Η βασική στρατηγική τους στόχευση ξετυλίγεται ήδη διεθνώς με μεγάλη επιτυχία, αφού η λεγόμενη «ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ» έχει γίνει διάσημη και αναπτύσσεται σε πολλές χώρες, αλλά και ιδιαίτερα οι μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ατομική φυσική, την ιατρική κ.ά. που το φέρουν σε μία από τις καλύτερες δυνατές θέσεις μεταξύ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων όλου του κόσμου.
Τη σημαντικότητα του Συνεδρίου, θα τιμήσει άλλωστε με την παρουσία και την ομιλία του ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την αποψινή απογευματινή συνεδρία (Παρασκευή, 30 Ιουλίου 19.00 ώρα Ελλάδας) που αποτελεί και την επίσημη έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών.
Με την χαρακτηριστική κρητική φιλοξενία και οικοδεσπότη το Νομάρχη Λασιθίου κ.Σήφη Αναστασάκη, αλλά και τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής – πρώην υφυπουργό Τουρισμού – κ. Νίκο Σκουλά, καθώς και τους Προέδρους των τεσσάρων Ομοσπονδιών- Ενώσεων της Κρητικής Διασποράς, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργο Αεράκη και τον Πρόεδρο της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, που ασκεί αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΠΣΚ, κ. Γιάννη Επιτροπάκη η επιτυχία του φετινού διεθνούς συνεδρίου στηρίζεται σε ένα πολύπτυχο θεματικών ενοτήτων που καλύπτει ευρύτατο φάσμα πολιτιστικών, επιχειρηματικών και αναπτυξιακών δράσεων:
- «Υποδομές- Περιβάλλον- Νέες Τεχνολογίες»
- «Πολιτισμός – Τουρισμός- Σύγχρονη Ζωή»
- «Παραγωγικοί Τομείς- Επιχειρηματικότητα- Εξωστρέφεια»
- «Η Κρήτη για τους Απόδημους – Οι Απόδημοι για την Κρήτη»
Οι ενδεικτικοί αυτοί τίτλοι των παραπάνω 4 βασικών συνεδριών συνοδεύονται επίσης από 4 παράλληλα πολυθεματικά εργαστήρια που φέρουν τους ακόλουθους τίτλους:
- Εργαστήριο Νεολαίας για αλληλογνωριμία και παγκόσμια δικτύωση
- Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας (ανάπτυξη-στήριξη-δικτύωση)
- Εργαστήριο για την προστασία και διάδοση της Κρητικής Διατροφής
- Εργαστήριο για τον Πολιτισμό της Κρήτης στον κόσμο.
Σε κάθε μία από τις 4 βασικές συνεδρίες έχουν κληθεί και θα μιλήσουν μεταξύ άλλων εισηγητών διεθνείς προσωπικότητες της επιστήμης των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας καθώς και του εξωτερικού: ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος , ο πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Γιώργος Γραμματικάκης , ο Σταύρος Μπένος πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος «Διαζώματος», ο Γιώργος Πρεβελάκης καθηγητής πανεπιστημίου Σορβόννης, ο Μανώλης Ηλιάκης, επιχειρηματίας, πρώην Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, ο ευρωβουλευτής της Γερμανίας, ελληνικής καταγωγής Γιώργος Χατζημαρκάκης , ο Βασίλης Φθενάκης ,τακτικός καθηγητής του πανεπιστημίου Μπολτζάνο, ο Γιώργος Στασινάκης , Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο Ανδρέας Σμαραγδής σκηνοθέτης, ο Γιώργος Νικολακάκης , καθηγητής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Μιχάλης Αεράκης καλλιτεχνικός διευθυντής Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης κ.ά.
Οι 4 μεγάλες δευτεροβάθμιες εθνικοτοπικές ομοσπονδίες-ενώσεις (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, Παγκρητική Ένωση Αμερικής, και Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας) συγκροτούν από κοινού το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών (ΠΣΚ) με υψηλή αντιπροσωπευτικότητα των απανταχού Κρητών και μέσα από την πολυπληθή παρουσία τους, την άρτια οργανωτική τους σύνθεση και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν, συνθέτουν ένα πρότυπο παράδειγμα δράσης για το σύνολο της σύγχρονης Ελληνικής Διασποράς.
Τα πρακτικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από το διεθνές αυτό συνέδριο θα καθορίσουν τις δράσεις και τη στρατηγική όλων των Κρητών για την επόμενη τετραετία και θα φέρουν ακόμη πιο κοντά τους Κρήτες της διασποράς με τη γενέτειρα γη τους.