Η Νατάσα Βησσαρίωνος σεργιανίζει στα βιβλιοπωλεία της χώρας και παρουσιάζει τα βιβλία που ξεχωρίζει. Την Παρασκευή 18 Μαρτίου η εκπομπή «Ο Ταχυδρόμος» προσφέρει με κλήρωση:
«Περί αλητείας» του Γιώργου Κακουλίδη από τις εκδόσεις Κέδρος.
Ιστορίες τρέλας που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Μια παρέα μποέμ, ζωγράφοι, ποιητές, αλκοολικοί, αποτυχημένοι ηθοποιοί και καθ’ ολοκληρίαν απατεώνες μεταμορφώνουν τις δύσκολες στιγμές τους σε φάρσα.
Ένας γάτος που τρώει τα χειρόγραφα του Νίκου Καρούζου, ένας θαυμαστής του Μιχάλη Κατσαρού που καταλήγει εκεί που δεν έπρεπε, η άγνωστη κοντέσα Ζιζίνια με το ρακούν της, η θεία που παντρεύτηκε έναν Ινδιάνο των Σιου, ο καπετάνιος Πιανοκτύπα, ο ζωγράφος Παρθένης, και ο νεαρός ναυτικός μαζί με τη Φαλαμπέλα, το πιο μικρό άλογο στον κόσμο, συνθέτουν εικόνες ομορφιάς και αλητείας.
Ο συγγραφέας ακολουθεί τις ιστορίες στις σκονισμένες και παράδοξες διαδρομές τους.
O Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη. Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή Λίμπερτυ (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου. Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα ασχολείται με τη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Έρσης 2003 και Booze 2010).
«Αθέατη βία – Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει»
της Στεφανίας Σούλη από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Μου λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εμένα. Είναι δυνατόν να με αγαπάει και να μου φέρεται έτσι...;
Η συγγραφέας, δικηγόρος ειδικευθείσα σε θέματα βίας κατά των γυναικών, ρίχνει άπλετο φως στα πραγματικά αίτια της κακοποίησης.
Η ΑΘΕΑΤΗ ΒΙΑ είναι ένας πολύτιμος οδηγός αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα, καθώς με απλό και σαφή τρόπο παρουσιάζει:
- τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της βίας στη συντροφική σχέση·
- τη γενεσιουργό αιτία της κακοποιητικής συμπεριφοράς·
- τη δυναμική της βίας στον γονικό ρόλο και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι βίαιοι άντρες, προκειμένου να επιτύχουν την ανάληψη της επιμέλειας των παιδιών·
- τις επιπτώσεις της βίας στα παιδιά·
- το νομικό πλαίσιο και το ρόλο της αστυνομίας, του εισαγγελέα και των δικαστηρίων στην πάταξη του φαινομένου·
- το ρόλο της οικογένειας και της κοινωνίας στη διαιώνιση της κακοποιητικής συμπεριφοράς·
- τεχνικές επιβολής ορίων από τη γυναίκα στην αρχή της σχέσης·
- τρόπους ασφαλούς απομάκρυνσης του βίαιου συντρόφου.
Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο που περιλαμβάνει αληθινές ιστορίες γυναικών με σκοπό να βοηθήσει κάθε γυναίκα να συνειδητοποιήσει ότι δεν ευθύνεται για τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου της και ότι, πάνω απ’ όλα, δεν είναι μόνη.
Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ Ι. ΣΟΥΛΗ γεννήθηκε το 1971 στο Μόναχο. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ως νομικός σύμβουλος στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (2003-2004) και στο Συμβουλευτικό Κέντρο για Θέματα Βίας Κατά των Γυναικών του Πειραιά (2005-2009). Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες και εκπαιδευτικά συνέδρια. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και από το 1997 ασκεί μαχόμενη δικηγορία