Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες τεχνολογίες θα "απαντήσει" τα υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ομογένεια. Κομβικής σημασίας, όπως εξήγησε ο υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος, στην σχετική ενημέρωση που έκανε σήμερα το βράδυ στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, είναι η επικοινωνία και η δικτύωση με την ομογένεια μέσα από τις τεράστιες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου, ώστε να δημιουργηθεί μία αμφίδρομη σχέση η οποία θα επιτρέπει στην Ελλάδα τόσο να εκπέμπει τα μηνύματά της όσο και να γίνεται αποδέκτης μηνυμάτων της ομογένειας. Αλλά κυρίως να αποκαταστήσει την καχυποψία που έχει δημιουργηθεί από υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.
Πρόκειται για μία τεράστια ευκαιρία, όπως εξήγησε ο υπουργός, η οποία μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις Ελλάδας - ομογένειας, προσφέροντας συνέχεια και συνέπεια, ειλικρίνεια και αμοιβαιότητα που θα λειτουργήσουν ως βάση για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα. Το διαδίκτυο και κυρίως η στόχευση σε αυτό, σε ιστοσελίδες όπως το "youtube" και το "facebook", αλλά και της ΕΡΤ και του ΕΟΤ μπορούν να γίνουν βασικά εργαλεία, και να εντάξουν τον ελληνισμό της διασποράς στις συζητήσεις που θα θέλει η χώρα μας να προκαλέσει. Γι αυτό το λόγο τόσο η ιστοσελίδα της ΕΡΤ όσο και του ΕΟΤ αναδιοργανώνονται ώστε να διεισδύσουμε στη νέα δικτύωση. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και μία μεγάλη έκθεση βυζαντινής τέχνης η οποία σχεδιάζεται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Οι προοπτικές του διαδικτύου προς αξιοποίηση, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι καταπληκτικές και στο θέμα του τουρισμού. Τόσο το διαδίκτυο, όσο και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το "Μένουμε Ελλάδα" και "Στην Υγειά σας", ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, μπορούν να είναι αποτελεσματικότερες, όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες, από μία διαφημιστική εκστρατεία με τηλεοπτικά σποτ για την χώρα μας. Επίσης, υπάρχουν χώρες, όπως εξήγησε ο ίδιος, όπως ο Λίβανος που επικεντρώνουν όλη τη στόχευσή τους για να φέρουν στη χώρα τους ως τουρίστες τους απόδημούς τους.
Στην ανάγκη αμφίδρομης σχέσης στα θέματα πολιτισμού με τους ομογενείς, αξιοποίησης του αποσπασμένου εκπαιδευτικού δυναμικού στο εξωτερικό και σε θέματα πολιτισμού, αλλά κυρίως στην ανάγκη ξενόγλωσσων υποτίτλων σε δελτία ειδήσεων ή εκπομπές με μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό της ΕΡΤ αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα μέλη της επιτροπής.
"Αξιοποιείστε μας" ήταν η έκκληση του προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Στέφανου Ταμβάκη προς τον κ. Γερουλάνο ζητώντας βοήθεια και εργαλεία για μια τουριστική καμπάνια που είναι έτοιμο να προβάλει το ΣΑΕ, καλώντας τους απανταχού ομογενείς να έρθουν το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα.
Την ανάγκη σύνδεσης και συντονισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τη δραστήρια νεολαία του ΣΑΕ, επισήμανε ο συντονιστής Περιφέρειας Αφρικής του ΣΑΕ κ. Χάρης Γκουβέλης, ενώ τη σημασία για αμφίδρομη ενημέρωση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ομογένεια σε πολιτιστικά δρώμενα επισήμανε ο συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης του ΣΑΕ κ. Γιώργος Αμαραντίδης.
Για τη δρομολόγηση μιας νέας στρατηγικής στην ΕΡΤ, και την μελέτη νέων τρόπων και ειδικής θεαματικότητας για τον απόδημο ελληνισμό, την προώθηση του υποτιτλισμού και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στο EURONEWS, μίλησε ο κ. Γερουλάνος στη δευτερολογία του. Δεν πρέπει όμως, όπως είπε, να συγχέουμε την προώθηση της ελληνικής γλώσσας με την προώθηση του πολιτισμού καθώς αυτά τα δύο θα πρέπει να διαχωριστούν.
Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία του Μητρώου φορέων, όπου θα πρέπει να εγγραφούν και οι ομογενειακές οργανώσεις, αν θέλουν να χρηματοδοτηθούν ώστε να υπάρχει στο μέλλον απόλυτη διαφάνεια και έλεγχος για τα χρήματα που θα δίνει το κράτος.
Τέλος επισήμανε τη σημασία που έχουν σήμερα τα "social media", τονίζοντας ότι συνιστούν μια τεράστια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί.
Πηγή:
ΑΠΕ-ΜΠΕ