Σήμερα καλούμαστε, και αυτό κάνει η κυβέρνηση, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», τόνισε απόψε από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών που γίνεται στον Άγιο Νικόλαο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τις προσπάθειες που κάνουν οι απόδημοι Έλληνες και ζήτησε την στήριξη τους στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Τους ζήτησε να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος ότι η Ελλάδα μπορεί και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμμετέχουν όπως είπε «στην κοσμογονία των αλλαγών που γίνονται». Να στείλουν το μήνυμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα μπορεί, ότι η Ελλάδα αλλάζει. Ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, όπως οι πρόγονοί σας έζησαν ως μετανάστες ή πρόσφυγες σε δύσκολες συνθήκες όταν έφυγαν από την Ελλάδα. Και όμως μπορέσατε. Μπορέσατε, διότι το παλέψατε εκεί που πήγατε, αλλά και διότι σας δόθηκαν ευκαιρίες, ελευθερίες, παιδεία, ένα πλαίσιο κανόνων και αξιοκρατίας. Σας δόθηκε αναγνώριση, σεβασμός για τις πραγματικές σας προσπάθειες, στήριξη για τις δημιουργικές σας ιδέες, για την επιχειρηματικότητά σας.Μα και εσείς γίνατε οι ίδιοι μοχλοί αλλαγής στις νέες σας πατρίδες. Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία και αλλού, εσείς συμβάλατε καθοριστικά στην ανάπτυξή τους, στην δυναμική τους, στην βελτίωσή τους. Για να το πω πολύ απλά, εσείς ξέρετε, εσείς ξέρετε πολύ καλά τη δύναμη που έχει ο Έλληνας, τη δύναμη της Ελληνίδας, τη δύναμη του Ελληνισμού. Ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει πλούτο», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «διπλά Έλληνες» τους Έλληνες της διασποράς, ενώ εξήρε τις προσπάθειες των αποδήμων Κρητών. «Είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας εδώ, γιατί είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτή η παρουσία στέλνει το μήνυμα «ότι ο Έλληνας μπορεί» και σημείωσε «ξέρετε πολύ καλά τη δύναμη της Ελλάδας, τη δύναμη του ελληνισμού».
Χαρακτήρισε άδικη για την Ελλάδα την εικόνα που κάποιοι δείχνουν και ανέφερε ότι οι Έλληνες της διασποράς αποτελούν ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του ελληνισμού.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ψήφο των Αποδήμων. «Έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη, και ελπίζω ότι θα γίνει συζήτηση πολύ σύντομα για το θέμα της ψήφου των μεταναστών. Να δούμε ακριβώς με ποιο σύστημα θα γίνει, χωρίς όμως να μεταφέρουμε τα μικροκομματικά προβλήματα έξω, στον απόδημο Ελληνισμό. Διότι δε θέλουμε εσείς να αισθάνεστε εξάρτηση από την μικροκομματική πολιτική της Ελλάδας, αλλά να αισθάνεστε ότι μπορείτε να έχετε λόγο για τα μεγάλα καθοριστικά προβλήματα, να βοηθήσετε και να συμμετέχετε σε αυτά στη χώρα μας», είπε. Ο πρωθυποργός αναφέρθηκε στην ομιλία του στην προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Συμβούλιό για θέματα παιδείας και αποκάλυψε πως όνειρό του εδώ και πολλά χρόνια είναι να δει στην Κρήτη ένα ίδρυμα αριστείας, καινοτομίας και εκπαίδευσης, που θα είναι όχι το δεύτερο αλλά το πρώτο στον κόσμο, για τον τουρισμό. «Θα ήθελα εσείς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ, τους ξενοδόχους και ξενοδοχοϋπάλληλους, την Αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς και τα επιμελητήρια, να δουλέψετε μαζί, να φέρετε μια πρόταση πώς αυτό θα οργανωθεί, να βγούμε από τα σημερινά καλούπια, να το δούμε με μεγαλύτερη φαντασία και να μπορούν μάλιστα και τόσοι νέοι Έλληνες απόδημοι που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, να έχουν αυτό το δικαίωμα και να χαίρονται και να τους δώσουμε την καλύτερη δυνατή παιδεία. Περιμένω τις δικές σας πρωτοβουλίες». Toν πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Νίκος Σκουλάς. «Η παρουσία του πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους Κρήτες», επεσήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του.
31 07 2010 |
|
Blog comments powered by Disqus
|