις ΗΠΑ σχετικά µε την προκήρυξη - πρόσκληση που τους απηύθυνε το υπουργείο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Ανάµεσα στους καθηγητές που συνάντησε η κ. Διαµαντοπούλου κατά την επίσκεψή της στην Καλιφόρνια ήταν και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Βerkeley κ. Παύλος Αλιβιζάτος, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε διευθυντής των εργαστηρίων του Πανεπιστηµίου (το τρίτο µεγαλύτερο στις ΗΠΑ). Συζήτηση είχε και µε τον 29χρονο Τάσο Αργυρό, έναν από τους σηµερινούς έλληνες «ήρωες» όπως τον χαρακτήρισε, απόφοιτο του ΕΜΠ και του Stanford και συνιδρυτή της εταιρείας Αster Data. Η εταιρεία θεωρείται από τις ανερχόµενες στη διαχείριση δεδοµένων. Σηµαντική, είπε η υπουργός, ήταν η ενθάρρυνση που είχε από τους καθηγητές του που του εξασφάλισαν χρηµατοδότηση για να ξεκινήσει την εταιρεία του µαζί µε δύο συµφοιτητές του. Εκτός από τις συναντήσεις µε έλληνες επιστήµονες, καθηγητές και επιχειρηµατίες στη Σίλικον Βάλεϊ, η κ. Διαµαντοπούλου συµµετείχε επίσης και στην πρώτη συνεδρίαση του Ακαδηµαϊκού Συµβουλίου στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για το συντονιστικό όργανο των ελληνικής καταγωγής ηγετικών στελεχών των αµερικανικών πανεπιστηµίων. Σ΄ αυτό συµµετέχουν πρυτάνεις και πρόεδροι τµηµάτων ακαδηµιών, µουσείων επιστηµών, βιβλιοθηκών. Πηγή «Τα Νέα»
19 10 2010 |
|
Blog comments powered by Disqus
|